Moș Nicolae, în tradițiile românești Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 115 Vizualizări

Moș Nicolae, în tradițiile românești

În noaptea de 5 spre 6, tradiția obștească vorbește despre un bătrân darnic și blajin, costumat în haine roșii, care colindă locuințele oamenilor spre a căuta copii cuminți pe care să-i recompenseze cu felurite cadouri și dulciuri. Deosebirea față de Moș Crăciun este faptul că Moș Nicolae nu se arată niciodată celor pe care îi vizitează, ceea ce întreține curiozitatea copilașilor.

Moș Nicolae este, de fapt, proiecția mitică a arhiepiscopului provinciei Lichia, aflată undeva pe meleagurile Turciei de astăzi, Sfântul Ierarh Nicolae, care a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximilian, undeva în secolul al III-lea. Arhiepiscopul a rămas în conștiința populară pentru altruismul cu care îi trata pe oameni, ajutându-i pe cei săraci sau nepăstuiți, fiind unul dintre cei mai populari sfinți ai crestinătății. Numele Sfântului s-ar traduce „biruitor de popor” și anunță izbânda acestuia într-ale oamenilor. El a fost protectorul copiilor, al marinarilor și al victimelor judecății nedrepte. În Transilvania, arhipiscopul este cunoscut și sub numele de „Sân Nicoară” sau „Sfântul Neculai”, Ardealul fiind regiunea în care se regăsesc cele mai multe biserici care poartă hramul acestui sfânt.

Legenda lui Moș Nicolae

În gândirea populară, cea mai cunoscută legendă despre Moș Nicolae este povestea celor trei fete sărace a căror situație financiară precară era un obstacol în calea căsătoriei, căci pe acele vremuri zestrea maritală a fetelor era obligatorie. Pentru a scăpa de lipsuri, fetele urmau a fi vândute de către tatăl lor unor bărbați înstăriți. Moș Nicolae, luând cunoștință de situația lor, le-a aruncat fetelor pe geam câte un săculeț cu bani, care a căzut fie în șosete, fie în ghetuțe, de aici survenind tradiția pregătirii ghetelor în noaptea de dinaintea zilei de 6 decembrie.

Tradiții și obiceiuri

În noaptea de 5 decembrie, copii își pregătesc cizmulițele sau ghetuțele, pe care le așează la prag sau în fața bradului, pentru ca Moș Nicolae să vină să le încarce cu dulciuri, jucării, fructe sau alte cadouri. Cu toate acestea, copiilor care nu au fost cuminți, Moș Nicolae le lasă în ghetuțe o jordiță din pom de măr spre a le atrage atenția. Se spune că jordița trebuie pusă în apă, iar dacă înflorește până de Crăciun, copilul va fi iertat pentru greșelile comise.

În tradiția românească, Moș Nicolae apare călare pe un cal alb, culoarea imaculată făcând sugestie la prima zăpadă care cade la debutul iernii. În anumite zone din România, copii lasă moșului apă și morcovi pentru calul acestuia. Atunci când ninge de Sfântul Nicolae, se spune că moșul îşi scutură barba şi iarna poate să înceapă.

În data de 6 decebrie, cei care au primit numele Sfântului arhiepiscop sau derivate din acesta, își sărbătoresc ziua onomastică, cu bucuria de a purta în suflet și în acte un nume creștin.  Echipa cotidianul Zi de zi urează un călduros „La mulți ani” celor care astăzi își celebrează ziua onomastică.

Mădălina ROHAN

Sursa foto: depositphotos

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE