Kelemen Hunor: „Limba maghiară trebuie recunoscută ca o a doua limbă oficială regională!” Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 449 Vizualizări

Kelemen Hunor: „Limba maghiară trebuie recunoscută ca o a doua limbă oficială regională!”

111Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a participat luni, 7 noiembrie, la evenimentul de lansare a candidaţilor Uniunii din judeţul Mureş la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.

„Pragul de limbă trebuie coborât la 10% de la 20%!”

În discursul său, preşedintele UDMR a subliniat că Laleaua deţine soluţii pentru maghiarii din transilvania şi a solicitat recunoaşterea limbii maghiare ca a doua limbă oficială regională, precum şi scăderea pragului de limbă de la 20 la 10 procente. „Pe 11 decembrie putem să le arătăm că suntem o comunitate puternică aici, în această țară, și după 100 de ani de când România este casa noastră și casa noastră. Am rămas o comunitate, nu vrem să fim fericiți individual ci împreună, ca și o comunitate. Putem să arătăm că există 1,3 milioane de oameni aici, care au voință și scopuri și vor să rămână o comunitate maghiară puternică. În ciuda tuturor încercărilor de asimilare, încă suntem aici… Din Partium până în Brașov pornim cu niște candidați al căror program ne poate reda încrederea în politicianul maghiar din Transilvania. Valorile transilvănene în 100 de ani au fost păstrate, de la Adunarea generală de la Turda, înainte ca în Anglia să fie adoptată Carta despre libertatea de confesiune… Avem soluții pentru maghiarii din Transilvania, limba maghiară trebuie recunoscută ca o a doua limbă oficială regională. Promisiunile făcute trebuie ridicate la rang de lege. Pragul de limbă trebuie coborât la 10% de la 20%, nu după mofturile unor lideri de instituții. Să nu poată să spună oamenii că a fost un caz de corupție faptul că am pornit o școală maghiară”, a spus Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.

„Nu o să stăm în poziţia ghiocelului!”

De asemenea, preşedintele UDMR a afirmat că maghiarii din Transilvania nu vor adopta “poziţia ghiocelului”, cu referire la ancheta derulată de DNA pentru investigarea modului în care a fost înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic “Rakoczi Ferenc” din Târgu-Mureş. “O să încercăm să spunem lucruri cu care putem să refacem echilibrul oamenilor care cred că maghiarimea din Transilvania trebuie să stea în poziția ghiocelului. Dar nu o să fim noi în poziția ghiocelului pentru că nu este un lucru bun, este o poziție catastrofală, dezavantajoasă. S-au făcut o mulțime de acuzații, primarul Antal Arpad de exemplu, sau la Miercurea Ciuc. Data trecută s-a întâmplat cu Horvath Anna ceea ce s-a întâmplat, acum suntem la Târgu-Mureș, în județul Mureș și lor putem să le transmitem mesajul că nu o stăm în poziția ghiocelului! Nu ne interesează problemele estetice în politică, nu o să dăm înapoi, mergem înainte. Dacă cineva va fi scos din peisaj, vor fi 100 care vor păși în locul acelei persoane și care continuă munca pe care am început-o”, a menţionat Kelemen Hunor.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE