Guvernanţa corporativă introdusă în companiile de stat Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 48 Vizualizări

Guvernanţa corporativă introdusă în companiile de stat

9-1_57.jpgAnalistul economic Mircea Solovăstru salută prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 109 din noiembrie 2011, prin intermediul căreia sunt stabilite reguli clare de guvernanţă corporativă pentru regiile autonome şi societăţile controlate de stat cu afaceri foarte mari, dar care fac profituri foarte mici din cauză că sunt administrate ineficient. “Din punctul meu de vedere, Ordonanţa este binevenită pentru că obligă societăţile controlate de stat să îşi aleagă administratori independenţi şi să îşi publice rezultatele financiare şi hotărârile adunărilor generale ale acţionarilor. Este un pas înainte extrem de important pentru eficientizarea companiilor de stat a căror activitate va fi mult mai transparentă decât până acum”, a explicat Mircea Solovăstru.
Efectul transparenţei, benefic
Potrivit acestuia, regulile de transparenţă vor avea ca efect principal supravegherea mai eficientă a companiilor de stat. “Având în vedere că Ordonanţa obligă companiile de stat să îşi publice situaţiile financiare anuale şi semestriale şi toate hotărârile aprobate în adunările generale ale acţionarilor, efectul nu poate să fie decât benefic pentru supravegherea respectivelor companii. De asemenea, se va îmbunătăţi şi transparenţa, deoarece informaţiile respective vor fi accesibile şi publicului, nu doar membrilor Consiliilor de Administraţie şi reprezentanţilor statului”, a precizat analistul economic.
Reguli înăsprite pentru alegerea administratorilor
De asemenea, conform OUG nr. 109 din noiembrie 2011, alegerea membrilor Consiliului de Administraţie a regiilor autonome va trebui să respecte următoarele criterii: administrarea va fi făcută de un Consiliu de Administraţie format din cinci – şapte persoane; din componenţa consiliului va face parte un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice, licenţiat în ştiinţe economice şi cu experienţă de cel puţin cinci ani în domeniul economic-financiar, un reprezentant al autorităţii tutelare cu experienţă de cel puţin cinci ani în domeniul de activitate al regiei autonome sau în administrarea de societăţi comerciale şi trei sau cinci persoane fizice cu experienţă în administrarea de regii autonome sau companii, care nu pot fi selectaţi din rândul funcţionarilor publici.
În ceea ce priveşte alegerea membrilor Consiliului de Administraţie a societăţilor comerciale la care statul este unic acţionar sau acţionar majoritar , acestea pot fi administrate în sistem unitar, de un Consiliu de Administraţie format din cinci – nouă persoane, sau în sistem dualist, de un Consiliu de Supraveghere format din cinci – nouă membri şi un comitet director care va avea între trei şi şapte membri.
Site-urile la control!
Totodată, în cazul întreprinderilor publice care îndeplinesc următoarele criterii cumulative: au înregistrat o cifră de afaceri în ultimul exerciţiu financiar de cel puţin 7,3 milioane de euro şi au cel puţin 50 de angajaţi, este obligatorie efectuarea selecţiei candidaţilor de către un expert independent, persoană fizică sau juridică specializată în recrutarea resurselor umane.
Nu în ultimul rând, OUG nr. 109 din noiembrie 2011 prevede şi obligativitatea societăţilor de stat de a deţine o pagină proprie de internet prin intermediul căreia să permită accesul acţionarilor la documentele şi informaţiile a căror publicitate este prevăzută prin lege, iar convocarea Adunării Generale a Acţionarilor trebuie să fie făcută cu cel puţin 30 de zile înainte de data stabilită, în caz contrar hotărârile AGA putând fi anulate.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE