Home / Slider / VIDEO: Surprize și noutăți educative la Zoo Târgu Mureș!

VIDEO: Surprize și noutăți educative la Zoo Târgu Mureș!

Distribuie

Se apropie îndată perioada mai caldă și în care ni se va trezi cheful de plimbări, pentru că nu vom mai îngheța cu trei geci pe noi dimineața și nu vom asuda după masa. Vremea asta cu „caprițuri” ne dă tuturor bătăi de cap. Noi încercăm să ne gândim la ce frumos va fi peste câteva luni. Dar, în ceea ce privește Grădina Zoologică din Târgu Mureș, avem pentru ce să ne bucurăm. Într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi în data de 19 februarie, directorul instituției, Horațiu Gorea, ne dezvăluie la ce evenimente și activități ne vom putea aștepta în acest an de la Grădina Zoologică și, poate chiar mai important, ne spune care este rolul ei în educația tuturor persoanelor, în special a copiilor.

Reporter: Care sunt calitățile necesare pentru un director de grădină zoologică?

Horațiu Gorea: Ca să poți să conduci o grădină zoologică trebuie mai întâi să ai cunoștințele necesare, experiența în domeniu, să fii pasionat de ceea ce faci și să te dedici pentru activitatea întru totul, 365 de zile pe an, 7 zile din 7, pentru activitatea pe care o desfășori. Într-o grădină zoologică activitatea este continuă, inclusiv sâmbăta, duminica și în timpul sărbătorilor. Animalele trebuie întreținute colecția este destul de bogată. În zilele libere, de regulă, vizitatorii sunt mai mulți, trebuie să asiguri condițiile, confortul, curățenia pentru vizitatorii care îți trec pragul.

Rep.: Există multe voci care vorbesc împotriva grădinilor zoologice, chiar o mișcare generalizată, am putea spune. Care sunt argumentele prin care ați susține importanța unei grădini zoologice?

H.G.: Nu putem vorbi de o mișcare generalizată. Într-adevăr, sunt persoane care nu înțeleg care este rolul și scopul unei grădini zoologice. Văd prea puțin și nu înțeleg altceva decât că iei un animal și îl expui vizitatorilor și ai încasat o taxă. O grădină zoologică e cu totul și cu totul altceva și altul îi e scopul. În primul rând sunt activitățile educaționale care trebuie să le desfășori cu populația, elevi, studenți, copii de grădiniță, cu populația în general. Acestea vor trebui dezvoltate obligatoriu și la Târgu Mureș, activitățile de conserva de specii periclitate și activități de cercetare. Aceștia sunt pilonii unei grădini zoologice. Sunt impuși și de legislația națională și de cea europeană, în afară de crearea unui cadru prietenos, plăcut pentru vizitatori care vin să se simtă bine să se destindă, să învețe lucruri frumoase. Cei care se opun puternic, există și nu înțeleg, din punctul meu de vedere, care este scopul și rolul unei grădini zoologice.

Rep.: Cum a afectat pandemia funcționarea Grădinii Zoologice din Târgu Mureș?

H.G.: Grădina Zoologică a fost deschisă încontinuu. Oamenii au putut să vină să o viziteze. Dar, normal, datorită restricțiilor care au fost, numărul de vizitatori a scăzut foarte mult. Noi eram foarte vizitați și de persoane din alte orașe, din Cluj, din Bistrița, din Sibiu, din Brașov. Am avut autocare cu copii și populație din toată țara, chiar și din Tulcea, Constanța. Activitatea grădinii zoologice a continuat, nu ne-am oprit și sperăm că vom trece și peste această problemă cu pandemia și se va rezolva. Noi sperăm ca acea zi să vină cât mai repede și să ne putem desfășura activitatea în condiții normale.

Rep.: Există evenimente, noutăți la care ne putem aștepta în 2021?

H.G.: Bineînțeles că da. Vor fi, totdeauna au fost și vor fi în continuare. În 2 februarie am sărbătorit Ziua Ursului. Este Ziua Pământului, Ziua Animalelor. Sunt tot felul de grupuri de copii de la grădiniță, școli, institute cu care am colaborat din Cluj, din București. Am avut parteneriate și colaborări, care obligatoriu vor trebui dezvoltate, pentru că interesul este mare pentru activitatea Grădinii Zoologice din Târgu Mureș și este păcat să ne încetăm activitatea sau să cufundăm în probleme. Vor trebui găsite soluții pentru dezvoltarea activităților și pentru funcționarea în condiții de normalitate și modernitate.

Rep.: Care este cel mai tânăr locatar al Grădinii Zoologice din Târgu Mureș?

H.G.: Urmează să avem, ca în fiecare an, și reproduceri și animale noi. Urmează să avem în perioada următoare și pui de animale. Ca pui, sunt antilopele axis care sunt mai tinere. De acum urmează perioada de înmulțire și reproducere.

Rep.: Dintre toate animalele din Grădina Zoologică din Târgu Mureș, pe care îl considerați cel mai interesant?

H.G.: Toate animalele sunt interesante, importante și atractive în felul lor. Fiecare specie de animal, că e mic sau mare, toate au particularitățile lor, important e să ai capacitatea să le știi și să știi să le pui în valoare. Cu ce putem să ne mândrim, este că avem câteva specii de animale care nu pot fi văzute în alte grădini zoologice din România, cum sunt elefanții, cum sunt zebrele Grevis și lista poate continua. Primele girafe care au fost aduse în România, au fost aduse la Grădina Zoologică din Târgu-Mureș. Din păcate, am avut drama care s-a întâmplat. A murit și ultima girafă, Jessica, în data de 10 februarie. I-am acordat o atenție deosebită. Dar accidente se întâmplă. Nu este o problemă ca să facem demersurile necesare și să ne completăm colecția pentru că adăposturi avem. Am făcut multe lucrări de îmbunătățire ca acestea să fie conforme pentru a putea să avem în colecție și să poată fi văzute și în România. Merităm și noi acest lucru. Și această specie de animal, dar toate animalele sunt importante pentru mine, indiferent dacă este un iepuraș sau este un elefant. Pe fiecare trebuie să îl tratezi cu cea mai mare atenție și seriozitate.

A consemnat Alex PĂTRAȘCU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

A început Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru post al Bisericii Ortodoxe

Distribuie Luni, 18 martie, a început Postul Paștelui pentru creștinii ortodocși din România și nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.