VIDEO: Depozitul de deşeuri din Sânpaul, operat de două firme din Bucureşti Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1977 Vizualizări

VIDEO: Depozitul de deşeuri din Sânpaul, operat de două firme din Bucureşti

111Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, a anunţat vineri, 16 septembrie, că asocierea dintre firmele SC Iridex Group Import Export SRL Bucureşti şi SC Servicii Salubritate Bucureşti SA Bucureşti a câştigat licitaţia organizată de Judeţul Mureş pentru „Delegarea operării şi administrării depozitului de deşeuri nepericuloase de la Sânpaul şi efectuarea transporturilor deşeurilor de la staţiile de transfer Râciu, Târnăveni şi Bălăuşeri şi a reziduurilor de la staţiile de sortare Acăţari, Râciu, Târnăveni şi Bălăuşeri la depozitul Sânpaul. Valoarea contractului este de 99,18 milioane lei, iar durata acestuia este de opt ani, de la data începerii acestuia.

Contractul, supus aprobării în 29 septembrie

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, pasul următor va fi aprobarea contractului în plenul instituţiei, după care asocierea firmelor câştigătoare va avea la dispoziţie 84 de zile pentru demararea activităţii. „În data de 13 septembrie s-a semnat procesul-verbal al licitaţiei pentru serviciile de depozitare a deşeurilor menajere şi urmează, în data de 29 septembrie, cu ocazia şedinţei Consiliului Judeţean, să se aprobe acest contract care poate fi semnat imediat după şedinţă, deci în primele zile din octombrie poate fi semnat contractul de gestiune a deşeurilor, cu partea de depozitare”, a afirmat Péter Ferenc, cu ocazia unei conferinţe de presă susţinută în incinta depozitului de deşeuri nepericuloase de la Sânpaul.

În aşteptarea normelor metodologice

„Ei au 84 de zile pentru a putea avea toate avizele şi autorizaţiile pentru a opera şi în 84 de zile trebuie să pornească activitatea de depozitare. Bineînţeles că în perioada următoare vom avea încă foarte mult de lucru, în primul rând aşteptăm normele de aplicare a noii legi a achiziţiei publice, ca să putem porni cele trei licitaţii pentru Staţia de tratare mecano-biologică de la Sânpaul, pentru Staţia de sortare, transfer şi compostare de la Cristeşti şi pentru delegarea serviciului de colectare şi transport deşeuri din cele şapte zone ale proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Mureş”. În rest, am speranţa că prin intervenţiile noastre să grăbim puţin şi Guvernul să elaboreze aceste norme de aplicare, ca să putem să începem licitaţiile şi la aceste staţii, pentru ca într-adevăr această investiţie deosebit de mare să îşi găsească rostul. Momentan, doar depozitarea va fi operabilă”, a completat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, care a subliniat necesitatea unor discuţii „la nivel guvernamental şi cu comisiile europene pentru că normal ar trebui să ajungă aici doar deşeurile menajere, care sunt deja selectate”.

peter-ferenc

În prezent, singurul depozit conform de depozitare a deşeurilor menajere din judeţul Mureş este cel de la Sighişoara. „Acesta se va umple probabil în maxim două-trei luni de zile şi toţi ceilalţi sunt obligaţi să ducă deşeurile foarte departe, unul din depozite este dincolo de Odorheiu Secuiesc, între Odorhei şi Miercurea Ciuc, iar distanţa este foarte mare şi distanţa aceasta mare are şi costuri. Costurile care trebuie suportate de cetăţeni sunt foarte mari, deci investiţia este foarte importantă pentru tot judeţul şi avem speranţa ca într-un timp foarte scurt, dacă o să apară normele metodologice pentru Legea achiziţiei vom putea să încheiem toate contractele şi într-adevăr să avem un depozit ecologic, de la colectare şi până la depozitare, funcţional. După apariţia normelor, considerăm că maxim într-o jumătate de an vom putea să derulăm toate licitaţiile şi să avem şi câştigător pentru aceste licitaţii”, a explicat Péter Ferenc.

112

Depozitul, funcţional din august 2013

La conferinţa de presă au participat şi câţiva primari din diverse zone ale judeţului Mureş, precum şi managerul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Mureş”, ing. Cornel Naic, reprezentant al societăţii Hidroconstrucţia SA. „Această lucrare a fost executată şi predată în 15 august 2013. Execuţia lucrării a durat doi ani, s-a încadrat în buget. A fost o lucrare pentru noi emblematică. Lucrarea a pornit pe două contracte, unul care s-a desfăşurat după regulile fidicului roşu, respectiv cu proiectare separată şi execuţie separată, care este alcătuit din depozitul propriu-zis, colectarea şi tratarea levigatului, cu toate staţiile de pompare necesare, cântarul-basculă, utilajele necesare pentru această parte de proiect cum ar fi autobasculante, compactoarele mari de deşeuri, încărcătoare frontale, automăturătoare. Tot la această componentă a proiectului mai există instalaţia de ardere a gazului, drumurile tehnologice pentru accesul autocamioanelor şi autogunoierelor în depozit, o clădire administrativă unde o să fie birourile pentru cei care vor opera partea de depozit, un garaj cu atelier mecanic specializat pentru această parte din depozit şi o serie de lucrări conexe, iluminat public, împrejmuire, clădirea cântarului, mini-staţia de epurare. Cealaltă componentă care s-a desfăşurat după regulile fidicului galben, respectiv constructorul a fost şi proiectant şi executant, e compusă dintr-o staţie de tratare mecano-biologică a deşeurilor, unde deşeurile care vin se toacă, se scoate metalul din ele, şi se despart în două categorii: deşeuri care intră prin ochiul ciurului de 10 centimetri, care se duc la Staţia de tratare biologică, iar restul este refuzul de ciur care se depozitează în depozit. Tot la componenta a doua mai avem încă un garaj separat, cu atelier auto, un biofiltru care filtrează gazele din hală, platformele de compostare şi platformele de maturare”, a afirmat ing. Cornel Naic.

cornel-naic

„Accident geologic”, în remediere

În prezent, depozitul de deşeuri nepericuloase de la Sânpaul este funcţional, chiar dacă au apărut unele probleme la un zid de susţinere, la refacerea căruia încă se lucrează. „Au apărut probleme la o bucăţică din zidul de sprijin. Am avut un accident geologic, pentru care în perioada de notificare a defectelor constructorul şi-a asumat pe cheltuiala lui să îl refacă. Au fost discuţii despre cauzele care au produs această mişcare a zidului şi s-au interceptat nişte izvoare care nu au fost la momentul respectiv monitorizate şi din acest motiv s-a produs deplasarea zidului. Mai sunt vreo 22 de zile până va fi refăcut la stadiul iniţial. În afară de bucata de zid respectivă, depozitul este perfect funcţional din 15 august 2013”, a explicat ing. Cornel Naic.

Proiectul „Sistem de management Integral al Deşeurilor Solide în judeţul Mureş” are o valoare de 187,45 milioane lei, din care 160,21 milioane lei provin din fonduri structurale ale Uniunii Europene, iar diferenţa de 27,24 milioane lei a fost acoperită din bugetul naţional, al Consiliului Judeţean Mureş şi al Municipiului Târgu-Mureş.

113

Cine sunt cele două firme câştigătoare?

SC Iridex Group Import Export SRL Bucureşti

Potrivit portalului www.listafirme.ro, societatea s-a înfiinţat în anul 1991, are ca obiect de activitate „tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase” şi are cinci asociaţi: Corneliu Pascu, Valentin Feodoru, Doina Croitoru, Cristian Pascu şi Florin Pascu, ultimul dintre aceştia fiind şi administrator. În anul 2015, firma a derulat afaceri de 53,98 milioane lei, a înregistrat profit de 4,22 milioane lei şi a avut 174 de angajaţi. „SC Iridex Group Import-Export SRL s-a făcut remarcată de la înființare până în prezent prin: lucrări de construcții civile și industriale în țară și străinătate, lucrări de îmbunătățiri funciare, gestiunea integrată a deșeurilor, proiectare și exploatare de depozite ecologice municipale pentru deșeuri nepericuloase, proiect de pionierat în diverse domenii: promovarea folosirii surselor de energie regenerabile; instalații de producere de energie electrică din biogaz”, se precizează pe site-ul companiei, www.iridex.ro.

SC Servicii Salubritate Bucureşti SA Bucureşti

Acelaşi portal, www.listafirme.ro, oferă detalii şi despre cea de-a doua societate a asocierii câştigătoare. Înfiinţată în anul 2000, SC Servicii Salubritate Bucureşti SA se ocupă cu „colectarea deşeurilor nepericuloase”, are cinci asociaţi – Florin Pascu, Corneliu Pascu, Nicoleta Valsan, Cristian Pascu şi Iridex Group Impert Export SRL – şi trei administratori: Cristian Pascu, Corneliu Pascu şi Nicoleta Valsan. În exerciţiul financiar 2015, firma a raportat următorii indicatori: cifră de afaceri de 9,98 milioane lei, profit de 0,33 milioane lei şi 104 angajaţi. „Firmă de prestigiu pe piaţă din România, este proprietar şi exploatator al Rampei ecologice Chiajna, iar din aprilie 2006, proprietar şi exploatator al Incineratorului Ecologic Chiajna-Rudeni, singurul incinerator de deşeuri periculoase (medicale şi industriale) din zona Bucureşti şi judeţului Ilfov.
Relaţiile de parteneriat şi colaborare dintre cele două companii sunt unele foarte strânse şi de foarte bun augur, dată fiind apartenenţa amândorura la Grupul de firme Iridex, grup de firme cu o lungă şi prestigioasă activitate în mai multe domenii ale industriei româneşti”, se menţionează pe site-ul companiei, www.ssb.ro.

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE