Maria Bucşea, singura menţiune a Olimpiadei Internaţionale Invatamant
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 273 Vizualizări

Maria Bucşea, singura menţiune a Olimpiadei Internaţionale

Maria BucseaMaria Bucşea, reprezentanta judeţului Mureş la Olimpiada Internaţională de Lectură, a cucerit singura menţiune a Olimpiadei Internaţionale de Lectură, competiţie care s-a desfăşurat la Constanţa, în perioada 2 – 6 septembrie. Participarea tinerei la prestigioasa Olimpiadă se datorează câştigării, în primăvară, a locului I la Olimpiada Naţională de Limbă şi Literatură Română de la nivelul claselor a VIII-a, fiind astfel cooptată în lotul lărgit al României.

Vacanţa începe de luni

După Evaluarea Naţională din vară la care a obţinut media maximă, 10, eleva şi-a dedicat vacanţa de vară pregătirii pentru această competiţie. Iar rezultatele au fost pe măsură, tânăra situându-se pe poziţia IV, la o diferenţă infimă de premiu. Deşi “doar” menţiune, performanţa elevei este una deosebită, fiind cea mai bună clasare a elevilor mureşeni din ultimii ani. În plus, Maria a fost la prima participare la un concurs de asemenea anvergură. “A fost foarte dificil şi nu regret deloc. Până la urmă a fost o vară câştigată, şi nu pierdută”, a declarat Maria după aflarea rezultatelor. “Am cunoscut o mulţime de oameni şi nu orice fel de oameni, ci unii cu perspective cu care am putut lega adevărate prietenii”, a relatat tânăra. În ce priveşte subiectele, acestea i s-au părut accesibile, care i-au lăsat şi o oarecare libertate de exprimare. “Cu toate acestea nu mă aşteptam să mă regăsesc printre cei distinşi. Cu atât am fost mai necăjită când am văzut diferenţa aproape neglijabilă care m-a despărţit de premiu”, a explicat Maria.

Este mulţumită totuşi de lucrarea realizată şi susţine că nu ar schimba nimic la ea, dacă ar avea ocazia. Tânăra va intra astfel oficial în vacanţa de vară începând cu ziua de luni, 7 septembrie, când în sfârşit va putea merge la Vama Veche, în Tabăra Olimpicilor, tabără oferită de către Ministerul Educaţiei drept recompensă elevilor care au obţinut performanţe asemănătoare.

Răsplata, o nouă colecţie de cărţi

Maria Bucşea nu s-a dezminţit nici cu această ocazie de marea ei pasiune, lectura, deplasarea la Constanţa fiind un bun prilej pentru ea nu doar de a se bucura pentru câteva zile de magia mării, ci de a se întoarce acasă cu un nou geamantan plin de cărţi.

Constanţa a fost capitala internaţională a lecturii pentru elevii din clasele a VII-a – a XII-a. Competiţia s-a aflat la cea de-a II-a ediţie şi a fost organizată de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, prin Inspectoratul Şcolar Constanţa şi Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” din municipiu. 63 de elevi din România, Bulgaria, Republica Moldova, Serbia şi Turcia au încercat să-şi pună în valoare competenţele de lectură, cultura generală şi experienţa în universul cititului. Lotul României a fost format din 34 de elevi, laureaţi ai etapei naţionale a Olimpiadei de limbă, comunicare şi literatură română şi a Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viaţă”.

Olimpiada a fost structurată pe două secţiuni, de antrenament pentru cei cu vârste între 13 şi 15 ani, cărora le-au fost evaluate competenţele de lectură şi de sensibilizare culturală, şi de performanţă, pentru elevii cuprinşi între 15 şi 19 ani, care au trebuit să exceleze în materie de lectură, media şi comunicare. Programul olimpiadei a cuprins şi două cursuri susţinute de prof. univ. dr. Liviu Papadima şi, respectiv, de conf. univ. dr. Angelo Mitchievici, dezbateri aprinse pe marginea volumelor citite şi nu în ultimul rând, vizitarea unor obiective turistice precum şi câteva momente de relaxare.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE