Anton Pongracz nu trebuie uitat! Sport
  • admin
  • 0 comentarii
  • 150 Vizualizări

Anton Pongracz nu trebuie uitat!

p_8_2_16.jpgIn data de 18 martie 2008, la varsta de 60 de ani, ne-a parasit un spadasin model, atat in sport, cat si in viata, pentru numeroase generatii de scrimeri. Este vorba despre Anton Pongracz, fost campion mondial de juniori in 1967, finalist la doua editii ale Jocurilor Olimpice, in 1972 si 1980, castigator a numeroase competitii interne si internationale. Sala UMF, din toamna ii poarta numele, ca semn de recunostinta.
Sectia de scrima a Clubului Sportiv Universitar mai functioneaza inca, activitatea acesteia fiind insa practic necunoscuta. Cei doi antrenori, Szabo Zoltan si Rigo Robert se ocupa de pregatirea sportivilor, al doilea fiind inca si sportiv activ. Marea problema cu care se confrunta sectia este regulamentul. ”Fiind club universitar, limita de varsta nu ne permite finantarea sectiilor de copii. Chiar daca dintre cele patru sectii ale clubului (n.r. volei, tenis, culturism si scrima), noi avem cele mai bune rezultate, neavand venituri proprii, nu avem finantare decat pentru echipa de seniori. Celelalte sectii, mai au fonduri din inchirierea salii sau a terenurilor, la noi nu vine nimeni sa faca scrima din hobby. Ce rezultate poti sa obtii cu cineva care vine la facultate la 18-20 de ani si atunci incepe scrima?”, a declarat antrenorul Szabo Zoltan.
Sectia cuprinde aproape 40 de sportivi, dintre care 25 sunt legitimati. Anul trecut Rigo Robert a castigat doua turnee internationale, in Macedonia, si la Istanbul. La Cupa Romaniei s-a clasat pe locul secund, iar echipa de seniori a obtinut locul IV, pierzand la tusaveraj medaliile de bronz in fata celor de la Satu Mare. Echipa de seniori cuprinde sase sportivi si o sportiva, Claudia Maior, venita la facultate din Satu Mare. La nivelul juniorilor, Paul Puscasu obtinut locul III la un turneu la Budapesta, acelasi loc la Cupa 1 Decembrie de la Satu Mare, concurs international unde au participat spadasini din Ungaria, Slovacia si Ucraina. Un alt loc III a obtinut si la un concurs la Craiova, unde Thea Man, de 12 ani, a obtinut un promitator loc sase.
Chiar daca vin copii la selectie, dupa un timp se orienteaza, prin parintii lor, spre ramuri care sa le ofere mai multe oportunitati. Asta mai ales atunci cand se vad nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru a participa la competitii. Situatie similara a fost si in cazul echipei secunde de volei feminin. Problema s-a rezolvat prin colaborarea cu Clubul Sportiv Scolar, jucatoarele la varsta junioratului avand dubla legitimare.

„Avem aceeasi intentie si cu sectia de scrima, tot un protocol cu Clubul Sportiv Scolar. Mai mult, avem inperspectiva si sectia de natatie, dupa ce se va finaliza si noua piscina. Astfel, se pot rezolva si finantarea grupelor de copii si juniori. Pentru asta ar fi trebuit ca si antrenorii Szabo si Rigo sa ne mai traga de maneca, sa nu intrebe daca sunt moi pozmacii”, a declarat presedintele CSU, Nicolae Manea.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE