UPDATE. Máté Dalma. “Visul meu este să pot umbla și să pot dansa“ Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 368 Vizualizări

UPDATE. Máté Dalma. “Visul meu este să pot umbla și să pot dansa“

Vești bune! Máté Dalma, sângeorzeanca care a trecut recent de o operație, este mai bine! Mulți localnici, asociații, persoane fizice și juridice, Primăria comunei Sângeorgiu de Mureș, parohiile s-au solidarizat cu familia și au oferit sprijin pentru ca Dalma să poată fi operată în Spania!

„Fiica mea Dalma a trecut cu bine peste operație și este mai bine! Deja avem rezultate vizibile: poate să stea drept în scaun, poate să bea din pahar și să mănânce singură! Prima dată în viața ei, a mâncat cel mai gustos șnițel, deoarece a reușit să îl taie singură, cu cuțitul. Pentru un OM sănătos pare un lucru banal, dar pentru ea înseamnă foarte mult! Sperăm că, dupa ce începem recuperarea intensivă vor fi mai fi rezultate bune. Noi eram sigure că, totul va fi bine, având în vedere dragostea și energia pozitivă de care am fost înconjurate! Mulțumim din toată inima pentru ajutorul moral și material primit! Sperăm că, Dalma, cu sârguința ei, și cu ajutorul lui Dumnezeu, să aibă și în continuare  rezultate bune la învățătură și la concursuri, ca să poată contribui și ea, cu oricât de puțin, la renumele comunei Sângeorgiu de Mureș!” a transmis mama fetei, Adél Maté.

În fața unor oameni, nu poți să nu te întrebi de unde îşi iau puterea să îmbrăţişeze viaţa cu atâta curaj?! De unde mai au puterea de a scrie filă cu filă povestea lor plină de curaj și optimism?! Máté Dalma, fata în scaun cu rotile cunoscută de cei mai mulți de la Radio Marosvásárhelyi, a trecut printr-o intervenție chirurgicală, efectuată pe 6 februarie 2024 la Barcelona.

Dalma s-a născut prematur la 26 de săptămâni. A suferit un atac cerebral, care a dus la apariția unui diagnosct crunt, tetrapareză spastică. Cu toate acestea, dintr-un scaun cu rotile, tânăra a demonstrat că nu există limite pentru un vis. Este elevă la Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureş, care funcționează ca o subunitate a Liceului Teoretic “Bolyai Farkas” sau ”în culorile Liceului Teologic Ferenc Rákóczi”, după cum ne descrie . Are o emisiune săptămânală la Radio Târgu Mureș, DALMA ÎNTREABĂ, cu o serie de invitați, persoane cu dizabilități și persoane cunoscute, în care  ” prejudecățile se vor dizolva, decalajul dintre societatea sănătoasă și cu dizabilități va fi scurtată, restrânsă și închisă. Îmi place foarte mult literatura, îmi place să scriu, în special în mass media, am participat de două ori la Concursul de jurnalism de la Zi de zi, anul trecut l-am câștigat. Pentru mine, scrisul e terapia mea. Când se întâmplă ceva și nu mă simt bine sufletește scriu, particip la multe concursuri școlare, de religie, și în limba maghiară, și în limba română, îmi place să merg la festivaluri, în special la Vibe, și concerte, sunt pasionată de orice evenimente culturale. Îmi doresc foarte mult ca atunci când împlinesc 18 ani să fiu angajată la un ziar ”ne povestește Dalma.

Miotenofasciotomia, operația prin care a trecut Dalma este tratamentul chirurgical aplicat paraliziei cerebrale și patologiilor care se prezintă în mod similar (accident vascular cerebral, sechele de traumatism cranio-cerebral, parapareza spastică și spasticitatea în general), care are ca scop minimizarea sechelelor pe care aceste tipuri de patologii le provoacă. Miotenofasciotomia, în majoritatea cazurilor, este foarte eficientă în îmbunătățirea calității vieții pacientului.

”Operația mă ajută în corecția coloanei și îmbunătățirea mâinilor. Cu umblatul…să vedem. Odată cu îmbunătățirea coloanei și mâinilor, crește și speranța în a reuși să umblu. Cea mai mare dorință a mea este să pot umbla și să pot dansa” ne spune Dalma plângând.

Visul ei este să poată umbla până împlinește 18 ani. În 17 mai va împlini majoratul. Perioada de recuperare va fi lungă. Dar, optimistă, ea spune că la fel de fericită ar fi și dacă acest miracol s-ar împlini la 19 ani. Sau 20. Oricând. Dar să se ridice în picioare.

Asociația Zâmbetul lui Dalma, cod fiscal 42017857,Sângeorgiu de Mureș str. Unirii nr. 1 ap.2 ,Cod Iban RO46BTRLRONCRT0524106901 BANCA TRANSILVANIA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE