Vass Levente: „Reorganizarea e spre binele comunităţii” Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 41 Vizualizări

Vass Levente: „Reorganizarea e spre binele comunităţii”

5_23.jpg
Primăria oraşului Sângeorgiu de Pădure a găzduit ieri, o conferinţă de presă, în care edilii şi-au exprimat nemulţumirea referitoare la posibilitatea mutării sediului administrativ al Spitalului orăşenesc din Sângeorgiu de Pădure la Sovata, propunere venită în urma discuţiilor avute între reprezentanţii localităţilor Sângeorgiu de Pădure, Miercurea Nirajului şi Sovata cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Mureş şi a consilierului ministrului Sănătăţii, Vass Levente. „Discuţiile au vizat reorganizarea spitalelor din Regiunea Nirajului şi a Târnavei Mici. Am fost de acord cu această reorganizare, dar singura condiţie a noastră fost ca sediul spitalului din zonă să fie la Sângeorgiu de Pădure. Avem un spital bine dotat, cu investiţii în curs şi nu ştiu de ce ar trebui să se mute în altă parte. Condiţia ca sediul administrativ să se mute la Sovata nu o putem acepta. Dacă aceptăm ca sediul să fie la Sovata atunci la Sângeorgiu de Pădure va rămâne un ambulatoriu şi atunci toată investiţia de aici se pierde”, a precizat Tar Andras, primarul oraşului Sângeorgiu de Pădure.

Măsură antieconomică

Consilierul local şi primvicepreşedintele PC Mureş, Dinu Socotar, a subliniat ineficienţa mutării sediului administrativ al spitalului la Sovata, considerând această măsură ca fiind una neeconomică. „Pe mine mă intrigă atitudinea ministrului Sănătăţii, care a tras foarte tare către Sovata. Suntem într-un an de criză, peste tot se vorbeşte despre economie şi mutarea sediului la Sovata, ar presupune construirea unei secţii la Sovata pentru a intra în categoria spitalelor, este o măsură antieconomică, fără nici un fel de suport economic. Economic ar fi dacă facem pe hârtie fuziunea respectivă. Şi totul funcţionează cel puţin cum a fost şi până acum, fără nici un fel de cheltuială”, a precizat Dinu Socotar.
40 de persoane disponibilizate

Potrivit directorului spitalului din Sângeorgiu, Pop Gheorghe, spitalul are o linie de gardă care deseverveşte zonă, ceea ce Sovata nu deţine şi poate prelua urgenţele din această zonă, precum şi bolnavi din judeţul Harghita, iar mutarea sediului administrativ la Sovata ar duce la disponibilizarea personalului spitalului. „Dacă această fuziune s-ar realiza, poate că momenta nu am simţi, dar în momentul în care se va construi o altă secţiie, una de pediatrie, ginecologie, ne putem lipsi, din punctul lor de vedere de aceste secţii de la noi. În prezent există un personal de 43 de pesoane şi ar rămâne pentru ambulatoriile de specialitate trei medici, trei asistenţi, care ar trebui să acopere toate serviciile şi ar trebui disponibilizate până în 40 de persoane”, a precizat Pop Gheorghe.

Investiţii pe apa sâmbetei

Ultima investiţie din cadrul spitalului din Sângeorgiu de Pădure, care va fi dată în folosinţă peste o lună, prevede un ambulatoriu, un bloc alimentar, valoarea fiind de 217.000 lei. „Dacă se vor comasa cele trei spitale, înseamnă că toată investiţia se duce în paragină, şi atunci de ce am mai făcut-o dacă nu o putem folosi”, a precizat primarul Tar Andras.

Memoriu înaintat ministerului

Primăria şi Consiliul Local Sângeorgiu de Pădure au înaintat un memoriu Minstrului Sănătăţii, Cseke Attila, prefectului Judeţului Mureş Marius Paşcan, şi preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş Lokodi Edita Emoke, prin care şi-au exprimat punctul de vedere în cazul problemei spitalului. În memoriu se arată că, condiţiile superioare existente la spitalul din Sângeorgiu, în detrimentul celor din Miercurea Nirajului şi Sovata justifică faptul că viitoarea entitate sanitară să fie menţinută la Sângeorgiu de Pădure, orice altă opţiune fiind nejustificată şi inacceptabilă.

Ministerul Sănătăţii crede în parteneriate
“Este o confuzie, pentru că nu este vorba despre desfiinţarea spitalului. Ministerul Sănătăţii nu face nimic fără parteneriatul comunităţilor locale, motiv pentru care a solicitat Consiliilor Judeţene şi Prefecturilor propuneri pentru reorganizarea şi eficientizarea spitalelor. În cazul spitalului din Sângeorgiu de Pădure, am participat la o discuţie preliminară în care s-a pus problema eficientizării acestora. Ministerul Sănătăţii nu a cerut nicio desfiinţare, ci s-a discutat varianta ca cele trei spitale sa aibă o singură administraţie, dar să se păstreze toate secţiile, astfel încât medicii să poată asigura gardă permanentă. Ministerul Sănătăţii crede în parteneriate şi nu s-a pus şi nici nu se pune în discuţie închiderea, ci reorganizarea celor trei unităţi, spre binele lor şi a comunităţii.”
Consilierului ministrului Sănătăţii, Vass Levente

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE