Laura Codruţa Kovesi solicită rezolvarea situaţiei CSM Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 47 Vizualizări

Laura Codruţa Kovesi solicită rezolvarea situaţiei CSM

5-1cap.jpg
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu-Mureş, că o problemă în acest an, nu doar a Ministerului Public, ci a întregului sistem judiciar, va fi reprezentată de implementarea noilor coduri. ”O altă problemă în acest an, nu numai a Ministerului Public, a întregului sistem judiciar, va fi implementarea noilor coduri. Dacă Legea micii reforme, care avea un număr redus de articole şi care nu a modificat fundamental sistemul judiciar, a creat numeroase probleme, a creat interpretări diferite, cu siguranţă şi noile coduri vor crea probleme din acest punct de vedere”, a arătat Kovesi.

Implementarea Codurilor, prioritară

Potrivit acesteia, prioritar pentru acest an este pregătirea pentru implementarea acestor coduri. ”Cu toţii ne-am dori să nu avem practică judiciară neunitară în urma intrării în vigoare a codurilor şi a aplicării dispoziţiilor”, a adăugat procurorul general. Pe lângă problemele preconizate cu implementarea codurilor, Kovesi consideră că o altă vulnerabilitate a sistemului judiciar este lipsa de personal, pe fondul creşterii accelerate a volumului de muncă. ”Printre vulnerabilităţile Ministerului Public – principala problemă a fost cea a personalului, a doua a fost creşterea alarmantă a volumului de activitate. Dacă ne referim la date statistice, la numărul de procurori care era în 1999 sau în urmă cu zece ani, volumul de activitate s-a dublat, în anumite segmente de activitate s-a triplat, iar numărul de procurori a rămas acelaşi”, a subliniat procurorul general.
O altă vulnerabilitate o reprezintă specializarea şi pregătirea profesională a procurorilor şi a poliţiştilor. ”Potrivit ultimelor modificări, mă refer la Legea micii reforme, procurorii pot să confirme soluţiile de netrimitere în judecată care sunt întocmite de poliţişti. Acolo unde poliţiştii sunt specializaţi, bine pregătiţi profesional şi fac referate de netrimitere în judecată întemeiate şi foarte bine motivate, procurorul poate doar să confirme aceste soluţii”, a arătat Kovesi.

Situaţia CSM nelinişteşte procurorii

Procurorul general al României, procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel şi unii preşedinţi de Curţi de Apel au transmis o scrisoare deschisă Senatului prin care solicită validarea cât mai urgentă a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. „A fost întocmită o scrisoare deschisă către Senat, care a fost semnată de toţi procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel şi de unii preşedinţi ai Curţilor de Apel. Am semnat şi eu această scrisoare deschisă, plecând de la o problemă importantă, care este în momentul de faţă în sistemul judiciar şi anume validarea membrilor CSM. În acest moment, activitatea CSM este blocată şi există foarte multe implicaţii asupra activităţii noastre”, a afirmat Kovesi.
Lipsa de activitate a CSM creează blocaje la nivelul funcţionării sistemului de justiţie, nu pot fi validate concursurile de intrare în magistratură, nu pot fi scoase la concurs posturile pentru promovare în funcţii de execuţie, nu pot fi ocupate posturile prevăzute în schemă pentru funcţiile de conducere, nu se pot face transferuri şi nu se pot face detaşări. „Este o situaţie care ne afectează foarte mult din acest punct de vedere. Consider că trebuie luată o decizie cât mai rapidă, consider că trebuie să se definitiveze odată problema membrilor CSM, să se declanşeze procedura pentru posturile care au rămas în prezent vacante în CSM, pentru că oricum este o procedură care va dura foarte mult”, a afirmat Laura Codruţa Kovesi. Aceasta a subliniat faptul că situaţia CSM-ului poate avea repercusiuni asupra raportului de ţară. „Nu pot să vă dau o evaluare exactă cât de mult va cântări în raportul de ţară această problemă, dar cu siguranţă ea va fi consemnată. Alte comentarii nu aş avea de făcut, doar acestea că activitatea noastră, prin prisma atribuţiilor pe care le are CSM, din acest punct de vedere este blocată”, a accentuat Kovesi.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE