Proiect de implicare civică implementat în Archita Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 220 Vizualizări

Proiect de implicare civică implementat în Archita

Reprezentanții Fundației Mihai Eminescu Trust (MET) au anunțat, în urmă cu câteva zile, rezultatele obținute în 2022 în proiectul său ”Șura – Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă”, implementat în satul mureșean Archita.

La un an și jumătate după începerea proiectului fundația MET, activă în domeniul păstrării și revigorării patrimoniului cultural și natural al României, trage linie și revine cu rezultatele obținute în anul 2022 în cadrul proiectului comunitar ”Șura – Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă.”

”În cadrul acestuia Fundația MET a început lucrările de restaurare a unei șuri tradiționale pe care o va transforma într-un spațiu de evenimente și de lucru pentru locuitorii din Archita care vor să se implice civic și totodată un spațiu de învățare pentru copiii și tinerii din sat. În prezent șura este aproape gata, în această toamnă au fost finalizate instalația electrică, partea sanitară și montarea ușilor și a ferestrelor. Ca parte din proiect, este primul an în care în Archita se organizează pe 1 octombrie Ziua Recoltei, o sărbătoare cu muzică, ateliere de meșteșuguri, dansuri și produse locale ce a avut loc în fața bisericii evanghelice”, se arată într-un comunicat de presă.

Ziua Recoltei a fost organizată de către Asociația Descoperă Archita și a strâns laolaltă numeroși locuitori din Archita, dar și vizitatori din zonele apropiate și turiști aflați în Transilvania.

”Fundația speră ca, odată inițiată, sărbătoarea să devină o tradiție și să fie organizată de către localnici și după finalizarea actualului proiect. Pe lângă faptul că aduce coeziune în comunitate si generează venituri suplimentare în sat, Ziua Recoltei este un motiv bun de a prezenta publicului larg interesat de cultură și autenticitate satul cu cele mai frumoase șuri”, menționează aceeași sursă.

Un rezultat al colaborării dintre MET și Descoperă Archita a fost deschiderea Festivalul Haferland care are loc în acest sat în fiecare an, ocazie cu care localnicii se mândresc cu produsele lor locale.

Fundația dorește să creeze o masă critică în rândul tinerei generații care să acționeze motivat și responsabil pentru un bine comun. Astfel, alt rezultat al proiectului este înscrierea a 40 de copii din sat în Clubul de activism civic ȘURA, care vor fi implicați în amenajarea unui teren de sport și a unei poteci tematice în grădina șurii. De asemenea, fundația a continuat programul non-formal de educație civică incluzivă format din cinci zile de ateliere educaționale organizate în octombrie 2022 la care au participat 40 de copii din clasele I-IV. ”Temele abordate au fost: educație sanitară și obiceiuri sănătoase, respect pentru sine și pentru cei din jur, întărirea stimei de sine, teme relevante pentru creșterea gradului de înțelegere a rolului civic prin: jocuri de rol, scenete, activități creative, muzică, dans și mișcare. Un număr de 10 voluntari externi și mai mulți localnici s-au implicat în activitățile proiectului. Alți 17 copii din sat au format o trupă de dans modern, au făcut repetiții și au dansat pentru prima data în viața lor la Ziua Recoltei în fața publicului. Fundația a mobilizat comunitatea într-o activitate de implicare civică: un număr de 50 de voluntari din sat au participat împărțiți pe echipe la curățenia de primăvară a unei bune părți din sat și au rămas apoi împreună în jurul unui ceaun pentru a sărbători acest lucru. În cadrul atelierelor de implicare civică, echipa fundației a discutat cu locuitorii  satului despre posibilitățile de implicare în luarea deciziilor și a realizat împreună cu locuitorii exerciții practice de scriere a unor cereri către Primăria comunei, alegând subiecte relevante pentru campania de advocacy pe care MET o va iniția anul viitor”, au mai transmis reprezentanții MET.

Pentru că fundația crede în importanta unei proces constant de educare, în cadrul proiectului nu doar satul Archita se dezvoltă, ci și abilitățile și competențele fundației.

”Astfel, echipa MET a trecut printr-un proces de formare pentru a învăța să facă fundraising și a organizat Ziua porților deschise cu trei ateliere de meșteșuguri și peste 50 de copii ce au participat alături de localnici din Sighișoara pentru a lărgi cunoașterea publicului în legătură cu activitatea unui ONG de patrimoniu”, se mai precizează în comunicat.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE