Slujbe religioase pentru surdo-muti Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 161 Vizualizări

Slujbe religioase pentru surdo-muti

11362_popa.gifPersoanele cu deficiente de auz din Targu-Mures au un mare motiv de bucurie sufleteasca, pentru ca Biserica Ortodoxa Romana nu i-a uitat, astfel ca din data de 9 februarie in oras exista si o biserica special creata pentru ei. Slujbele vor fi tinute de parintele Ciprian Citiriga, hirotonit ca preot in data de 9 februarie 2008 de catre IPS Andrei.
Reporter: Cum de vi s-a incredintat sarcina de a fi preot pentru persoanele cu definciente de auz din Targu-Mures?
Preot Ciprian Citiriga: Ideea de-a fi hirotonit preot pentru persoane cu deficiente de auz a venit in urma cu doi ani la propunearea IPS Andrei, care, cunoscand faptul ca demisolul Catedralei "Invierea Domnului" din cartierul Tudor Vladimirescu este cel mai mare demisol al unei biserici din oras, a propus folosirea acestuia ca si spatiu pentru o biserica destinata persoanelor cu deficiente auditive Biserica Ortodoxa Romana a considerat intotdeauna ca fratii nostri cu deficiente de auz trebuie sa aiba acces la adevarul Evangheliei, pe care sa il auda in sufletele lor.
Rep: Cum v-ati pregatit pentru acesta sarcina destul de dificila?
C.C.: Am urmat cursurile de formare in limbaj mimico – gestual organizate la Pitesti de catre Fundatia de Misiune Crestina "Sfantul Grigore Palama", sub indrumarea profesorului conferentiar universitar doctor Constantin Onu. Parintele Onu a fost initiatorul acestui tip de limbaj gestual care sa-mi permita sa transpun slujba religioasa in fata credinciosilor. Limbajul teologic folosit la Sfintele Slujbe nu este limbajul folosit in mod curent de persoanele cu deficiente de auz, el este unul imbogatit, parintele introducand mai multe semne noi in uz, inspirandu-se din iconografie, din semnele facute de Sfintii pictati in icoane.
Rep: Cat de importante din punct de vedere religios sunt aceste slujbe pentru credinciosii cu deficiente de auz?
C.C.: Pentru acesti credinciosi existenta acestei Biserici este foarte importanta pentru ca pana acum la ei nu a ajuns cuvantul lui Dumnezeu. Acum ei au o Biserica a lor, un loc Sfant unde se pot Spovedii si Impartasii cu Trupul si Sangele Domnului Nostru Iisus Hristos si astfel isi pot mantui sufletul.
Rep: Cum este amenajat spatiul acestei Biserici?
C.C.: Noua Biserica pentru persoane cu deficiente auditive a fost binecuvantata de catre IPS Andrei in 9 februarie si spatiul pentru slujba este pregatit special pentru astfel de persoane. Iconostasul este format dintr-un singur rand de icoane, avand un metru inaltime, asftel incat credinciosii sa aiba permanent contact vizual cu preotul, aceasta fiind cea mai importanta conditie pentru buna desfasurare a slujbei.
Rep: Cum a fost primita vestea existentei acestei biserici de catre credinciosii cu deficiente de auz?
C.C.: Am participat la mai multe sedinte ale Filialei Asociatiei surzilor din Targu-Mures si am observat ca oamenii erau foarte incantati de idee. In cadrul filialei se organizeaza diferite activitati culturale, dar aflarea vestii ca urmeaza sa poata veni la o slujba religioasa anume pentru ei i-a bucurat foarte mult pe credinciosi. Speram ca Biserica sa fie de acum incolo un loc special de intalnire cu Dumnezeu si cu ceilalti credinciosi aflati in aceeasi situatie, mai ales ca numarul membrilor inscrisi in Filiala este de 200 la nivelul orasului si de 450 de persoane la nivelul intregului judet. Vreau sa-i multumesc pe aceasta cale presedintelui filialei surzilor din Targu-Mures, Haidau Cozma, pentru sprinjinul pe care mi l-a acordat.
Rep: Mai exista in tara Biserici pentru aceste persoane?
C.C.: Targu-Mures este al doilea oras din Episcopia Alba Iulia care are un astfel de lacas de cult, iar in tara sunt in jur de zece astfel de Biserici. Parintele Constantin Onu spera ca intr-o zi fiecare oras mare din tara sa aiba un preot pentru surzi, pentru ca Biserica trebuie sa aiba grija de toate neamurile pamantului caci toti suntem fiii lui Dumnezeu.
Claudia SAS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE