Luna Artei Urbane marcată la Sighișoara Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 97 Vizualizări

Luna Artei Urbane marcată la Sighișoara

Fundația Mihai Eminescu Trust a desfășurat, în luna august a acestui an, Luna Artei Urbane, o serie de patru ateliere gratuite, fiecare cu durata de câte o săptămână, dedicate copiilor și tinerilor din Sighișoara. Atelierele au avut loc în Bastionul Măcelarilor, recent amenajat în cadrul Proiectului Cultfort – Fortăreață de cultură urbană.
”Fundația colaborează pentru organizarea atelierelor cu artiști și meșteri din Sighișoara: alături de Rareș Kerekeș, un tânăr pictor apreciat din oraș, copiii au învățat să picteze pe pânză, iar Teli Iacșa, artist plastic din Țopa, județul Mureș, a construit împreună cu cei mici o domniță medievală din materiale reciclate, folosind diferite tehnici. Structura domniței este în întregime realizată din PET-uri recuperate, învelită în izolație pentru parchet și pânză de sac, iar rochia este pictată de copii și cu vopsea acrilică. Cureaua este manufacturată din plastic, piele și alte resturi de materiale, capul este construit din papier maché (hartie cu făină și apă), masca este pictată și decorată cu resturi de materiale și „păr” de cânepă și gablonțuri pe care nu le mai purtăm. Copiii au experimentat și au învățat să folosească tehnici diferite: papier maché (sculptură în hârtie), pictura cu acrilic pe plastic (au decorat măști și au căpătat noțiuni despre tehnica picturii pe sticlă). Alte tehnici au fost: print-ul textil, cusăturile, nodurile, cornetele, spray-uri acrilice. Lucrarea va fi expusă la Bastionul Măcelarilor, mulțumită Fundației Mihai Eminescu Trust, timp de o lună”, au informat reprezentanții ONG-ului sighișorean.

A treia serie de ateliere este dedicată fotografiei, unde Ștefan Buga, un tânăr fograf din Cluj-Napoca a sosit la Sighișoara pentru a le arăta copiilor tehnici ce țin de această artă, iar la finalul seriei de ateliere, Fundația va organiza o expoziție cu fotografiile copiilor.

Seria de ateliere se va încheia cu o săptămână plină de workshop-uri de pictură pe lemn, pe tematica motivelor florale, alături de Zsolt Máthé, restaurator și pictor pe lemn. Atelierele au început în data de 28 august, participanții urmând să descopere motive care se regăsesc pe piese de mobilier vechi și să învețe despre culorile tradiționale, folosite în trecut în decorarea mobilierului, dar și despre tehnici de pictat pe lemn.

”152 de copii și tineri cu vârste între 6 și 17 ani s-au înscris pentru Luna Culturii Urbane. Atelierele se vor încheia pe 31 august. Fundația va organiza începând cu luna septembre și alte serii de activități și evenimente în cadrul proiectului, de asemenea în incinta Bastionului Măcelarilor: șase proiecții de film și patru evenimente senzoriale: clase culinare și videomapping”, au mai informat reprezentanții Fundației Mihai Eminescu Trust din Sighișoara.

Despre proiect

Fundația Mihai Eminescu Trust din Sighișoara a demarat în anul 2022 proiectul Cultfort – Fortăreață de cultură urbană, un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului Ro-Cultura, Apelul 4 – Consolidarea antreprenoriatului cultural și Dezvoltarea audienței publicului. Proiectul are o durată de 24 de luni și beneficiază de o finanțare totală nerambursabilă de 794.115 lei, 11% din această sumă fiind contribuția proprie a Fundației Mihai Eminescu Trust, respectiv 98.149 de lei.
”Proiectul răspunde nevoilor identificate de echipa Fundației în cadrul dezbaterilor publice organizate în 2019 la Sighișoara: nevoia de îmbunătățire a managementului cultural, de implicare a mediului de afaceri, de amenajare de spații culturale multifuncționale și de îmbogățire a agendei culturale locale”, au transmis reprezentanții ONG-ului sighișorean.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE