Incursiune în discursul politic cu Daniela Gîfu la UPM Cultură
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 974 Vizualizări

Incursiune în discursul politic cu Daniela Gîfu la UPM

“Nu mai regăsim etica în politică”

Biblioteca Facultăţii de Ştiinţe şi Litere din cadrul Universităţii “Petru Maior” a găzduit joi, 10 aprilie, lansarea volumului „Temeliile Turnului Babel” semnat de dr. Daniela Gîfu, cercetător ştiinţific (CS III) şi cadru didactic la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Prin acest volum autoarea trece în revistă temeiurilor discursului politic printr-o abordare a laturii cantitative a analizei semantice a discursului politic, elaborarea unui instrument de analiză original, adaptat nu numai limbii române, ci şi unui anumit spirit care domină viaţa politică actuală din ţara noastră şi deschiderea către utilitatea practică. Printre invitaţii la lansarea s-au numărat conf. univ. dr. Eugeniu Nistor, asistent univ. dr. Lucian Săcălean şi rectorul UPM, prof. univ. dr. Călin Enăchescu.

Reporter : Ce aduce inedit acest volum ?

Daniela Gifu : Este o completare a tezei mele de doctorat care se numeşte “Discursul politice scrise şi violenţa simbolică în analiza unei campoanii electorale”. Acest volum elimină partea de discursul presei scrise din acea teză de doctorat, de asemenea şi studiul de caz este altul. Am ieşit din sfera contextului electoral şi am luat un alt studiu de caz, un alt context, şi anume Codul Muncii din 2011 care a creat multă vâlvă. Tipul de abordare este oarecum asemănător cu cel din perioada când mi-am scris teza de doctorat  în sensul că am colectat un corpus uriaş, în general mă interesează să aflu atât cum erau construite discursurile înainte de evenimentul preopriu-zis , în timpul evenimentului şi după. Mai mult decât atât, sunt interesată de abordările din presa scrisă care au o abordare diferită. Spre exemplu, “Gândul”, este cunoscut ca fiind un ziar echilibrat, apoi “Jurnalul Naţional” care în general loveşte în putere  şi “Evenimentul zilei” care e pro putere..

Rep.: Cum s-a ajuns la titlul acestui volum,  „Temeliile Turnului Babel” ?

D. G.: Spun că e foarte justificat acest titlu, pentru că discursul politic,  mai ales în contextul electoral când  se fac promisiuni peste promisiuni, şi după ce se termină contextul electoral totul devine o ”fâsâiologie”, totul se uită, De aceea cartea se cheamă “Temerile Turnului Babel”, construim construim, construim în context electoral şi după ce acesta a trecut, am fost votat, gata, se dărâmă totul.

Rep.: Cui se adresează această carte ?

D. G.: Este o carte ştinţifică, nu e de memorie, cu un limbaj uşor pretenţios.  În general se adresează studenţilor de la ştiinţe politice, comunicare, politicienilor, ziariştilor, stafurilor  electorale.

Rep.: Se poate vorbi în România de o idée de discurs politic ?

D. G.: De fapt discursul politic respectă aceeaşi arhitectură din vremea antichităţii. Nu e nimic diferit, doar că din păcate nu mai regăsim etica în politică. Asta e singura diferenţă. Dacă pe vremea aceea discursul se axa pe cele două dimensiuni, raţională şi afectivă, făcându-se un oarecare echilibru, acum se uită, plus că nu mai avem nici oratorii de altă dată. Acum, în spatele oricărui actor politic există o echipă de specialişti.

Rep. Cât e la noi discurs politic, pamflet sau chiar băşcălie ?

D. G.. Ce nu-mi place mie la discursul politic românesc este faptul că se atacă familia. Faptul că ne atacăm între noi e ok, dar nu intra în sufletul meu personal, lasă-l acolo. Aici sunt de fapt aspectele de condamnat în discursul politic românesc, mai ales în dezbateri.

Rep.: Un discurs politic de bun simţ are sorţi de izbândă la noi ?

D. G.: Eu cred că da. Vreau să cred că da, aştept acele discursuri de bun simţ, aştept oratorul care din ce  spune reiese din  comportament sau  din faptele lui. Ca şi un exemplu personal, am sperat, am crezut în Crin Antonescu, care ulterior m-a dezamăgit . Se pare că şie el tot un fel de Turnul Babel a fost.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE