Cultura Vieții de la primele bătăi ale inimii Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 369 Vizualizări

Cultura Vieții de la primele bătăi ale inimii

Sala Mică a Palatului Culturii a găzduit marți, 7 noiembrie, de la ora 18.00, la Târgu Mureș, Conferința Cultura Vieții. Organizat de Asociația Generații Iubite și Ocrotite ( GIO), evenimentul a ajuns la cea de-a treia ediție și l-a avut ca invitat pe dr. Radu Căpîlnă.

”Cultura vieții de azi se îndreaptă tot mai mult spre a te menține sănătos prin diferife căi de prevenție, alimentație sănătoasă, sport și multe altele. Dar ne punem vreodată întrebare dacă   sănătatea adevărată vine chiar din inimă, din interior? În intimitatea ei cea mai profundă, viața sălășluiește în inimă, acolo își începe itinerariul spre tot ce înseamnă sens. Tocmai de aceea în această seară, punem în centrul atenției inima așezând-o la o masă a Culturii, care să ne îmbogățească și să contribuie la fortificarea sănătății omului în ansamblul său, trup și suflet. Gazda acestui eveniment, Asociația GIO, pseudonimul reprezentând Generații Iubite și Ocrotite, nu își propune doar să vorbească despre viață și să-i convingă și pe alții despre frumusețea ei; ci, mai mult, Asociația GIO se luptă pentru viață, pentru ca ea să existe, încă de la primele bătăi ale inimii ”, a menționat în deschiderea evenimentului dr. Iulia-Maria Rădeanu, președinte fondator al Asociației GIO.

Asociația GIO vine în ajutorul femeilor care se află în criză de sarcină și le sprijină prin consiliere, asigurarea monitorizării sarcinii gratuit, botezul micuților, asigurarea materială în creșterea copiilor. În deschiderea evenimentului, a rulat un jurnal fotografic cu micuții născuți prin implicarea GIO.

”La foarte mulți dintre ei, am ascultat primele bătăi ale inimii, am parcurs cu maximă intensitate criza de sarcină a mamelor, în care acestea nu erau sigure dacă doresc să continue cursul firesc al sarcinii sau să îl întrerupă; dar cu ajutorul consilierii și susținerii materiale, financiare, psihologice și morale după o perioada de 40 de săptămâni, se naște un om nou care bate la porțile vieții. 

Tocmai din acest punct pornește și puntea de legătură dintre Asociația Gio și Invitatul nostru din această seară care este cu totul special, pentru că dumnealui lucrează direct pe inimă, iar aceasta n-o poți face, decât dacă ai tu  însuți bătăi ale inimii care optează pentru viață. Și suntem siguri că domnul doctor Radu Căpîlnă nu a vindecat doar la nivel biologic, ci și spiritual prin bunătatea, calmul, siguranța, speranța care le-o insuflă pacienților” a adăugat președintele Asociației.

Dr. Radu Căpîlnă a studiat la Facultatea de Medicină din Târgu Mureș, urmând o perioadă de îndelungă formare în specialitatea chirurgie cardiovasculară la Timișoara și București, iar din anul 2007 este medic primar al Institutului de urgență pentru Boli cardiovasculare și transplant din Târgu Mureș cu competențe în revascularizație miocardică prin laser, în endoprotezarea anevrismelor de aortă toracică, în endoprotezarea anevrismelor de aortă abdominală având rezultate excepționale în urma operațiilor care au salvat viața a mii de pacienți, oferindu-le  o a doua șansă la viață și ani în plus, foarte valoroși pentru bolnavi și familiile acestora.

 “Cine se aseamănă se adună”. Dr. Radu Căpîlnă depune multe eforturi   pentru salvare de vieți, nenumărate ore petrecute în blocul operator, iar Asociația GIO se luptă pentru viață, pentru sănătatea inimii tuturor mamelor și a celor cărora le dau viață.

“Noi ne străduim să aducem în lume cât mai multe inimi, iar domnul doctor le ajută să bată! Și poate, în final, vă întrebați de ce toate aceste conferințe, de ce toate aceste informații cu oameni erudiți? Răspunsul l-am primit de la Bunicul meu duhovnicesc, Părintele Teofil Părăian care avea o vorbă: “Dragă, pe mine două lucruri m-au ajutat în viață: Credința în Dumnezeu și Cultura, pe amândouă le recomand.Prin urmare, cu credință în Dumnezeu ca El ne dă viața ca să fie păstrată și cu argumentele șțiintei, punem temelie zdravănă la tot ce înseamnă Generații Iubite și Ocrotite“, a concluzionat dr. Iulia Rădeanu.

Din inimă pentru inimă

Dr. Radu Căpîlnă a recunoscut timid că nu este un om al interviurilor și al prelegerilor, dar nu a putut rezista unei invitații din partea Asociațiai GIO. Inima unei persoane bate continuu de la prima bataie a fătului din pântecele mamei, până în momentul morții. Medicul a vorbit despre inimă, atât din punct de vedere științific, cât și emoțional, împărtășind publicului câteva din experiențele trăite de-a lungul carierei. Sfaturile medicului au atins subiectul prevenției bolilor de inimă, mai apoi metodele de corecție prin care se pot îndrepta spre sănătate. Chiar dacă pare înfricoșător cu câte probleme se poate confrunta un singur organ, este foarte important de știut că o mare parte din afecțiunile inimii pot fi prevenite sau tratate cu ajutorul unui stil de viață sănătos. Emoțiile puternice și stresul sunt în strânsă relație cu bolile cardiovasculare, sunt dușmani ai sănătății. “Dacă emoțional își asculți inima și ții cont de ceea ce-ți atrage atenția de multe ori, se pot lua măsuri de timp“, a menționat dr. Radu Căpîlnă.

În organizarea evenimentului s-au implicat Biblioteca Județeană și Consiliul Județean Mureș, Mănăstirea Oașa și Schitul Găbud, Asociația Tineri pentru Tineri, Asociația PRATT, Florăria AMARYLIS, MX Service BMW, Ruxandra Interior Design Studio, Rotary Club Târgu Mureș și TTconcept Adial.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE