Bursele elevilor se plătesc, doar să fie aprobat bugetul Administratie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 859 Vizualizări

Bursele elevilor se plătesc, doar să fie aprobat bugetul

Discuția despre achitarea burselor elevilor meritorii din școlile târgumureșene m-a făcut să mă simt într-un cerc vicios. Și asta pentru că există o hotărâre de Consiliu Local, bani nu au fost alocați anul trecut pentru că nu au fost virați de la bugetul de stat, iar acum ar fi, dar nu a fost aprobat bugetul. Ce-or înțelege elevii care nu au prea multă treabă cu funcționarea administrației publice locale, nici a Guvernului, nu știu. Dar cred că or înțelege că există o neseriozitate undeva, iar, deși au o mică lege locală în mână, aceasta e momentan neaplicabilă, deși nu prea e o mirare pe la noi prin târg sau prin România.

 

Doi reprezentanți ai elevilor târgumureșeni, Szepessy Laszlo și Ionuț Matia, președinte al Consiliului Județean al Elevilor Mureș, au participat la cea mai recentă ședință de Consiliu Local Târgu Mureș pentru a solicita alocarea fondurilor pentru plata burselor școlare, neachitate cam din primăvara anului trecut.

“Consider că bursele sunt o mare nevoie a elevilor pentru două motive principale. Primul dintre acestea este că sunt mulți elevi în acest județ care au nevoie de acești bani pentru a-și permite să vină la școală cum trebuie, pentru rechizite, transport. Apoi, nu trebuie să neglijăm că bursele sunt un mod foarte semnificativ prin care elevii simt că toată munca lor este recompensată”, a spus Ionuț Matia. Cealaltă declarație nu prea avem cum să o consemnăm pentru că nimeni nu s-a obosit să traducă ce a spus Szepessy Laszlo, ba mai mult s-a vorbit de un sabotaj pentru că înregistrarea online a fost bruiată.

Viceprimarul PSD Sergiu Papuc a fost primul care a intervenit și a vorbit despre regândirea sistemului de acordare a burselor.

“Dacă este o hotărâre de consiliu local prin care se stabilesc niște obligații pe noi ca municipiu și executiv le avem, nu avem decât să le ducem la îndeplinire și să prevedem sumele în buget. (…) Trebuie să pornim de la o premisă: cuantumul sumei pe care trebuie să o plătim, raportat la ce înseamnă burse de excelență, burse de merit și de la ce se pornește ca filozofie de acordare a acestor burse”, a spus acesta, sugerând necesitatea adoptării unui regulament prin care să fie stabilite mai multe criterii și mai multe categorii de burse.

Consilierul local POL Radu Bălaș nu a ratat ocazia de a arăta spre primar, deși, din ce am înțeles, problema, de data aceasta nu e în curtea primăriei. “Elevii au tot dreptul să se plângă pentru că acea persoană care se află de 20 de ani în fruntea orașului și ține pixul în mână cum se tot laudă, pixul ăla nu îi tremură spre un ordin de plată ca să plătească bursele elevilor, nu sunt de vină tinerii care au venit să se plângă că nu se duce la îndeplinire o hotărâre de consiliu local”, a spus Radu Bălaș.

Nu contest că a avut dreptate referitor la hotărârea privind asigurarea materialului didactic în școli și teoria floresciană cu „pixul e la mine”.

 

Sunt aproape 2,5 milioane alocate, dar trebuie buget

 

Călin Moldovan a adus câteva lămuriri asupra problemei, aflate de la directorul Direcției Școli, Horațiu Lobonț, bine cu un miel pe care i-l datorează pentru botezul nevoit, cred.

“Sunt alocate în acest buget 2,448 milioane de lei, burse pentru 12.401 elevi, iar valoarea aceasta în 2019 nu a fost alocată, în 2020 aceste sume vin de la Guvern și sunt alocate din defalcările de TVA. În cazul în care bugetul va fi astăzi votat, menționează dl. Lobonțiu că aceste sume vor fi achitate în termen de 10 zile”, a afirmat Călin Moldovan.

La finalul ședinței, directorul Lobonț a venit cu propriile precizări în ceea ce privește achitarea burselor școlare.

“Sumele nu le-am primit anul trecut de la Guvern, anul acesta le-am prevăzut în buget, noi datoria ne-am făcut-o, dar banii nu i-am primit. Anul acesta facem eforturi să se plătească”, a punctat Horațiu Lobonț.

Au mai fost câteva intervenții cu importanța copiilor, dar le trecem la gargara preelectorală.

 

Fără premiu

 

Nu are legătură cu bursele elevilor, dar e tot o dovadă de rău-platnic, de această dată din partea Primăriei Târgu Mureș, cu siguranță. Și sună cam așa: în CL Târgu Mureș s-a aprobat o sumă de 3.500 de euro pentru premierea sportivei Szocs Bernadette pentru titlul european cucerit la tenis de masă, însă după mai bine de un an nu s-au găsit fondurile pentru această recompensă. Neachitarea premiului a fost semnalată de fostul consilier local Hermann Mark Christian.

Ligia VORO

Articol publicat în ediția print a Zi de Zi din 26 februarie 2020

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE