Ce a pozat un profesor universitar mureșean. ”Mi se pare un simbol grozav” Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1577 Vizualizări

Ce a pozat un profesor universitar mureșean. ”Mi se pare un simbol grozav”

Avem toate motivele să ne vizităm țara. România este frumoasă și se mândrește cu orașe încărcate de istorie, locuri rustice și peisaje de basm. Și dacă în lume sunt 7 minuni, românii se bucură de a opta, vlăstarul răsărit la rădăcina Gorunului lui Horea.

Conf. univ.dr. Sabău-Pop Olimpiu în cadrul UMFST Târgu Mureș, Fcaultatea de Drept și Administrație Publică, a fost în aceste zile în județul Hunedoara, la Gorunul lui Horea, un monument istoric, vechi de circa 400 de ani, cu circumferința de 9 metri, aflat în Cimitirul Eroilor (Panteonul Moților) din satul Țebea.

Ultima creangă a Gorunului lui Horea s-a prăbuşit în 2005, din ea s-a cioplit o cruce de 1,8 m, Crucea lui Horea, amplasată alături de mormântul lui Avram Iancu. Inaugurarea crucii a avut loc la 30 aprilie 2006. De atunci, arborele secular nu a mai dat semne de viaţă, considerându-se că s-a uscat cu totul.

Dar nu a fost așa. Acum doi ani, a răsărit un vlăstar. Minunea a fost descoperită în timpul pregătirilor pentru Serbările Naţionale de la Ţebea, iar autorităţile judeţene care administrează Panteonul Moţilor și-au propus să aibă grijă de tânărul stejar.

”Gorunul  era împrejmuit cu un gard și nu am putut ajunge chiar lângă el, este un simbol grozav, o minune, readuce speranța în sufletele noastre ”, ne-a povestit profesorul. Îi mulțumim pentru că a împărtășit cu Zi de Zi pozele făcute.

Sub acest copac, în anul 1784, Horea i-a chemat la luptă pe moții adunați, îndemnându-i la răscoală. În apropierea gorunului la circa 15 metri mai la nord este îngropat Avram Iancu, decedat la 10 septembrie 1872. Fiind cel mai înalt copac din zonă, de peste 15 metri, la umbra lui se ţinea, din cele mai vechi timpuri, Sfatul Bătrânilor. Tot la umbra lui s-a odihnit în drumul său spre Praga şi domnitorul Mihai Viteazul.

Amalia VASILESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE