Rolul farmacistului în prevenirea și combaterea consumului de droguri Sanatate
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 274 Vizualizări

Rolul farmacistului în prevenirea și combaterea consumului de droguri

Amfiteatrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” – Facultatea de Farmacie găzduiește, astăzi, 29 noiembrie, în intervalul orar 10:00 – 16:00, conferința „Rolul farmacistului în prevenirea și combaterea consumului de droguri.”

Conferința este organizată în cadrul proiectului „Prevenirea consumului de droguri în municipiul Târgu Mureș” finanțat parțial din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș prin Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș în baza Legii 350/2005. Conferința este organizată de Asociația SURYAM și Farmacia Socială în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România – Filiala Mureș, cu sprijinul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” – Facultatea de Farmacie și Facultatea de Medicină – Disciplina de Sănătate Publică și Management.

Cine sunt invitații evenimentului

Prof.univ.dr.farm. Daniela Lucia Muntean, decan al Facultății de Farmacie a UMFST “G.E.Palade”,

Mara Togănel, reprezentant Instituția Prefectului Mureș,

Ion Aleodor Roman, comisar de poliție Agenția Națională Antidrog, desemnat șef al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Târgu Mureș,

Prof. univ. dr. Vari Camil Eugen, Facultatea de Farmacie, UMFST „George Emil Palade”,

Prof. univ. dr. Adina Turcu-Stiolica, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova,

șef lucr. Marius Cherecheș, Facultatea de Farmacie, UMFST „George Emil Palade”,

șef lucr. Ion Valentin, Facultatea de Farmacie, UMFST „George Emil Palade”,

dr. Iuliu Moldovan, Director Executiv DSP Mureș,

conf. univ. dr. Radu Carmen-Corina, director IML Târgu Mureș,

Gabrilea Pîncă, comisar șef, Inspectoratul Județean de Poliție Mures, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității,

dr. Vlad Nekula, medic primar Medicină de Urgență, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD),

 Felicia Botoș, asistent social, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD),

Andreia Moraru, Director Executiv Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș,

Macarie Ioan, Inspector şcolar pentru management instituțional, ISJ Mureș,

Biro Rodica, președinte CAS Mureș,

Bercea Maria-Magdalena, director Crucea Roșie Mureș,

Koreck Maria, președinte Asociația Divers,

Dorina Matiș, jurnalist si autor,

Elena Micheu, director executiv Institutul Est European de Sănătatea Reproducerii,

Maior Carmen Adriana, psihoterapeut sistemic de familie și de cuplu,

Olena Tsiukevych, medic psihiatru ucrainean specializat în adicții, MureșHub, consultant IOM.

Moderatorii evenimentului sunt Vizi Iulia, specialist comunicare Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

și Marius Dumitrescu, antreprenor social, Administrator Farmacia Sociala, Presedinte Asociatia Suryam

Conferința a fost creditată de Colegiul Farmaciștilor din România prin adresa 368 din 31.10.2023 cu 8 credite EFC. Scopul acestui proiect este intervenţia coerentă şi unitară, care să presupună implicarea tuturor profesioniștilor din domeniul farmaceutic la nivelul Municipiului Târgu Mureș pentru diminuarea factorilor de risc şi întărirea factorilor de protecţie privind prevenirea consumului de droguri bazate pe produse farmaceutice deja existente, dar destinate altor utilizări decât utilizarea în scop terapeutic. Acest eveniment va reuni specialiști și profesioniști din domeniul medical și social, care vor aborda aspecte precum identificarea și gestionarea abuzului de medicamente, recunoașterea potențialelor riscuri și modalități de intervenție pentru prevenirea consumului de droguri. În cadrul evenimentului se va contura rolul crucial al profesioniștilor farmaceutici în această problematică și modalitățile prin care aceștia pot contribui la reducerea acestui fenomen în comunitate.

Droguri bazate pe produse farmaceutice

În județul Mureș consumul de droguri este prevalent în rândul adolescenților și tinerilor adulți, iar pandemia nu a dus la o scădere a consumului. Măsurile de restricție care au fost impuse de autorități nu au redus semnificativ consumul de droguri, s-a observat că a crescut interesul pentru drogurile tranzacționate online sau pentru droguri bazate pe produse farmaceutice deja existente, dar destinate altor utilizări decât utilizarea în scop terapeutic.

La nivel național, un sfert dintre români folosesc medicamente prescrise corect pe reţete, dar care ajung să fie folosite în alt scop. Iar cei mai vulnerabili sunt tinerii, care folosesc medicamentele şi pentru a se droga. Adolescenţii pot să folosească ceea ce se găseşte în casă, medicamente prescrise corect pentru diferite persoane adulte şi pentru patologia pe care aceştia o au. Uneori tinerii folosesc aceste medicamente ca să se drogheze, după ce află de aceste modalități de pe internet. Şi mai grav este că unii dintre consumatori au învăţat de pe internet cum să extragă substanţele periculoase din medicamente banale.

Şi adolescenţii, dar şi adulţii tineri, care au potenţial de dependenţă, ştiu aceste preparate care se vând în farmacii şi ştiu să extragă substanţele periculoase precum codeină, de exemplu, un metabolic al morfinei. De multe ori îşi fac aceste extracţii de preparat opioid din medicamentele care se vând foarte uşor prin reţete simple, cu risc să se intoxice.

Farmaciştii și asistenții de farmacie pot avea un rol activ atunci când constată că unele dintre medicamente nu sunt folosite în scopul declarat.

Canabis și substanțe psihoactive

În județul Mureș cele mai consumate substanțe au fost cannabisul și noile substanțe psihoactive, iar grupa de vârstă în care consumul de droguri este cel mai răspândit este cea între 14 și 25 de ani. Centrul Antidrog Târgu-Mureș studiază periodic fenomenul consumului de substanțe psihoactive, iar la nivelul județului estimează o rată de consum de peste 10% în rândul tinerilor.Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Târgu Mureș a făcut studii mai ales pe mediul liceal și a reieșit, în ceea ce privește consumul de droguri, un procent de 11%. Pandemia a împiedicat realizarea de studii științifice asupra populației, fie ea generală sau școlară, dar se vor reaplica, atât în mediul școlar, cât și în mai largul mediu social. Județul Mureș înregistrează o rată de consum de droguri ușor mai ridicată față de media națională, iar România se află pe ultimele locuri ale clasamentului european la capitolul consumului de droguri.

Raportul național privind situația drogurilor 2022, realizat de specialiștii ANA, cuprinde cele mai recente date şi informaţii legate de consumul şi traficul de droguri în România, fiind evidenţiate tendinţele de evoluţie înregistrate de ţara noastră, atât pe linia prevenirii consumului de droguri, cât şi pe cea a combaterii traficului de droguri, precum şi măsurile adoptate de instituţiile publice faţă de problematica drogurilor. Precizăm că datele analizate sunt cele înregistrate la nivelul anului 2021.

Principalele droguri consumate în România – 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţîn un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an (consum recent). Se remarcă o încetinire a ritmului de creştere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, excepţie făcând consumul de noi substanţe psihoactive (NSP). Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani).

În ceea ce priveşte decesele cauzate de consumul de droguri, au fost înregistrate 30 decese asociate consumului de droguri, dintre care 25 decese prin supradoză. Numărul cazurilor de decese asociate consumului de droguri continuă să scadă. Vârsta medie de deces rămâne în continuare peste 30 ani.

În privinţa urgenţelor medicale determinate de consumul de droguri, au fost înregistrate 1.742 cazuri de urgenţe medicale, în care a fost semnalat consumul cel puţîn al unui drog ilicit (consum singular sau în combinație). Canabisul și noile substanțe psihoactive sunt raportate, în procente similare (27,5% pentru canabis și 26,8% pentru NSP), în peste jumătate dintre cazurile de urgențe pentru care s-a raportat consum exclusiv de droguri ilicite.

Consumul de medicamente a fost raportat în 23,8% dintre cazurile de urgență înregistrate.

Opiaceele au fost raportate în 7% dintre cazuri, iar consumul de stimulanți a fost menționat în aproximativ 10% dintre cazuri (3,7% cocaină și 6,5% stimulanți, alții decât cocaină). Cele mai multe cazuri de urgență au fost înregistrate pentru persoane tinere, sub 35 ani (77,1%).

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE