“Olimpiada de română, o competiţie a spiritului creator” Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 44 Vizualizări

“Olimpiada de română, o competiţie a spiritului creator”

5-2_85.jpgÎn data de 3 martie va avea loc faza judeţeană a olimpiadei de Limbă, comunicare şi literatură română, pentru nivel gimnazial, clasele a V-a şi a VIII-a, şi nivel liceal, clasele a IX-a şi a XII-a. Prin discuţia purtată cu Aurora Stănescu, inspector şcolar pentru Limba şi literatura română, am aflat circumstanţele în care se va desfăşura acest concurs.
Rep.: Care sunt cerinţele acestei faze a concursului?
A.S.:
Concepută într-o viziune în care alternăm aspectul comunicativ funcţional cu cel legat de interpretarea şi analiza textului literar, asta se va întâmpla atât la nivel gimnazial cât şi la nivel liceal. De data aceasta, elevii vor avea texte suport atât literare cât şi nonliterare, în majoritate, la prima vedere. Tocmai de aceea ne îndreptăm către componenta care vizează expresivitatea, creativitatea elevilor, originalitatea lor şi eseul pe care îl au de realizat la nivel liceal, are în vedere, fie încadrarea tematică, fie sinteza asupra universului creaţiei unui scriitor, fie de argumentat interferenţa dintre trăsăturile unui anumit curent literar şi modul în care o operă se poate integra în acea perioadă, în acel curent literar.
Rep: Care sunt criteriile de calificare?
A.S.:
Elevii care se califică la etapa judeţeană vin în urma desfăşurării etapelor zonale şi municipale. De la fiecare nivel, se califică elevii care au obţinut cel puţin 100 de puncte la etapa zonală, pentru clasele cu predare în limba română iar pentru cele cu predare la minorităţi, calificarea la etapa judeţeană se face începând cu 90 de puncte, pentru că la noi, punctajul este oarecum diferit de cel al altor competiţii, punctajul maxim merge spre 120 de puncte.
Rep: Câţi elevi vor putea merge la faza naţională?
A.S.:
Metodologia este destul de rigidă, spun eu, şi nu mă opresc să afirm acest lucru, pentru că, din păcate, nu se poate califica mai departe decât primul elev de la fiecare nivel de clasă. Aceasta înseamnă că nu va merge decât elevul cu punctajul cel mai mare de la fiecare nivel. Cred că motivele, în primul rând, sunt cele financiare, pentru că este destul de restrictivă selecţia în acest caz.
Rep: Aveţi un mesaj pentru participanţi?
A.S.:
În primul rând, le doresc să aibă multă inspiraţie şi, nu în ultimul rând, capacitatea de a se regăsi în ceea ce scriu, de a fi ei înşişi, de a sparge tiparele acelea conformiste şi automatizate ale redării mecanice şi de a face din Olimpiada de limba română o competiţie, într-adevăr, a spiritului creator.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE