Elvira Oltean (Corunca): “Prioritar pentru mine este atragerea fondurilor europene” Comune
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 157 Vizualizări

Elvira Oltean (Corunca): “Prioritar pentru mine este atragerea fondurilor europene”

Elvira Oltean s-a stabilit în Corunca în urmă cu 12 ani și a ajuns la concluzia că este nevoie de mai multă implicare pentru valorificarea potențialului comunei. Elvira Oltean este conștientă că una dintre modalitățile de transformare a localităților ce compun comuna este atragerea de fonduri europene. Nu este singurul proiect pe care Elvira Oltean îl propune în programul său de candidatură pentru mandatul de primar al comunei Corunca din partea Partidului Social Democrat (PSD).

În vârstă de 45 de ani, mamă a doi copii și bunică, economist de profesie, Elvira Oltean lucrează în intermediere creditare, în Târgu Mureș și Sighișoara, dar cochetează și cu administrația publică locală din 2012, pas făcut la o distanță de patru ani după stabilirea în comuna Corunca. În acest an, Elvira Oltean încheie cel de-al doilea mandat de consilier local din partea Partidului Social Democrat și țintește la alegerile locale din 27 mandatul de primar. De asemenea, Elvira Oltean deschide lista PSD pentru Consiliul Local al comunei Corunca.

“Ce-am început în mandatul de consilier să fac pentru comună, aș încerca să fac în calitate de primar. Prioritar pentru mine ar fi atragerea fondurilor europene, pentru că eu consider că nu ne putem dezvolta dacă nu vom avem viziunea atragerii fondurilor europene pe viabile. Trebuie să vedem ce noi oportunități de atragere a banilor din fonduri europene vor apărea. Din fondurile primăriei, în perioada imediat următoare, nu știu ce se va putea face, pentru că, trebuie să recunoaștem, am fost loviți de criza cauzată de pandemie. Cu siguranță, local va fi mai mic, nu vom mai avea atâtea încasări ca în anii precedenți”, consideră Elvira Oltean, candidatul Partidului Social Democrat pentru Primăria comunei Corunca.

În ceea ce privește dezvoltarea zonei, PUZ-urile nu sunt făcute pentru toată localitatea.

“După cadastrare este probabil să mai găsim parcele noi, mai mici. Vom încerca, acolo unde e posibil, să facem schimburi de teren, să facem achiziții de terenuri pentru primărie și să le putem oferi apoi pentru a atrage investitorii”, subliniază candidata PSD la funcția de primar al comunei.

Amenajarea albiilor pârâurilor care traversează comuna este un alt deziderat al candidatei.

Pledoarie pentru spații de socializare și joacă

Un alt punct de interes pe agenda candidatei Partidului Social Democrat sunt amenajarea unor spații de joacă și nu numai, deoarece, subliniază aceasta, comuna de acum nu mai este com una de acum 50 de ani sau de acum 30 de ani. Necesitățile sunt altele, toată lumea vrea mai mult decât apă, canal, gaze ș.a.m.d., acum trebuie să fie și alte spații, unde să te întâlnești, unde să te manifești în societate.

“Eu mi-am dorit foarte mult, și în mandatul trecut, și în acesta, spații de joacă. În principal tot în Corunca Nouă, pentru că acolo sunt curțile mici, alăturate. Copiii nu au unde să meargă și e incomod și pentru ei să se ducă la alții să se joace și să socializeze. În momentul în care a venit un investitor, a prezentat un proiect care se întindea pe mai multe hectare de teren șiurma să construiască un anumit grup de case, trebuiau la vremea respectivă să gândească și zonele de spații verzi, să aibă în vedere aleile, să aibă în vedere spațiul de socializare”, consideră Elvira Oltean.

O școală în Corunca Nouă

Corunca se desfășoară pe două laturi ale Drumului European E60, de aceea partea dreaptă e cunoscuta drept Corunca Veche, iar cea care s-a dezvoltat după 1990 este denumită Corunca Nouă.

Primăria, căminul cultural, dispensarul, școala, grădinița, toate aceste instituții sunt în satul vechi. Locuitorii din Corunca Nouă ajung în cea veche doar când au de plătit taxele și impozitele sau alte treburi administrative. Școala din comună nu este frecventată de către copiii care s-au mutat în comună, pentru că părinții lor nu și-au stabilit în acte domiciliul acolo, deoarece nu e făcută cadastrarea, străzile nu sunt preluate la primărie, iar casele nu au încă numere. Însă nu au nici opțiuni publice de a-și duce copiii la grădiniță sau la școală cât mai aproape de domiciliu. E ușor de înțeles de ce își duc copiii la grădiniță sau la școală în continuare în Târgu Mureș. Însă dacă s-ar fi construit măcar o grădiniță, alta ar fi fost situația cu siguranță.

“Am vrut să se facă cel puțin o grădiniță, pentru că sunt mulți copii care sunt la grădiniță cu program prelungit, în zona nouă. Din anul 2012 s-a ridicat această problemă. S-a însărcinat primăria să găsească un teren și să îl achiziționeze. Am fost, am văzut câteva terenuri și problema s-a oprit aici. Nu s-a întâmplat absolut nimic în acest sens. Iată, au trecut deja 8 ani. Copiii care s-au născut atunci, deja au alte necesități, deja se duc la școală”, crede Elvira Oltean.

Un nou dispensar

Corunca ar avea nevoie și de alte facilități, de exemplu, în domeniul sănătății.

“Aș dori un dispensar nou, pentru că actualul dispensar este locat într-o parte a căminului cultural, la intrarea din spate, se urcă sus la etaj. Se poate face un mini-centru medical unde să poată să meargă oamenii pentru o analiză medicală simplă. Deocamdată, opțiunile sunt doar pentru medicul de familie, nu și pentru altceva. Nu mă gândesc neapărat la un centru medical cu specialiști, dar să fie un minilaborator unde să se poată face o glicemie, unde să se poată face o analiză de urină, deci analizele acestea primare,  pentru care omul să nu fie obligat să se prezinte în primă fază la un specialist. Sunt persoane în vârstă, pentru care deplasarea pe distanțe mari, în afara localității, devine deja o problemă. Avem un cabinet stomatologic privat, dar și acolo se poate deschide o zonă pentru urgențe. Poate fi găsită o soluție de construire a unui centru medical cu fonduri europene, astfel încât spațiile să poată fi oferite gratuit pentru firmele sau persoanele medicale autorizate, iar acestea să-și aducă echipamentele și să aibă un punct de operare pe raza comunei noastre”, propune candidate PSD la funcția de primar al comunei Corunca.

Centre pentru vârstnici, pentru socializare

În programul de candidatură al Elvirei Oltean sunt cuprinse și alte două proiecte interesante și deosebit de utile. Primul ar fi un centru de socializare.

“Mi-aș mai dori un centru unde, în afară de căminul cultural, să se poată socializa, în care să se poată aduna măcar 30 de persoane, unde persoanele în vârstă să joace o „tablă” sau să aibă alte activități pentru că, vrem, nu vrem, oamenii din comună vor trece de la etapa activă la etapa de pensionare și vor trebui să aibă un loc în care să-și petreacă ziua și socializând. Ideea este să avem grijă și de etapa următoare a locuitorilor din comună”, consideră Elvira Oltean.

Dacă ne gândim strict medical, lipsa de socializare duce de cele mai multe ori la depresie, care este la rândul ei o cauză pentru multe alte afecțiuni grave.

Al doilea proiect este destinat, de asemenea, vârstnicilor.

“Îmi doresc și crearea unui centru de îngrijire a bunicilor. Chiar dacă ar fi vorba de unul privat, particular. Deci nu trebuie neapărat un centru care să aparțină de primărie. În viziunea mea ar fi un centru care să aibă și persoane cu rezidență permanentă în cămin, dar să aibă și persoane care să-și petreacă doar ziua în acest centru. Deci o parte din ansamblu să fie, practic, un centru de zi, în care seniorii să poată să-și desfășoare diferite activități, fizice, sportive, de socializare”, consideră candidata PSD.

Elvira Oltean s-a gândit și la posibilitatea ca persoanele din comună să fie atrase într-un proiect.

“Un alt vis al meu este să punem pe picioare o întreprindere socială, să reușim să o dezvoltăm în localitate, cu activități nu extrem de complicate, pentru a putea folosi forța de muncă locală. În acest fel am oferi noi locuri de muncă pentru persoane care pot lucra aproape de locuința familiei, fără deplasări lungi până la locul de muncă. Cred că așa ar putea fi ajutată comuna din mai multe puncte de vedere. Mămicile și-ar putea lăsa copiii la grădinița program prelungit, de unde să-i recupereze imediat ce ies de la muncă”, a subliniat aceasta.

Alte probleme care ar mai trebui rezolvate sunt: iluminatul public –deficitar în anumite zone, preluarea deșeurilor în întreaga comună și implementarea colectării selective.

Mesajul Elvirei Oltean pentru alegători: “În primul rând să se gândească la un echilibru între dezvoltarea tuturor zonelor comunei și identificarea nevoilor locuitorilor și rezolvarea lor pe măsura posibilităților. Să se gândească că întotdeauna trebuie să fie un echilibru între dezvoltare și alocarea banilor comunei, astfel încât toate zonele să beneficieze în primul rând de utilități. Să mă voteze pentru că îmi doresc o viață mai bună pentru toți în localitatea noastră, doresc pentrutoți siguranță, îmi doresc ca toți copiii noștri să fie mândri delocalitatea noastră și să își găsească un loc de recreere, astfel încât să-și dorească să rămână în localitate”.

(Material comandat de: Partidul Social Democrat- Filiala Mureș / Cod unic de autentificare AEP: 21200019 / Executat de Zi de Zi Events SRL prin www.zi-de-zi.ro)

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE