Târgul Cetății, de la delicatese culinare la soldăței de plumb Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 404 Vizualizări

Târgul Cetății, de la delicatese culinare la soldăței de plumb

Bulevardul Cetății din Târgu Mureș găzduiește, în perioada 26-28 aprilie, prima ediție din acest an a ”Târgului Cetății – bunătăți și cadouri. ”Producătorii veniţi din Harghita, Bistrița, Sibiu, Cluj și Mureș, cu desaga plină de delicatese culinare, abia aşteaptă ca mureșenii să le guste şi să le aprecieze. Prima ediție din acest an a Târgului Cetății oferă o gamă largă de sugestii culinare pentru o nouă aprovizionare a cămării, clienții sunt așteptați la tarabe cu cea mai dulce miere, cu cele mai suculente fructe și legume și cu cele mai savuroase produse de origine animală, brânzeturi maturate, produse de panificație, dulceață, gem și sirop, bere artizanală, săpunuri făcute de mână.

”Este prima ediție a Târgului Cetății din acest an, participă aproape 70 de producători de bunătăți culinare și mic artizanat. Având în vedere că duminică sunt Floriile și totodată se apropie Paștele Ortodox, ne-am gândit ca cei care vin să găsească, atât bunătățile de care au nevoie pentru sărbători, cât și mici atenții celor dragi,  pentru că sunt familii în care există tradiția cadourilor de Iepuraș. Există o gamă diversificată de produse, dacă e să ne gândim la masa de sărbători, de la pâine, mezeluri, brânzeturi nobile sau tradiționale, conserve, legume, băuturi, sau dacă ne gândim la mici cadouri, sunt foarte multe obiecte făcute manual, de la bijuterii, marochinărie, jucării din lemn, lumânări, cosmetice naturale și multe altele, multe flori, răsaduri, plante aromatice, pentru că e perioada în care oamenii își ornează balconul sau curtea casei ”, a menționat Cristina Manoilă, manager la Asociația Mercur Creativ.

În cadrul Târgului, îl găsim pe Istvan Varga, antreprenorul care în urmă cu 8 ani a pus bazele Manufacturii de Brânză, un atelier de brânzeturi maturate din Cund, judeţul Mureș. El realizează două tipuri de brânză, un tip de brânză maturată, tipic zonei alpine din Elveţia şi un sortiment moale, cu mucegai nobil de tip Camembert, nu conține conservanți, clorura de calciu sau alți potențiatori.

”Am venit cu brânzeturile maturate de la Cund, mai avem câteva zile și împlinim 8 ani de zile de când ne ocupăm cu această îndeletnicire. Suntem un caz puțin mai aparte, noi nu cumpărăm lapte pentru procesare, ci folosim lapte din ferma noastră,  de la animalele noastre care sunt hrănite cu furajele produse de noi. Deci nu cumpărăm nimic, este un circuit închis, tocmai pentru a avea calitatea care se cuvine pentru brânză din lapte crud”, a menționat Istvan Varga.

Familia Kepes din Turda produce miere naturală provenită din apicultură autohtonă convențională folosind echipamente moderne și  pun un mare accent pe calitatea produselor și sănătatea albinelor, dezvoltând produse și amestecuri noi bazate pe produsele consacrate.

”Am venit cu o gamă variată de miere, cea mai apreciată rămâne mierea simplă, însă clienții sunt interesati și de sortimentele premium de miere ca și cea de mană de brad, cireș sau negruș, mierea cu fructe uscate sau nuci, ”, ne spune Ildiko Kepes. Mierea produsa de Kepes a ajuns să fie apreciată atât la evenimente internaționale ca și Grune Woche Berlin– cel mai mare eveniment internațional dedicat producătorilor agricoli, Terra Madre în Torino Italia – fiind membri SLOW FOOD, Nyiregyhaza Ungaria sau Anguleme Franta, Krakowia, Kavala Grecia și Chișinău, cât și la multe sute de evenimente în țară. Alteța Sa Regala Regele Charles III în timpul vizitei sale la Turda, a gustat din produsele Kepes, fiind selectați printre cei 3 producători locali din zonă, ca și unici reprezentanți ai Turzii.

La un alt stand am întâlnit și produsele Meșterit de Codru. Codruța Romanța a descoperit pasiunea pentru modelaj în urmă cu aproximativ opt ani, când totul a început mai mult în joacă. Meșterit de Codru a apărut din dorința de a face cadouri unice, deosebite celor dragi. Apoi cu timpul a devenit terapie, un mod de exprimare și de puțin timp a devenit un al doilea loc de muncă, o mică afacere în care investește o mare parte a orelor din noapte și mult suflet. Produsele Meșterit de Codru prind viață într-un mic atelier din Reghin, oraș al viorilor, unde meșteresc produse diverse din pastă polimerică. Accesoriile și bijuteriile realizate de Codruța sunt în serie limitată.

”Am adus produse specifice mie colorate, vesele și ușor de purtat, în special cercei realziate din lut polimeric și rășină epoxidică, lutul polimeric este un material elastic, care se modelează și care după ce a prins forma dorită se introduce în cuptor pentru a deveni un produs final, rezistent. Am aici broșe, coliere, magneți cu mesaje amuzante din Ardeal, de-ale noastre, și multă multă voie bună”, a declarat Codruța Romanța.

Toate produsele culinare, curcubeu în cerul gurii, cer și o mai bună hidratare, e drept?!…ce vă spune Poet of Pale Ale, Ali and Him, The Biker, The Godfather, Angels Have Tails, Friends, The Spell for Humanity, Mestecăniș – berea pentru trupa Bucovina, Cavou – berea oficială Paraziții?! Da. Brandul de bere artizanală Noah vă așteaptă la Târgul Cetății.

De fiecare dată cu o tarabă generoasă, unde scoate la vânzare lucrări decorative din hârtie reciclată, tânărul creator Ervin Benedek, născut la Reghin, este mereu prezent la Târgu Mureș când are loc un eveniment unde își poate vinde din lucrări.

Veniți pentru prima oară la Târgul Cetății, Roland și Isabel Suli din Sighișoara, oferă mureșenilor bucuria de a avea înaintea ochilor sute de soldăței de plumb. Total diferiți de soldățeii de plastic cu care obișnuiam să ne jucăm în copilăre, cei din plumb sunt realizați cu o tehnică nouă de matrițare, cu aspect real, foarte atent sculptat și detaliat pictat.

”Nu i-am adus pe toți, am în jur de 1800 de soldați de plumb, diferite colecții, am și colecții de 150-200 mașinuțe matchbox, corgi, mai mult englezești. De 18 ani mă ocup cu colecționarea lor, am lucrat peste 17 ani în străinătate, de acolo le am, aici în țară e imposibil să găsești așa ceva. Am colecții din anii 70. Sunt persoane care stau și se uită mult timp la ele, pentru că nu știu exact ce să cumpere, din ceea ce știu, cred că doar vreo 3 țări în Europa se ocupă cu fabricarea lor”, ne spune Roland Suli.

La Târgul Cetății îl găsim și pe Cătălin Tîlvescu, medic specialist de chirurgie generală pasionat de Kombucha. După cum ne explică producătorul local, Kombucha este o băutură care se obține prin fermentarea ceaiului de către o colonie de bacterii și drojdii numită Scoby. Bacteriile care fermentează ceaiul și îl transformă în oțet sunt bacteriile de murături. În urma procesului de fermentație rezultă niște acizi organici care sunt foarte buni pentru detoxifierea organismului, cel mai important dintre aceștia fiind acidul glucuronic. Rezultă o băutură răcoritoare, fără alcool care e bună la gust, cu un conținut de fructoză, și acizi organizi. Kombucha este o alternativă sănătoasă pentru o băutură răcoritoare.

Târgul Cetății s-a deschis vineri, 26 aprilie și se va închide duminică, 28 aprilie, la ora 19.00. Imaginile prezentate sunt doar o părticică din ceea ce găsiți la tarabe, merită o plimbare până aici, cu atât mai mult cu cât afară e soare și vremea se anunță bună în acest week-end.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE