Bilanţ pozitiv pentru ISU "Horea" Mureş Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 371 Vizualizări

Bilanţ pozitiv pentru ISU "Horea" Mureş

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judetului Mures şi-au prezentat,vineri, 31 ianuarie  bilantul pe anul 2013, în prezenţa oficialităţilor judeţului precum şi a şefilor instituţiilor colaboratoare în cazul acţiunilor de prevenire a situaţiilor de urgenţă. 

Potrivit  inspectorului-sef al ISU „Horea” al judeţului Mureş, colonel dr. Ing. Dorin Oltean, anul 2013 a fost unul pozitiv în ce priveşte acţiunile intreprinse de ISU Mureş, chiar dacă pompierii mureşeni sunt nevoiţi în continuare să lucreze cu echipamente învechite şi autoutilitare depăşite. “În anul 2013 faţă de anul 2012 am avut o creştere semnificativă de 8,98 % a numărului de intervenţii, de la 12.718 la 13.771.Este îmbucurător faptul că intervenţiile la situaţiile de urgenţă, altele decât SMURD, au scăzut cu aproximativ un sfert, de la 1786 la 1323, În acelaşi timp de remarcat este faptul că intervenţiile SMURD, au crescut de la 10.932 la 12. 448, o creştere semnificativă de 13,87 %.În ce priveşte incendiile, avem o scădere semnificativă de aprox. 25 %, de la 516 incendii în 2012 la 397”, a precizat colonel dr. Ing. Dorin Oltean.

Intervenţii SMURD, locul 2 după Bucureşti

Ca şi indicator de performanţă, ca număr de intervenţii la 100.000 de locuitori, în anul 2013 s-au înregistrat  242 de intervenţii, o scădere de 19 %, iar la  intervenţile  la 1000 km p, au fost 197 de intervenţii, înregistrându-se o scădere de 25 %. De asemenea intervenţiile SMURD au fost la înălţime, numărul acestora fiind devansat doar de Bucureşti. “Ca şi intervenţii SMURD, îmbucurător este faptul că au screscut numărul acestora , de la 10.932 în 2012 la 12.448 de cazuri. Ponderea fiind undeva la 34 de intervenţii pe zi, ceea ce înseamnă că avem ca număr de intervenţii la 100.000 de locuitori de  2.340, iar ca număr de intervenţii la 1000 km pătraţi, 1.854. La nivel de ţară, doar municipiul Bucureşti are mai multe intervenţii decât ISU”Horea” Mureş”, a precizat col. Oltean.

Videoconferinţe ISU Mureş

La capitolul inovaţii se  numără activitatea de comunicare între ISU Mureş şi subunităţile din judeţ prin sistemul de videoconferinţă. “În ce priveşte activitatea de comunicaţii şi tehnologia informaţiilor la nivelul inspectoratului s-au făcut paşi serioşi prin realizarea unui sistem propriu de legături de tip videoconferinţă. Suntem prima instituţie la nivel de ţară care a realizat acest sistem în care nu mai e nevoie să aducem comandanţii de subunuităţi de la 40-50 de km pentru a avea o discuţia şi a rezolva anumite probleme” a menţionat şeful ISU Mureş.

Neajunsurile ISU Mureş

În ce priveşte utilizarea resurselor financiare, situaţia anului 2013 nu este una prea îmbucurătoare, prin lipsa fondurilor destinate investiţiilor. “Anul trecut bugetul a fost unul destul de mic, deşi în creştere, la capitolul finanţări a fost zero, doar o creştere în ce priveşte partea de salarii. În ce priveşte înzestrarea cu tehnică, dintr-un  necesar de 78 de autospeciale de intervenţie avem 69, iar la capitolul autospeciale de transport, din 42 avem 10. Se menţine în continuare  un deficit faţă de necesar la principalele accesorii. Lipsa unor autospeciale de lucru la înălţimi performante, lipsa dotării cu mijloace de comunicaţii conform tabelului de înzerstrare şi nu în ultimul rând insuficienţa hidranţilor exteriori.”, afirmă Oltean.

Puncte forte şi puncte slabe

Autoevaluarea activităţii pe anul 2013 a ISU Mureş a scos în evidenţă atât punctele forte cât şi lipsurile instituţiei.“Am identificat ca şi puncte tari , un management consultativ, implicarea personalului în luarea deciziilor, interes şi promovare pentru schimbare, orientarea activităţii pe obiective specifice planificate în timp centrate pe performanţă prin promovarea muncii în echipă, dezvoltarea relaţiilor pozitive la locul de muncă, dezvolarea cooperării între structurile şi instituţiile cu funcţii de sprijin. Ca şi puncte slabe am identificat lipsa formelor de motivare a personalului, şi nu au fost puţine cazuri când s-a plecat din sistem datorită retribuţiei. De asemenea insuficienţa mijloacelor tehnice de intervenţie precum uzura fizică şi morală a acestora , suprasolicitarea fizică şi psihică datorită volumului mare de muncă raportat la un număr mai mic de personal, precum şi a condiţiilor stresante pe timpul intervenţiilor”, a precizat şeful ISU Mureş.

Noi puncte de lucru ISU în judeţ

În ce priveşte priorităţile  pentru ISU Mureş în 2014 se numără reducerea timpului de intervenţie precum şi înfinţarea unor noi puncte de lucru. “Cetăţeanul este şi trebuie să rămână în centrul atenţiei şi asigurarea tuturor măsurilor instituţionale în vederea creşterii siguranţei. De asemenea prioritar este reducerea timpului de răspuns, şi deschiderea şi înfinţarea unor noi puncte de lucru care să răspundă cerinţelor operative pe raza de competenţă, atât din punct de vedere al situaţilor de urgenţă cât şi pe linia acordării primului ajutor. Cum nu avem un buget pentru investiţii singura noastră soluţie este să apelăm la autorităţile publice locale. Avem în momentul de faţă oraşe care nu au un serviciu pentru situaţii deurgenţă profesionist, este vorba de Sovata şi Luduş, unde timpul de răspuns este foarte mare. Avem de asemenea Bălăuşeriul care este un nod extraordinar la răscruce de drumuri. De asemenea creşterea nivelului de pregătire a personalului şi nu în ultimul rând pregătirea populaţiei în ce priveşte modul de comportare în situaţii de urgenţă. Nu este suficient ca instituţiile să coopereze, iar cetăţenii să stea în casă şi să aştepte ca noi să rezolvăm toate problemele”, a afirmat  Dorin Oltean.

Oficialităţile judeţului precum şi reprezentanţii instituţiilor colaboratoare cu ISU Mureş  au elogiat activitatea ISU Mureş în anul 2013, printre cei care au lăudat activitatea pompierilor mureşeni numărându-se şefii IPJ Mureş, DJI Mureş, Poliţiei Locale Târgu Mureş, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre şi prefectul judeţului, Corneliu Grosu.

Funcţionarea perfectă a unei colaborări

“Vreau în primul rând să vă felicit că în lipsa dotărilor dumneavoastră, în lipsa fondurilor pentru investiţii numărul intervenţiilor dumneavoastră a crescut şi s-a profesionalizat în fiecare zi. Cooperarea între dumneavoastră şi celelalte instituţii, aici amintesc şi Serviciul Salvamont aflat în subordinea Consiliului Judeţean a fost una bună şi este la fel în continuare. Cred că acest lucru trebuie scos în evidenţă. Restabilirea controlului presupune funcţionarea perfectă a unei colaborări. Indiferent că eşti într-un serviciu, al pompierilor, al salvamontiştilor, al jandarmilor sau al poliţiei, rămâi închegat în echipa salvatorilor de la locul faptei. Colaborarea între diferitele echipe, în echipa care intervine, niciodată nu trebuie pusă la îndoială sau discutată într-un fel. Acesta este motivul pentru care îi felicit pe toţi ofiţerii, pe domnul commandant, toţi subofiţeriii, întreg personalului civil pentru faptul că cel puţin până în acest moment, la urechile mele nu a ajuns vreo vorbă legată de lipsa de colaborare cu celelalte instiţiile, cel puţin cele militarizate, care îmbracă haina militară în judeţul Mureş. Meritaţi felicitări pentru că doar aşa reuşiţi să faceţi performanţă. Acest drum este unul bun şi sper ca  acele vulnerabilităţi de care aţi pomenit să nu le aveţi în raportul de autoevaluare pe anul 2014”

Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş

“O instituţie de elită a judeţului”

“ISU “Horea” Mureş reprezintă în momentul de faţă o instituţie de elită a judeţului. O instituţie care se află mereu în slujba idealului nobil de a salva vieţi omeneşti şi bunuri materiale. În ceea ce priveşte cooperarea cu Direcţia Judeţeană de Informaţii Mureş în  2013 ea s-a situat în zona asigurării liniştii şi ordinii publice, în special la acele evenimente ce aveau un potenţial destabilizator care a afectat ordinea socială şi instituţională, care ne-au dovedit că ISU Mureş este un partener competent. Nu în ultimul rând cele patru intervenţii antiteroriste pirotehnice, acel eveniment cu ameninţare cu bombă şi crlr trei colete suspecte, când în comun am derulat toate măsurile specifice de izolare şi de identificare a utorilor care din fericire s-au dovedit a fi false”

Colonel Ioan Mocanu, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Mureş

“Sunt mândru de  ce aţi făcut în judeţul Mureş”

E onoratnt să fiu prezent la acest bilanţ al activităţii ISU Mureş, o activitate pe care în mare parte o cunosc având în vedere că dumneavoastră sunteţi instituţia care coordonaţi aceste intervenţii de urgenţă şi noi suntem cei care venim în sprijinul dumneavoastră. Aveţi onoarea în activitatea pe care o desfăşuraţi, aceea de a salva vieţi omeneşti, şi eu ca şef al IPJ Mureş sunt mândru de ceea ce aţi făcut în judeţul Mureş. Sunteţi o unitate model, mă bucur că face parte din Ministerul de Interne  în judeţul Mureş. Pot spune că am avut o foarte bună colaborare în anul 2013, atât în situaţile pe care le-am avut împreună de rezolvat, atât în ce priveşte  comandantul unităţii cât şi cu ceilalţi care fac parte din cadrul acestei unităţi. Sper ca, colaborarea noastră să fier la fel de bună şi în 2014, şi prin măsurile care le vom lua să fim împreună la aceeaşi înălţime”

Chestor de poliţiei Valentin Pescari, şeful IPJ Mureş

“Creatori de izvoare istorice”

“Privită din afară, munca dumneavoastră pare a fi o adevărată aventură, cu spectaculosul ei film al deplasărilor, alertelor, sunete, lumini, oameni în echipamente parcă veniţi de pe o altă planetă, intervenţii la limita riscului cascadorilor încercaţi. Dar eu vă ştiu din interior acest mecanism deosebit care se numeşte Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Horea” al judeţului Mureş. În fiecare zi am fost împreună la cele mai deosebite acţiuni în care aţi dat măsura profesionalismului dumneavoastră, a măestriei armei care cu onoare o reprezentaţi. Mesajul meu pentru dumneavoastră este acela de respect,  preţuire,  mulţumire şi recunoştinţă. Nu doar din partea preşedintelui Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, nu doar a prefectului care reprezintă Guvernul în teritoriu ci mai mult, din partea cetăţeanului, a locuitorului  municipiului Târgu Mureş şi al  judeţul Mureş, pentru tot ceea ce faceţi. Acest colectiv, militarii şi comandanţii ISU Mureş sunt în egală măsură pompieri profesionişti dar şi creatori de izvoare istorice. Nu sunt cuvinte prea mari aruncate gratuit, sunt adevăruri , deoarece ISU Mureş a scris în ultimii 20 de ani istoria serviciilor moderne, integrate de intervenţie în situaţii de urgenţă din România”

Corneliu Grosu, prefectul judeţului Mureş

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE