Parteneriat puternic între autorități în lupta împotriva drogurilor Sanatate
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 136 Vizualizări

Parteneriat puternic între autorități în lupta împotriva drogurilor

Strategiile pentru prevenirea consumului de droguri bazate pe produse farmaceutice sub pretextul utilizării în scop terapeutic, au fost dezbătute la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, în cadrul conferinţei „Rolul farmacistului în prevenirea și combaterea consumului de droguri.” iniţiate de Asociaţia SURYAM şi Farmacia Socială, miercuri, 29 noiembrie, de la ora 10.00.

Consumul scăpat de sub control al substanțelor psihotrope, indiferent că vorbim aici de medicație psihiatrică sau de droguri, duce la dependență. Un medicament psihotrop este orice medicament capabil să afecteze mintea, emoțiile și comportamentul, și poate conduce la diverse probleme, cum ar fi abuzul de medicamente, dependența fizică și dependența psihică. În cadrul conferinței, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mureș, Rodica Biro, a tras un semnal de alarmă asupra unui aspect îngrijorător, creșterea numărului de rețete medicale pentru stupefiante și psihotrope, de care se fac răspunzători mediii care le prescriu.  Polițiștii mureșeni organizează constant întâlniri și sesiuni de informare cu elevii și personalul didactic, campanii menite să atragă atenția asupra riscurilor și consecințelor negative ale consumului de droguri.

”Orice ocazie de a discuta despre droguri, cu profesioniști, este binevenită. Trebuie să privim drogurile din toate perspectivele, să identificăm unde suntem vulnerabili și cu ce putem veni, în special în ajutorul tinerilor, pentru a-i ajuta să scape din această plasă sau să se țină departe de ele”, a menționat Gabrilea Pîncă, comisar șef, Inspectoratul Județean de Poliție Mureș, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității.

Adicţiile apar pe fondul tristeţii, nefericirii. Când viața pare lipsită de sens și omul trăiește o revoltă interioară care se reflectă în viaţa şi în relaţiile cu ceilalţi, are o dificultate în a se accepta, se vede mereu imperfect, intelectual şi fizic, iar asta dă naştere la furie şi ranchiună. Pasul e mic până să ajungă într-o închisoare psihologică în care devine repede sclavul unor substanţe sau a unor comportamente, dependenţa fiind un substitut care îl ajută să trăiască pentru câteva momente, într-o lume fără probleme, fără conflicte, potrivit explicației Dorinei Matiș, jurnalist și autor.

”În cartea Îngerul meu, Gabriel, prezint o serie de cazuri în care subiecţii se confruntă cu o serie de dependenţe (emoţionale, de substanţe sau de mâncare) şi modul în care au reuşit să le depăşească. Într-un mod literar, dar pragmatic, prezint şi o serie de concluzii, toate problemele din viaţa unui om apar din lipsa iubirii (nu doar  iubirea romantică. Dependenţele de orice fel sunt legate de un mare gol interior, de o nevoie de iubire de sine sau de o lipsă afectivă legată de unul sau ambii părinţi. Prin dependenţe – de alcool, de droguri, de telefon, de jocuri de noroc, de sex, de mâncare, de muncă sau emoţionale – subiectul încearcă să umple un gol interior, să scape de disperare şi de tristeţe”, ne spune Dorina Matiș.

Potrivit declarației făcute de Mara Togănel, reprezentant al Instituției Prefectului Mureș, fenomenul consumului de droguri ia amploare și acest lucru se poate ține sub control printr-un parteneriat puternic între autorități, societate civilă și părinți. În acest sens, a reușit să smulgă o promisiune Ministrului Justiției, Alina Gorghiu, de a înființa în județul Mureș un centru regional pentru dezintoxicare și recuperare.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE