Home / Administratie / Buget ”pentru prosperitate” adoptat la Ungheni

Buget ”pentru prosperitate” adoptat la Ungheni

Distribuie

Aleșii locali ai orașului Ungheni au aprobat marți, 31 ianuarie 2023, într-o ședință de lucru, bugetul unității administrativ-teritoriale pentru anul 2023. Bugetul a fost adoptat cu 13 ”voturi” pentru și cu două voturi ”împotrivă” care potrivit primarului Victor Prodan aparțin unor consilieri locali ”ce se opun, inexplicabil, dezvoltării orașului, dar și funcționării instituțiilor subordonate Primăriei și Consiliului Local.”

Conform deciziei luată de Consiliul Local Ungheni, bugetul orașului Ungheni pe anul 2023 este de 29.836.000 de lei la venituri și de 53.653.000 de lei la cheltuieli. Totodată, la partea de venituri consemnăm un buget de 21.924.000 de lei la secțiunea de funcționare, respectiv suma de 7.912.000 de lei la secțiunea petnru dezvoltare.

2023, ”an prosper pentru Ungheni”

Primarul orașului Ungheni, Victor Prodan, a explicat că toate cheltuielile bugetului local pe anul 2023 în sumă de 53.653.000 de lei ”sunt fundamentate, dimensionate și repartizate pe destinații, respectiv pe acțiuni, activități, programe, proiecte, obiective” și se efectuează ”în concordanță cu atribuțiile care-i revin autorității publice locale, cu prioritățile stabilite de acestea în vederea funcționării și în interesul colectivităților locale.”

”Mă declar mulțumit, la fel ca în anul 2022 și anul 2023 va fi un an prosper pentru orașul Ungheni și sperăm ca de la an la an să creștem bugetul local, astfel încât să existe o dezvoltare constantă a orașului nsotru”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Victor Prodan.

Grădiniță și creșă nouă, ”prioritate zero”

Totodată, edilul șef al orașului Ungheni a precizat că ”pentru acoperirea deficitului secțiunii de dezvoltare s-a luat în calcul excedentul anilor precedenți, în sumă de 23.817.000 de lei.”

În ceea ce privește bugetul instituțiilor publice și activitățile finanțate integral sau parțial din venituri proprii, acesta este stabilit atât pe partea de venituri, cât și la cheltuieli în sumă de 2.072.000 de lei.

”Pornind de la sumele alocate și veniturile preconizate a se realiza, apreciem că repartizarea bugetului s-a făcut ținând cont de principiile realității și echilibrului bugetar, astfel încât activitatea Primăriei și a instituțiilor subordonate Consiliului Local să se desfășoare în condiții normale”, a subliniat Victor Prodan.

Pe lista principalelor investiții prevăzute pentru acest an se află proiecte care vizează atât infrastructura edilitară și rutieră, dar și pregătirea unor documentații în vederea inițierii de proiecte noi. Două dintre acestea sunt considerate ”prioritate zero” pentru viitorul orașului Ungheni și vizează construirea unei grădinițe cu program prelungit și a unei creșe.

”Avem un proiect care va fi, sperăm, finalizat în 2023, este vorba despre canalizarea menajeră. Chiar luni am semnat actul adițional al contractului, noi ne propunem ca anul acesta să finalizăm canalizarea, chiar dacă termenul e 2024. Proiectul e realizat în proporție de peste 80%, au rămas mai mult chestiuni tehnice legate de stațiile de epurare și de stațiile de pompare. Avem mai multe documentații tehnice prevăzute în buget, ceea ce înseamnă că ne pregătim pe toate ramurile pentru viitoare proiecte care vizează schimbarea unor conducte de apă, extinderea canalizării, dar și construirea unei grădinițe cu program prelungit și a unei creșe. Este prioritatea noastră zero, deoarece comunitatea noastră are nevoie de o creșă și de o grădiniță cu program prelungit. Vom face o clădire nouă, separat de clădirea școlii actuale unde avem grădinița. Creșă nu avem, orașul se dezvoltă și este nevoie de o asemenea investiție. Avem și o extindere de canalizare în zona industrială pentru firmele din zona respectivă. Un alt proiect important, pe ”Anghel Saligny”, prevede modernizarea a 25 de străzi”, a conchis primarul orașului Ungheni.

Principalele obiective de investiții cu finanțare integrală sau parțială de la bugetul local pe anul 2023:

9.579.000 de lei – Canalizarea menajeră a orașului Ungheni și a localităților aparținătoare: Cerghid, Cerghizel, Vidrasău, Recea și Morești;

5.494.000 de lei – Modernizare DC 124 Vidrasău – Șăușa;

4.525.000 de lei – Modernizarea unor străzi din orașul Ungheni (Mălinului, Catedralei, Bisericii, Rozelor, Iasomiei, Mecanizatorilor, Nucilor, Rapsodiei, Florilor, Salcâmului, Magnoliei, Prieteniei, Viitorului), în localitatea Vidrasău (Paroște, Busuiocului, Eroilor, Înfrățirii, Păcii), în localitatea Morești (Delniței, Înfrățirii, CAP-ului);

1.500.000 de lei – Reparații capitale trotuar dale Ungheni;

1.070.000 de lei – Reparații capitale Cămin Cultural Vidrasău;

1.000.000 de lei – Tribună cu structură metalică cu 250 de locuri, teren sport Morești;

800.000 de lei – Amenajare teren având C.F. nr. 56439, cu rulouri de iarbă;

536.000 de lei – Sistem irigare teren C.F. nr. 56439;

480.000 de lei – Înlocuire conductă de apă, strada Strâmtă, localitatea Morești;

395.000 de lei – Electrificare case Cerghizel;

380.000 de lei – Proiect Tehnic ”Construire Grădiniță cu Program Prelungit și Creșă în orașul Ungheni, județul Mureș”;

375.000 de lei – Centrale termice cu boiler bloc ANL;

300.000 de lei – Parc de joacă în zona Moară;

300.00 de lei – Amenajare parc în orașul Ungheni;

270.000 de lei – Documentație tehnică faza Proiect Tehnic și DTAC ”Extindere rețea apă potabilă în orașul Ungheni și satele aparținătoare”;

270.000 de lei – Videoinspecție, expertiză ”Canalizarea menajeră a orașului Ungheni și a localităților aparținătoare: Cerghid, Cerghizel, Vidrasău, Recea și Morești, județul Mureș”;

270.000 de lei – Documentație tehnică faza Proiect Tehnic și DTAC ”Extindere rețea canalizare menajeră în orașul Ungheni și satele aparținătoare”;

258.000 de lei – Proiect Tehnic, detalii de execuție, verificare tehnică ”Canalizare menajeră în orașul Ungheni”;

200.000 de lei – Documentație tehnică faza Proiect Tehnic ”Modernizare străzi UAT orașul Ungheni”;

150.000 de lei – Documentație tehnică faza DALI ”Creșterea eficienței energetice în Căminul Cultural Ungheni”;

150.000 de lei – Trotuar Cerghizel;

150.000 de lei – Înlocuire ferestre la blocul ANL;

150.000 de lei – Plan de Mobilitate Urbană Durabilă al Orașului Ungheni;

120.000 de lei – Tractor cu remorcă și încărcător frontal;

110.000 de lei – Plan Urbanistic Zonal;

100.000 de lei – Echiparea stâlpilor de iluminat public stradal cu lămpi LED, pe raza UAT oraș Ungheni;

100.000 de lei – Planuri parcelare;

100.000 de lei – Tractor teren sport Morești;

100.000 de lei – DTAC ”Modernizare străzi UAT orașul Ungheni”;

100.000 de lei – Documentație tehnică faza DALI ”Creșterea eficienței energetice în Dispensarul Medical Uman Ungheni”;

100.000 de lei – Documentație tehnică faza SF ”Extindere rețea canalizare menajeră în orașul Ungheni și satele aparținătoare”.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Prohibiția pescuitului în 2024

Distribuie Ca în multe alte domenii, și pescuitul are o legislație în vigoare, care stabilește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.