Proteste în rândul salariaților din cadrul Loteriei Române. Și-au pierdut unele drepturi salariale Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 246 Vizualizări

Proteste în rândul salariaților din cadrul Loteriei Române. Și-au pierdut unele drepturi salariale

Începând de marți, 5 martie, până vineri, 8 martie, cele două sindicate ale Companiei Loteria Română vor picheta sediul Ministerului Finanțelor, în timp ce salariații care se află la locurile de muncă vor purta afișe cu mesaje de protest. Președintele Sindicatului Liber LOTO, din cadrul Companiei Naționale Loteria Română Frăția UJSL- Mureș, Călind Orlando Cociș, a anunțat luni, 4 martie, inițierea unor proteste ca urmare a diminuării unor drepturi salariale prin prevederile Legii 296/.20023, despre care susține că ar fi fost aplicată „pompieristic”.

Sindicatele din Loteria Română protestează! În perioada 5.03 – 8.03.2024, salariaţii companiei vor picheta Ministerul Finanţelor, concomitent cu acestea, salariaţii care se află la locurile de muncă vor purta afişe cu mesaje de protest faţă de diminuarea unor drepturi salariale. Strategia pentru sustenabilitatea financiară a României pe termen lung, prevăzută de Legea 296/2023, este aplicată la modul ‘pompieristic’. În speţă, limitările impuse companiilor cu capital majoritar/integral de stat se aplică în funcţie de modul în care oamenii politici numiţi la conducerea acestora găsesc mila la autorităţile centrale şi/sau dacă sindicatele din acele companii se revoltă. Nu există nicio evaluare pe bază de performanţă şi/sau nevoile reale ale forţei de muncă din aceste companii”, a informat preşedintele Sindicatului Liber LOTO, Călin Orlando Cociş, într-un comunicat de presă.

Liderul sindicatului susține că Guvernul României poate aproba prin memorandum, în cazuri temeinic justificate, anumite categorii de operatori economici, să aplice parțial sau să fie exceptaţi de la aplicarea prevederilor secţiunilor din cadrul capitolului III – Măsuri pentru disciplina economico-financiară.

Fără răspuns din partea Ministerului Economiei

Potrivit comunicatului, la nivelul CN Loteria Română SA, cele două sindicate din unitate au făcut demersuri în vederea exceptării companiei, de la prevederile art. LXXVI din Legea 296/2023 încă de la apariţia actului normativ, însă până la această dată nu există niciun răspuns de la nivelul conducerii companiei sau de la Ministerul Economiei, sub autoritatea căruia se află Loteria Română.

În acelaşi timp, cunoaştem faptul că o serie de companii cu capital majoritar/integral de stat au fost exceptate sau li se aplică parţial prevederile Legii 296/2023. Printre aceste companii enumerăm: cele din domeniul serviciilor publice comunitare (energie; apă-canal; transport public de persoane; salubritate etc.). Apreciem faptul că pentru salariaţii din aceste companii s-au găsit modalităţile de exceptare, chiar dacă multe dintre acestea sunt la pragul rentabilităţii şi finanţate de la bugetul de stat sau bugetele locale. Ne dorim ca şi salariaţii Loteriei Române să beneficieze de acelaşi tratament cu atât mai mult cu cât compania este una profitabilă şi virează la bugetul statului sub diverse forme, peste 100 de milioane de euro anual”, a mai arătat conducerea Sindicatului Liber LOTO, din cadrul CN Loteria Română SA.

Cheltuiala cu satisfacerea doleanţelor salariaţilor Loteriei Române pentru anul 2024, se mai menţionează în comunicat, care nu trebuie asigurată de la bugetul de stat ci din fondurile proprii ale companiei, respectiv majorarea tichetelor de masă la valoarea de 40 de lei/zi, păstrarea valorii voucherelor de vacanţă la suma de 3.000 de lei/an şi o majorare salarială care să acopere rata inflaţiei din 2023 şi 2024, „este mai mică decât cheltuiala cu modernizarea unei vile de protocol”.

(L.P.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE