Prima sonda din Europa, la Sarmasu Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 195 Vizualizări

Prima sonda din Europa, la Sarmasu

11403_sonda.gifAcum 100 de ani, în 1908, în Sarmasu au venit prospectatorii austrieci în cautarea sarurilor de potasiu, bazinul Transilvaniei fiind un vechi fund de mare era de asteptat ca aceste saruri sa fie din abundenta.
Mai ales ca sarurile de sodiu formeaza în jurul localitatii un inel de sare care în unele locuri ajunge la sute de metri grosime. Asa ca specialistii care veneau tocmai de la Viena, au descalecat în Sarmasu si spre uimirea tuturor au forat si au pus prima sonda. Dar au constatat ca în loc de saruri de potasiu au dat de un balonas de gaz. Asa ca au schimbat si tactica si obiectivul forarilor. La forarea celui de al doilea put, gazul a izbucnit cu atâta putere încât i-a luat pe toti prin surprindere. Pentru a diminua puterea jetului, au sapat alte puturi în linie dreapta la distante de câte 500 de metri. Doar în acest fel au reusit sa monteze sonda, care de 100 de ani de mândreste cu titlul de prima sonda de extragerea gazului metan din Europa si a patra din lume.
"Spunea tata ca nemtii au facut sonda asta. Asta-i prima sonda din tara. Pâna atunci nu s-a stiut de gaz pe aici. Prima data a iesit gazul în grajd la un om si a explodat. O ars multi ani locul ala. Da, asta-i regina sonda", ne-a spus Aurel Sugar un localnic septuagenar.
Dupa ce a mai trecut ceva timp, oamenii locului au aflat ca localitatea lor este asezata pe domuri gazeifere, de o valoare inestimabila. Dupa aprecierea specialistilor, din punct de vedere al continutului de metan, acest gaz este cel mai curat gaz posibil. Astfel din 1914 încoace, sondele au început sa se înmulteasca. Astazi aici exista 112 sonde care produc gaz si alte 57 de sonde cu ajutorul carora se înmagazineaza gazul. "Sonda asta, prima din tara de la noi si din Europa a functionat pâna acum vreo câtiva ani. Dar acum s-au modernizat si au facut sonda 14 pe care au legat-o de asta. Si de atunci prima sonda a ramas aici ca piesa de muzeu. Suntem tare mândri de ea", ne-a spus Traian Rusu, un alt localnic. Sarmasenii nu se tem de gaz. Desi stiu ca locuiesc pe un teritoriu exploziv, s-au obisnuit asa de mult cu viata lor, încât niciodata nu se gândesc la rau. Filozofia dupa care se ghideaza este ca daca pâna acum nu s-a întâmplat nimic, nici de acuma nu se mai poate întâmpla.
Sonda uriasa si zvelta în acelasi timp, a functionat zeci de ani fara întrerupere. De câtiva ani se odihneste în acelasi loc în care din 1908, face istorie. Camere de compresie, robineti, conducte spiralate, ceas de presiune, toate sunt la locul lor, acolo unde specialistii vienezi "le-au pus ei cu mâna lor. Oamenii doar au avut grija sa aiba ce mânca sonda. Sa nu se opreasca. si au iesit la pensie deodata. Frumoasa pensionara impune respect, si domina împrejurimile. Asemanarea ei cu o nava spatiala din filmele SF ale anilor 1960, este izbitoare.

Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE