Fundația Buckner, exemplu de bune practici în asistență socială Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 162 Vizualizări

Fundația Buckner, exemplu de bune practici în asistență socială

Sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Drepturilor Copilului ( DGASPC) Mureș a găzduit joi, 2 noiembrie, a doua sesiune de lucru din toamna aceasta cu asistenții sociali și primari, viceprimari, secretari din comune și orașe ale județului Mureș. Un exemplu de bune practici în asistență socială a fost oferit de Szabo Gabriela Elisabeta, reprezentant al Fundației Buckner.

Potrivit prezentării făcute în cadrul sesiunii de lucru, în primii ani de activitate Fundaţia Buckner în România s-a focalizat pe îmbunătăţirea vieţii copiilor instituţionalizaţi pentru care s-au organizat tabere de vară, în timp dezvoltându-se şi alte programe: vizite săptămânale în orfelinate şi case de tip familial, transporturi de încălţăminte pentru orfani şi copii nevoiaşi, servicii rezidenţiale, plasament şi programe de prevenţie, campanii de informare și educare.

După ce s-a început procesul de închidere a orfelinatelor mari, fundația și-a propus să se focalizeze mai mult pe prevenirea separării copilului de familie și prevenirea instituționalizării acestuia.

Dată fiind situaţia economică a Municipiului Târnăveni după închiderea Combinatului Chimic, din dorinţa de a oferi sprijin comunităţilor aflate în situaţii de risc şi la recomandarea autorităţilor judeţene, în anul 2007 Fundaţia a deschis în zona cea mai săracă a Municipiului Târnăveni, zona Combinat, un Centru de Dezvoltare a Comunităţii, care îşi propunea să ofere servicii sociale pentru copii preşcolari provenind din familiile cele mai nevoiaşe din zonă servicii sociale de tip Centru de Zi, precum şi consilierea părinţilor în vederea reducerii riscurilor de abandon şcolar şi familial. După recondiţionarea nivelului 2 al imobilului de la adresa Str. Avram Iancu nr. 160, Târnăveni, fosta secţie Interne II a Spitalului Dr. Gheorghe Marinescu, imobil pus la dispoziţia Fundaţiei ca urmare a semnării Convenţiei de Colaborare cu Consiliul Judeţean Mureş şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilul Mureş, Centrul şi-a deschis porţile în Septembrie 2007, deservind în primă fază 25 de copiii provenind din familiile cele mai vulnerabile din zonă selectate pe baza anchetelor sociale, cu vârste cuprinse între 4 şi 7 ani, împărţiţi în două grupe de vârstă. Proiectul a fost iniţiat ca un program de educaţie şi prevenţie pentru preşcolari provenind din familii aflate în dificultate şi situaţii de risc.

De-a lungul anilor calitatea şi raza serviciilor oferite a crescut, astfel că la această dată Centrul de Zi Buckner oferă:

1.      Program educațional pentru preșcolari lansat în 2007, având în anul școlar 2023-2024 40 de beneficiari

2.      Program After School pentru clasele I-IV lansat în 2009, având în anul școlar 2023-2024 90 de beneficiari,

3.      Program After School pentru clasele V-VIII numit programul Generații lansat în 2015 care include și Centrul Vocațional Buckner, și care are 40 de beneficiari în anul școlar 2023-2024

4.      Școala Mămicilor – program de educație pentru părinți lansat în 2012 care include în anul școlar 2023-2024 40 de mame.

Sute de copii și familii

De la deschidere și până în prezent Centrul de zi Buckner din Târnăveni a deservit peste 500 de copii și peste 450 de familii din comunitate prin asigurarea de programe educaționale, asistență socială, psihologică și medicală, hrană zilnică, program de igienă, program de consiliere și orientare vocațională, programe de dezvoltare a deprinderilor personale, excursii, tabere, expoziții, evenimente, ajutor umanitar, materiale educaționale.

”Viziunea Fundaţiei este să îi menţină pe copii înscrişi şi implicaţi în diverse programe ale Centrului de zi Buckner timp de 10-11 ani – de-a lungul anilor de pregătire preşcolară (grupa mică, grupa mijlocie, grupa mare) dar şi de-a lungul anilor de şcoală primară și gimanzială pentru a le oferi o bază și un start bun în viață. La această dată avem 50 de copii care au trecut prin toate etapele programului și s-au înscris la liceu sau școală profesională, unii dintre ei absolvind deja și având locuri de muncă. Acești 50 de copii nu au abandonat școala, și-au construit un viitor mai bun și au oferit un exemplu comunității, ”a menționat Szabo Gabriela.

Rezultatele și impactul activităților derulate și oferirea serviciilor în cadrul Centrului de zi au conturat importanța unor astfel de programe și proiecte în toate localitățile și comunitățile care au grupuri vulnerabile. ”Considerăm că în categoria grupurilor vulnerabile nu se găsesc momentan doar minoritățile, ci și copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate, copii din mediul rural afectați de sărăcie și izolare, refugiați, copii care suferă de adiții, victime ale abuzurilor de orice fel, precum și alte categorii. Dorința Fundației este de a înființa o rețea de 10 centre de zi pe raza județului Mureș care să funcționeze ca un tot unitar și cu proceduri de lucru unitare. Din această rețea am reușit deja înființarea a încă 4 centre pe lângă centrul de zi din Târnăveni: în 2021 am înființat Centrul de zi din Sânpetru de Câmpie, în 2022 Centrele de zi din Zagăr și din Ormeniș, iar în 2023 Centrul de zi de pe str. Remetea din Târgu Mureș” a menționat Szabo Gabriela.

Toate aceste centre au fost înființate prin parteneriate și colaborare fructuoasă cu autoritățile locale, din fonduri europene, subvenții în baza legilor 350 și 34, iar cu o administrare foarte judicioasă a fondurilor, centrele continuă să funcționeze și să ofere servicii de calitate. Aceste centre de zi nou înființate nu au clădiri proprii, ci funcționează în cadrul școlilor din localități în baza unor contracte de comodat, sunt licențiate și oferă cu precădere: o masă caldă, program educațional remedial, asistență socială și psihologică, program educațional și de consiliere pentru părinți, programe de recreere și de dezvoltare a deprinderilor personale. Persoanele care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor sunt calificate și toate centrele respectă standardele minime de funcționare în acord cu legislația în vigoare.

Nu toate centrele trebuie să înceapă cu clădiri proprii și cu bugete mari, ci trebuie să înceapă înțelegând nevoile comunității și cu dorința de a oferi sprijin. ”De asemenea, noi nu credem în scoaterea copiilor din comunitățile în care trăiesc, ci mai degrabă în oferirea unor oportunități acestora de a-și lărgi orizonturile și de a fi expuși la realitatea existenței unei lumi pline de posibilități chiar și pentru ei: excursii, tabere, diverse evenimente” a specificat reprezentantul Fundației Buckner.

Centrele de Zi coordonate de Buckner promovează educaţia şi dezvoltarea unor valori și deprinderi sănătoase care să modeleze gândirea şi caracterul copiilor. Fiecare copil are o şansă să îşi descopere şi să îşi dezvolte potenţialul, iar în viitor să devină un membru sănătos al societăţii.

”În baza experienței de 15 ani, recent am reușit să redactăm și un Manual de bune practici în centrele de zi pentru copii provenind din medii vulnerabile, care își propune să ofere informații curente și obiective despre înființarea unui centru de zi, licențierea serviciului, procedurile de lucru, baza materială, baza legală pentru funcționare precum și lucruri experimentate și învățate de echipa noastră prin oferirea de servicii în acest cadru. Suntem deschiși spre a oferi sprijin, expertiză și spre a derula activități în parteneriat cu orice autoritate locală care dorește deschiderea centrelor de zi pentru prevenirea separării copiilor de părinți și vom continua să căutăm oportunități de a ne implica și de a face diferența în viețile copiilor vulnerabili și ale familiilor vulnerabile din județ” a concluzionat Szabo Gabriela.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE