Noua Dreaptă solicită un bust Grigore Vieru la Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 284 Vizualizări

Noua Dreaptă solicită un bust Grigore Vieru la Târgu Mureș

Poetul Grigore Vieru a fost omagiat, simbolic, la Târgu-Mureș. În seara zilei de 20 februarie 2023, un grup de tineri s-au adunat la bustul poetului Grigore Vieru, amplasat la intrarea în Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Târgu Mureș, unde au depus câteva candele aprinse și au prezentat un baner cu un citat reprezentativ al lui Grigore Vieru: „Mărturisesc că românul care nu aude căderea lacrimii altui român nu mă interesează, fie el și cel mai bogat om din lume.”
”Citatul ales e relevant față de o nevoie acută și permanentă în societatea românească, pe care tinerii adunați au identificat-o: nevoia de empatie umană și de solidaritate națională românească. Inițiativa acțiunii a aparținut membrilor organizației Noua Dreaptă – filiala Mureș, la care s-au alăturat și alți prieteni. Momentul nu a fost ales întâmplător deoarece, în luna februarie a acestui an, dacă ar fi trăit, Grigore Vieru ar fi împlinit vârsta de 88 de ani (s-a născut pe data de 14 februarie 1935).În timpul vieţii sale, Vieru a vizitat municipiul Târgu Mureș de mai multe ori, ținând legătura cu oamenii de cultură locali. După trecerea sa tragică la cele veşnice în 18 februarie 2009, din inițiativa acelor oameni de cultură care l-au îndrăgit foarte mult a fost realizat un bust al lui Vieru care de atunci stă amplasat, provizoriu, la intrarea în Centrului Cultural “Mihai Eminescu” din Târgu Mureș. Grigore Vieru este înmormântat la Chișinău, iar municipiile Târgu Mureş și Chişinău se consideră oficial, de mai mulți ani, „orașe înfrățite”. La Chişinău există o bibliotecă ce poartă numele “Tîrgu-Mureş”. La Târgu Mureş învaţă mulţi elevi şi studenţi basarabeni, iar mulţi absolvenţi sau comercianţi basarabeni s-au mutat aici dealungul anilor”, au transmis organizatorii acțiunii.

Reprezentanții organizației Noua Dreaptă – filiala Mureș au mai precizat că îl caracterizează pe Grigore Vieru ca „naționalist” deoarece ”acesta acesta fost „acuzat” de „naționalism” (pro-românesc), apoi intimidat și sabotat atât de către autoritățile comuniste de pe timpul fostei Republici Socialiste Sovietice Moldovenești, dar și de neo-comuniștii care s-au perpetuat la conducerea Republicii Moldova și după cucerirea independenței țării față de URSS.”

Totodată, reprezentanții organizației Noua Dreaptă – filiala Mureș fac un apel către autoritățile locale de a hotărî, ”după mai bine de 12 ani de amânări sau tărăgănări, amplasarea definitivă la Târgu Mureș, pe un piedestal stabil, a bustului lui Grigore Vieru, în spiritul consolidării fraternității oficiale dintre municipiile Târgu Mureș și Chișinău!”
”Propunem ca piedestalul permanent cu bustul lui Vieru să fi amplasat tot în spațiul din fața Centrului Cultural „Mihai Eminescu”, poziționat simbolic față în față cu statuia lui Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei românești”, cel care a reprezentat izvolul principal de inspirație lirică și culturală a poetului basarabean – fapt declarat chiar în timpul vieții sale, și căruia Grigore Vieru i-a dedicat, la vârsta de numai 29 de ani, poezia-testament „Legământ”: „Știu: cândva, la miez de noapte, / Ori la răsărit de Soare, / Stinge-mi-s-or ochii mie / Tot deasupra cărții Sale. // Am s-ajung atunce, poate, / La mijlocul ei aproape. / Ci să nu închideți cartea / Ca pe recile-mi pleoape.// S-o lăsați așa deschisă, / Ca baiatul meu ori fata / Să citească mai departe / Ce n-a reușit nici tata. // Iar de n-au s-auză dânșii / Al străvechii slove bucium, / Așezați-mi-o ca pernă / Cu toți codrii ei în zbucium”, se mai menționează în comunicat.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE