Buget mai mic cu 100.000 lei la Iernut Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 88 Vizualizări

Buget mai mic cu 100.000 lei la Iernut

15-1_caaaaaaap.jpg
Consilierii locali ai oraşului Iernut au avut nevoie de mai bine de cinci ore pentru a dezbate şi aproba bugetul local pentru anul 2011. Bugetul de anul acesta este cu mult scăzut faţă de cel de anul trecut, diferenţa fiind de aproximativ 10 miliarde lei vechi. Acest fapt se datorează şi noilor prevederi legale potrivit cărora veniturile prognozate pentru anul 2011 nu pot depăşi decât cu un procent foarte mic încasările efective realizate în cursul anului 2010.

Venituri prognozate de 11,19 milioane lei

Primăria Iernut a încasat în anul 2010 numai 55% din totalul impozitelor şi taxelor aşa că, executivul, nu a putut prognoza pentru anul 2011 decât un total al veniturilor de 11.190.000 lei, sumă în care sunt incluse cotele defalcate din TVA precum şi fondurile acordate de la nivel central pentru echilibrarea bugetelor. „Din păcate, potrivit normelor legale, nu putem stabili sume mai mari decât nivelul cheltuielilor şi încasărilor de anul trecut. Plafoanele sunt foarte scăzute şi legea nu ne permite să plusăm, chiar dacă este posibil ca anul acesta să încasăm mai mult decât anul trecut”, a explicat Zamfira Ţiţiu, şeful Serviciului Financiar Contabil din cadrul Primăriei Iernut. Primarul oraşului, Ioan Nicoară, a ţinut să precizeze că anul acesta cureaua trebuie strânsă şi mai tare. „În cursul anului 2010 am fost constrânşi să facem economii, dar am reuşit să ne menţinem la linia de supravieţuire. În acest moment avem unele datorii la ceea ce însemană energie electrică şi gaz pe ultima lună a anului 2010. am încercat să nu exagerăm pentru că anul acesta sunt mai puţini bani decât anul trecut. 2011 va fi un an dificil cu alte constrângeri econimice. Din păcate nu avem un buget care să ne permită să facem prea multe investiţii, mai ales că am fost atenţionaţi de la Minister că încasările nu vor depăşii anul, acesta 80%. Ţinând cont de acest lucru trebuie să menţionez că banii de la secţiunea dezvoltare sunt numai pe hârtie din punctul nostru de vedere”, a explicat Ioan Nicoară.

Şcolile din Iernut în pragul colapsului financiar

Înainte de a se putea gândi la investiţii, consilierii locali au trebuit să găsească soluţii pentru asigurarea fondurilor necesare funcţionării unităţilor de învăţământ din oraş şi a centrului medical. Directorul Şcolii Generale din Iernut, Patricea Bonta, a explicat că suma alocată în buget, în cuantum de 270.000 lei nu acoperă necesarul de funcţionare al şcolii. „Ştim că trecem printr-o perioadă dificilă şi noi în cursul anului 2010 am făcut economii cât de mult am putut. Cu această sumă alocată pentru anul acesta nu vom putea acoperii cheltuielile şi vom ajunge în imposibilitatea de a înregistra facturile în contabilitate deoarece acestea depăşesc suma alocată. Acest lucru ar putea duce şa închiderea şcolii. Noi când am cerut cel puţin bugetul de anul trecut nu am ţinut cont de posibilitatea creşterii preţului la utilităţii. De asemenea, noi de doi ani nu am acordat banii pentru naveta profesorilor pentru că am ales să plătim transportul copiilor. Inclusiv hârtia pentru xerox o aducem de acasă. Holurile au fost zugrăvite pe banii copiilor, am strâns 5 lei de la fiecare copil. Sunt nişte cerinţe de funcţionare pe care trebuie să le îndeplinim. 7.000 de lei pe an ne costă deratizarea şi videnjarea. Vreau să menţionez că noi administrăm 13 clădiri, pentru că ne ocupăm şi de şcolile din sate. Tot ceea ce cerem este să se păstreze bugetul de anul trecut pentru a putea supravieţuirii”, a explicat aceasta.
Situaţia este asemănătoare şi în cazul Grupului Şcolar Iernut, unde suma necesară este totuşi mai mică, acesta având şi venituri proprii. „Noi am calculat că am avea nevoie tot de suma de anul trecut. Am estimat, deci, că avem nevoie de o sumă de 306.000 lei, anul trecut am primit 222.000 deşi au fost trecuţi 255.000 în buget. Am înţeles că nu au fost încasări şi nu s-a putut da toată suma. Mai avem o restanţă de 8.696 lei la gaz, iar din fondurile noastre proprii am strâns 70.000 lei. Din păcate mai sunt restanţe şi la decontarea navetei cadrelor didactice din luna aprilie a anului 2010”, a spus Vasile Prihoi, directorul Grupului Şcolar Iernut. Consilierii locali au luat act de necesităţile celor două unităţi de învăţământ. Astfel, prin reducerea cheltuielilor cu dezăpezirea, consilierii au aprobat suplimentarea bugetului Grupului Şcolar Iernut cu suma de 6.000 lei, ajungându-se astfel la nivelul bugetului de anul trecut. În ceea ce priveşte Şcoala Generală Iernut, bugetul a fost suplimentat cu suma de 9.000 lei, urmând ca diferenţa până la 50.000 lei cât ar fi necesar să fie alocată pe parcursul execuţiei bugetare în funcţie de încasările realizate.

Centru medico social are fonduri până în iulie

Centrul medico-social din Iernut, unde sunt internaţi 22 de pacienţi, este finanţat din trei surse. Agenţia Judeţeană de Sănătate Publică Mureş acordă o subvenţie de 150.000 de lei, veniturile din fondurile proprii, însemnând taxa lunară de 750 de lei de pacient, se ridică la 200.000 lei anual, în timp ce anul trecut, consiliul local a acordat suma de 110.000 lei. Anul acesta nu au fost prevăzute sume de la bugetul local pentru asigurarea funcţionării centrului. Directorul acestuia, Georgeta Sărăcuţ, a venit în faţa aleşilor locali pentru a solicita această sumă. „Noi dorim doar suma care ne-a fost acordată în cursul anului trecut, bugetul estimat pentru anul 2011 fiind de 460.000 lei”, a spus aceasta.
Ioan Nicoară a explicat că există puţine soluţii, cea mai viabilă fiind creşterea nivelului taxelor plătite pentru cazarea în centru de la 750 de lei pe lună la 1200 de lei pe lună. Măsura ar fi justificată, din punctul de vedere al executivului deoarece marea majoritatea a pacienţilor nu sunt din Iernut, primăria oraşului suportând practic cheltuieli pentru îngrijirea unor persoane de pe raza altor unităţi administrativ teritoriale. „Pentru buna funcţuionare a acestui centru ar fi nevoie de 110.000 lei. Eu am cerut o situaţie a celor întreţinuţi şi numai patru sau cinci sunt din Iernut. Anul trecut am mărit taxa de la 500 la 750 de lei şi tot a fost nevoie să mai venim cu 90.000 lei. O variantă ar fi majorarea taxei la 1200 de lei şi astfel s-ar acoperi toate cheltuielile. A doua variantă ar fi o rectificare de buget ulterioară, pentru că aşa cum este bugetul acum ar putea funcţiona până în luna iunie sau iulie”, a explicat Nicoară.
Varianta măriri taxei la 1200 a fost considerată prea mare de către cosnilierii locali, aceştia luând în discuţie posibilitatea creşterii acesteia la 1.000 lei pe lună. „Cred că ar trebui mers pe 1.000 de lei, astfel am strânge 65.000 lei anual şi noi am mai finanţa numai cu 35.000 lei”, a spus consilierul local PSD Rareş Bircea. Consilierii nu au reuşit să găsească o soluţie problemei, fondurile fiind foarte mici, nu au existat practic capitole unde cheltuielile să poată fi reduse pentru a putea fi suplimentat bugetul centrului. Pe parcursul anului se va încerca găsirea de soluţii pentru asigurarea funcţionării acestuia.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE