50 de proiecte, 45 de milioane de euro, în 15 ani, în Sângeorgiu de Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 362 Vizualizări

50 de proiecte, 45 de milioane de euro, în 15 ani, în Sângeorgiu de Mureș

Sófalvi Sándor Szabolcs, primarul din Sângeorgiu de Mureș a susținut, în 25 ianuarie, de la ora 11.00, o conferință de presă în care a prezentat proiectele realizate sau în curs de implementare în comună. Potrivit informațiilor puse la dispoziție jurnaliștilor, în ultimii 15 ani, în Sângeorgiu de Mureș au fost atrase fonduri nerambursabile în valoare de aproximativ 45 de milioane de euro. Din această sumă au fost finanțate 50 de proiecte. „Dintre acestea, 22 de proiecte, în valoare de 18 milioane de euro, urmează să fie finalizate, sunt în curs de implementare sau urmează să fie demarate”, a precizat primarul. 

Printre proiectele evidențiate de Sófalvi Szabolcs se numără: asfaltarea străzilor, realizarea rețelelor de apă și canalizare, construcția unui nou Cămin Cultural, trasee ciclo-turistice de peste 27 de km, amenajarea de stații de încărcare pentru mașini electrice, finalizarea sistemului de iluminat SMART-LED, realizarea unui centru de colectare a deșeurilor și reabilitarea Castelului Máriaffi.

De asemenea, în Sângeorgiu de Mureș, au fost investite sume importante pentru implementarea unor proiecte sociale, cu scopul de a ajuta persoanele din comunități defavorizate sau marginale să se integreze social, în mediul educațional, dar și în piața muncii.

27 de km de piste pentru biciclete

 „Trei dintre aceste trasee mari au fost depuse spre finanțare, două au și fost câștigate. În acest an, se începe construirea lor”, a precizat primarul. Proiectul pentru al treilea traseu este în faza de evaluare, rezultatele fiind așteptate în luna februarie. Sófalvi Szabolcs s-a declarat încrezător în privința finanțării proiectului, deoarece „a obținut un punctaj foarte mare, aproape maxim”.    

„Vom construi peste 27 de km de trasee cicloturistice, care vor lega Sângeorgiu de Mureș de Târgu Mureș. Unul dintre ele va porni din zona Weekend și, atingând câteva puncte mai frumoase, va ajunge la Castelul Máriaffi, unde va fi legat cu celelalte trasee de piste pentru bicicliști. Practic 80-90% din comuna Sângeorgiu de Mureș va avea acces la un traseu cicloturistic”, a spus Sófalvi Szabolcs.

Stații pentru încărcarea mașinilor electrice

În Sângeorgiu de Mureș, vor fi amplasate 11 stații de încărcare a mașinilor electrice, cu câte două puncte de încărcare. „Asta înseamnă 22 de puncte de încărcare. Cum s-a dus această veste că am câștigat acest proiect, deja mulți sângeorzeni și-au achiziționat mașini electrice. Dacă la început aveam în jur de 30 de bucăți, acum avem peste 100”, a spus Sófalvi Szabolcs.

Autobuze electrice

În parteneriat cu municipiul Târgu Mureș și cu alte șase comune din jurul orașului, Sângeorgiu de Mureș a obținut finanțare, prin PNRR, pentru achiziția de autobuze electrice și stații de încărcare. Sófalvi Szabolcs susține că asocierea localităților din jurul Târgu Mureșului va permite modernizarea transportului public în comun, permițându-le autorităților locale inclusiv să subvenționeze prețul biletelor. „Dacă va fi un transport public modern, cu autobuze civilizate, cu căldură, cu aer condiționat, mulți oameni vor alege să călătorească cu autobuzul. Mai mult, în prezent, e în desfășurare un studiu de trafic în Sângeorgiu de Mureș, care ne arată că aceste autobuze vor intra inclusiv în cartierele de blocuri și în zonele mai îndepărtate. Atunci, și eu, ca părinte, dacă îmi vine autobuzul până în apropierea blocului sau a casei, cu mare bucurie o să-mi las copilul să meargă cu autobuzul”, susține primarul din Sângeorgiu de Mureș.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 51 de milioane de euro și include achiziționarea unui număr de 17 autobuze electrice. Sófalvi Szabolcs anticipează că implementarea proiectului va începe în a doua parte a acestui an.

Investițiile private, vitale pentru bugetul local, în viitor

„Avem 432 de persoane juridice, dar firme mai mari, avem 180 de agenți economici. Evident, le-aș pune covor roșu investitorilor privați, pentru că, din ce văd, în câțiva ani, nu o să mai fie fonduri europene”, a afirmat primarul din Sângeorgiu de Mureș. Apoi, a explicat că, în lipsa fondurilor nerambursabile, surse de finanțare, pentru bugetul local, vor fi doar taxele și impozitele locale, plus sumele care se întorc în bugetul local, în urma activităților economice desfășurate pe raza comunei. „De aceea, evident că încurajez să vină investitori. Și, spre norocul nostru, e în dezvoltare zona industrială. Vom oferi și în continuare facilități, pentru că ei vor fi cei care vor susține financiar comunitatea”, a adăugat Sófalvi Szabolcs.

Valentin COVACIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE