VIDEOREPORTAJ: Și-a părăsit Cosmin Duma postul de viceprimar în Ungheni? Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2791 Vizualizări

VIDEOREPORTAJ: Și-a părăsit Cosmin Duma postul de viceprimar în Ungheni?

Cotidianul Zi de Zi a verificat joi, 4 august, și vineri, 5 august, o informație pe surse, potrivit căreia atât primarul orașului Ungheni, Victor Prodan, cât și viceprimarul Cosmin Duma ar fi fost plecați în concediu de odihnă în aceeași perioadă de timp.

”Primarul Prodan e plecat începând de luni, 1 august, iar viceprimarul Duma din 29 iulie. Cel puțin, din 29 iulie viceprimarul Duma nu a mai fost văzut pe la Primărie”, susțin sursele foarte bine informate ale cotidianului Zi de Zi. Aceleași surse demne de încredere ne-au dezvăluit faptul că viceprimarul Cosmin Duma (PMP) și-ar fi depus cererea de plecare în concediu după ce primarul Victor Prodan (PNL) și-a stabilit perioada plecării în concediu, iar astfel cererea sa nu a fost aprobată.

În cazul în care informația primită de Zi de Zi este veridică, se încalcă prevederile articolului 214, alineatul 3, din Codul Administrativ, act normativ aflat în vigoare din data de 5 iulie 2019, care are următorul conținut: ”Preşedintele şi vicepreşedinţii aceluiaşi consiliu judeţean, primarul şi viceprimarul, respectiv viceprimarii aceleiaşi unităţi/ subdiviziuni administrativ-teritoriale nu pot efectua concediul de odihnă simultan.”

4 august: Primarul confirmă că e în concediu

Joi, 4 august, în jurul prânzului, puțin după ora 13.30, la sediul Primăriei orașului Ungheni era liniște și pace, gardianul/portarul instituției anunțând că niciuna din persoanele căutate nu se află la birou.

Astfel, l-am contactat telefonic pe primarul Victor Prodan.

Reporter: Alo, bună ziua.

Victor Prodan: Alo, da.

Reporter: Vă salut, sunt Alex Toth de la ziarul Zi de Zi. Mă aflu în fața Primăriei, am venit cu ideea de a face un articol despre Strategia Orizont 2030 și am aflat că nu sunteți la birou. Și am constatat că nu e nici domnul viceprimar. Dumneavoastră sunteți în concediu?

Victor Prodan: Da, domnul Alex, sunt în concediu. Vă salut cu respect.

Reporter: Ce știți despre colegul dumneavoastră, e sau nu e…

Victor Prodan: Alo, nu am înțeles ce m-ați întrebat.

Reporter: Așa… deci sunteți în concediu de odihnă…

Victor Prodan: Da, sunt. Da, săptămâna aceasta lipsesc. Da, sunt în concediu.

Reporter: Deci ați lipsit toată săptămâna fiind în concediu. Cine a preluat atribuțiile?

Victor Prodan: Domnul viceprimar și doamna administrator public. Doamna Pop Otilia și domnul Duma Cosmin.

Reporter: Am constatat că domnul viceprimar nu e la sediu.

Victor Prodan: Asta nu vă pot spune, domnul Alex, îmi pare rău. Nu vă pot spune pentru că nu sunt la muncă.

Reporter: Din sursele mele am aflat chiar că nu prea a fost la sediu în nicio zi din săptămâna asta.

Victor Prodan: Asta nu știu, rămân surprins de ceea ce îmi spuneți, dar nu pot să spun nimic…

Viceprimarul, într-o zonă ”cu semnal slab”

Întrucât nu era la birou, la sediul Primăriei, l-am contactat telefonic și pe viceprimarul Cosmin Duma, care nu a răspuns apelului. Apoi, l-am contactat pe viceprimar printr-un SMS. Puțin mai târziu, Cosmin Duma a expediat un SMS cu următorul conținut: ”Bună ziua! Sunt ieșit pe teren într-o zonă cu semnal slab. Vă resun.”

Viceprimarul a mai primit apoi un SMS cu propunerea textuală ”Ne putem întâlni mâine la sediul Primăriei?”, întrebarea reprezentantului Zi de Zi rămânând fără răspuns.

5 august: Cosmin Duma, de negăsit

Echipa Zi de Zi a revenit la sediul Primăriei orașului Ungheni vineri, 5 august, la puțin timp după ora 9. Întrucât administratorul public al instituției, Otilia Pop, se afla pe teren, am contactat-o pe secretarul general al unității administrativ-teritoriale, Daniela Covrig. La finalul discuției, care nu a fost înregistrată/filmată, secretarul general Daniela Covrig a concluzionat că potrivit prevederilor din Codul Administrativ nu este de competența domniei sale să urmărească sau să verifice cine se află și cine nu la serviciu sau pe teren.

Contactat telefonic, viceprimarul Cosmin Duma nu a putut fi contactat, apelurile Zi de Zi fiind întâmpinate de vocea robotului. Așteptăm așadar un punct de vedere și din partea domniei sale, evident când revine de pe teren și din zonele ”cu semnal slab” din Ungheni.

De la absurd la ignoranță, cu gardianul instituției

Imediat după ultimul cadru filmat și la câteva secunde după prima fotografie realizată cu sediul Primăriei orașului Ungheni, dorind parcă să demonstreze că instituția are, totuși, un șef, polițistul local care îndeplinește funcția de portar/gardian a solicitat echipei Zi de Zi care făcea fotografii pe domeniu public, la circa 20 de metri de clădire, să prezinte aprobarea (?!?) în acest sens.

Redăm în continuare dialogul respectiv, cu precizarea că schimbul de replici s-a făcut pe un ton foarte civilizat, pe alocuri chiar atipic de amical:

Portar/gardian: Ați vorbit cu conducerea, vă dă voie să pozați, să faceți film, ceva?

Reporter: Cu cine?

Portar/gardian: Cu conducerea instituției. V-o aprobat să faceți poze, să faceți din astea aici?

Reporter: Păi e nevoie de aprobare?

Portar/gardian: Aveți aprobare?

Reporter: Dar aprobare… la ce fel de aprobare vă referiți?

Portar/gardian: De la cine aveți aprobare?

Reporter: Vă întreb, ce fel de aprobare?

Portar/gardian: Să faceți poze la instituție sau…

Reporter: E nevoie de aprobare?

Portar/gardian: Păi mă gândesc că trebuie să aveți din asta…

Reporter: Dacă fac poze la clădire?

Portar/gardian: Poftiți?

Reporter: Dacă fac poze la clădire trebuie să înștiințez pe cineva?

Portar/gardian: Păi nu trebuia să anunțati conducerea instituției, că vă dă voie? Eu n-am fost anunțat de nimeni!

Reporter: Scuze, dar după logica dumneavoastră, turiștii care merg în centru la Târgu Mureș și pozează Palatul Culturii…

Portar/gardian: Dumneavoastră nu sunteți turist, sunteți de la televiziune…

Reporter: …Trebuie să înștiințeze conducerea? Că atunci conducerea ar fi înștiințată de 100 de oameni într-o zi…

Portar/gardian: Dumneavoastră lucrați la ziarul Zi de Zi sau și la televiziune?

Reporter: La ziar, dar avem și site. Îmi permit să vă spun ceva. Noi suntem pe domeniu public.

Portar/gardian: Da, am înțeles…

Reporter: Fiind pe domeniul public putem filma sau fotografia, în schimb, dacă intru în clădire și vreau să filmez pe cineva atunci îl întreb…

Portar/gardian: Vă cereți voie.

Reporter: … Îmi dați voie să vă filmez? E vorba de imaginea proprie.

Portar/gardian: E politica persoanei.

Reporter: Politica în general e că dacă vedeți pe cineva că face poze, filmează de pe stradă…

Portar/gardian: Eu n-am zis de rea intenție… am întrebat pentru că au mai venit persoane și au făcut poze pe la statui… deci nu… Dacă ați vorbit la conducerea instituției dacă v-o dat voie să pozați.

Reporter: Păi cu conducerea instituției, vă rog spuneți-mi cu cine să vorbesc? Că nu e nimeni.

Portar/gardian: Acum venea un domn… Domnul primar e în concediu…

Reporter: Primarul e în concediu, l-am sunat, viceprimarul nu știu…

Portar/gardian: Cred că e pe teren undeva.

Reporter: Pe doamna Otilia Pop am sunat-o azi dimineață, era să supravegheze niște lucrări.

Portar/gardian: Vine imediat un domn din conducere, să-l întrebăm… Domnul Liț! Vă rog frumos, asta e… ați sunat înainte dacă veniți? Să vă primească…

Reporter: Da.

Portar/gardian: Eu am fost liber, de aia nu știam, nu mi-a zis nimeni că o să vină cineva de la televiziune… La cine ați fost, la doamna secretară?

Reporter: Păi la doamna secretară am fost acum.

Portar/gardian: Eu când m-am dus sus mi-a zis că n-ați vorbit cu dânsa ca să veniți.

Reporter: Am vorbit ieri.

Portar/gardian: A zis că ea nu v-a spus să veniți. Sau dacă ați venit astăzi aici…

Reporter: Am sunat ieri, doamna fiind plecată în concediu. A avut un concediu de o zi. Și ideea pentru care am venit e să vedem, că noi am auzit că și primarul și viceprimarul sunt în același timp în concediu.

Portar/gardian: Asta nu e de competența mea…

În loc de concluzii…

Cele două vizite, în două zile consecutive, la sediul Primăriei orașului Ungheni nu au fost în măsură pentru a demonstra faptul că viceprimarul localității este plecat în concediu sau că lipsește de la serviciu.

Aproape fără excepție, angajații instituției întrebați dacă știu ceva pe această temă au preferat varianta de siguranță și l-au luat, cuminți, pe ”Nu știu” în brațe.

Pe de altă parte, lipsa de reacție din cele două zile a lui Cosmin Duma e suspectă în condițiile în care orașul Ungheni nu are suprafața New York-ului. Ca atare, e greu de crezut că o ieșire ”pe teren” în Ungheni te poate ține două zile cu semnal slab și fără imposibilitatea de a te întâlni cu cineva la birou sau de a răspunde unui apel telefonic sau unui SMS.

Evident, în cazul în care va fi realizată o anchetă internă în cadrul instituției, prezența sau absența viceprimarului de la birou poate fi lesne verificată consultând înregistrările video realizate de camerele de supraveghere aflate la intrarea în sediul Primăriei.

Întrucât Zi de Zi nu a avut acces la documentele care ar putea face lumină în acest caz, adică la cererile pentru efectuarea concediului de odihnă depuse de primar și de viceprimar, la foile de parcurs aferente deplasărilor pe teren ale viceprimarului și mai ales la condica de prezență – document care atât teoretic cât și practic se semnează zilnic, la sosire și la plecare, solicităm public Instituției Prefectului – Județul Mureș să efectueze un control în acest sens la Primăria orașului Ungheni.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE