Home / Comune / FOTO: Bucuria tradițiilor de pe Câmpie, la “Târgul peștelui”

FOTO: Bucuria tradițiilor de pe Câmpie, la “Târgul peștelui”

Distribuie

Parcul Bârsana din comuna Zau de Câmpie a găzduit duminică, 6 august, o nouă ediție a ”Târgului Peșelui”, eveniment de tradiție al comunei organizat și în acest an de Primăria și Consiliul Local Zau de Câmpie. Sărbătoarea a debutat în jurul amiezii cu Festivalul de Jocuri și Populare “Peștișorul de argint”, eveniment ajuns în acest an la ediţia a IX-a. Festivalul a reunit ansambluri din Zau de Câmpie, Șăulia, Sânger, alături de ansambluri invitate din Maramureș și Câmpia Turzii, județul Cluj.

Deschiderea oficială s-a bucurat de prezența oficialităților județene, printre care Lucian Goga – prefectul județului Mureș, Ovidiu Dancu – vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, senatorul Cristian Chirteș, deputatul Marius Pașcan, consilierii județeni Ervin Molnar, Nadia Rață, Mara Togănel, Ionela Balaș, și primarii Ioan Mocean (Sărmașu), Dorel Vancea (Șăulia), Ștefan Gojman (Grebeniș), Gheorghe Huza (Gheorghe Șincai), Ovidiu Oltean (Tăureni), Lucian Pogăcean (Sânpetru), Emil Casoni (Miheșu de Câmpie), Alexandru Măgheran (Sânger), salutați de gazda evenimentului, Iurian Alexandru, primarul comunei Zau de Câmpie. „În primul rând vreau să-i mulțumesc bunului Dumnezeu că a mai trecut un an și ne întâlnim la această sărbătoare de la Zau de Câmpie, precum și pentru frumoasa zi cu care ne-a binecuvântat. Aveam emoții că va fi o zi cu ploaie, dar se pare că avem parte de un timp minunat, iar căldura nu este atât de tare resimțită aici în Poiana Bârsana. Am făcut tot ce am putut ca și în acest an să organizăm acest eveniment. Nu a fost ușor, de aceea vreau să le mulțumesc tuturor pentru cei care au fost alături de mine, precum și oaspeților noștri care au venit la Zau de Câmpie, și ei au făcut un efort pe această căldură să ajungă la noi. Faptul că se află alături de noi, înseamnă că le pasă de comuna noastră, fapt pentru care le mulțumim. Sper ca această zi de sărbătoare să fie una deosebită pentru toți participanții. Ne-am străduit ca ei să aibă parte de o zi cât mai plăcută, cu artiști invitați din mai multe zone ale țării, precum și cu soliști și ansambluri locale, de aici de pe Câmpie”, a precizat primarul Iurian Alexandru.

 

Pe lângă muncă, e nevoie şi de relaxare

„Vin cu mare plăcere la „Târgul peștelui” de la Zau și la Festivalul „Peștișorul de argint”, de fiecare dată cu aceeași plăcere. Vreau să felicit ansamblurile de dansuri prezente, instructorii acestora din Luduș. În urmă cu două săptămâni a fost emisă hotărârea de Guvern prin care județului Mureș i-au fost aprobare 7 mii de miliarde de lei vechi pentru investiții în renovări de școli, dispensare medicale, alimentare cu apă, canalizare, drumuri și toate celelalte, investiții în interesul creșterii bunăstării generale ale oamenilor acestui județ. În ce privește această zi de sărbătoare, vreau să felicit Primăria și Consiliul Local Zau de Câmpie, chiar în condiții mai dificile datorită cofinanțării multor proiecte, reușește să organizeze încă o dată acest festival. Pe lângă muncă, toți avem nevoie de relaxare, de care să se bucure din plin cu toții, cei care duc mai departe tradiția veche a acestei zone piscicole a Câmpiei Transilvane.”

Ovidiu Dancu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș

Proiecte de 6 milioane de euro

„Mă bucur să fiu prezent aici la Zau, o comună mare din Câmpia Transilvană, care are în componență nouă sate, cu un primar de nădejde pe care îl cunosc de multă vreme. Vorbeam cu domnia sa despre proiectele care le mai are în derulare pentru comună, și vreau să spun pentru cei care nu știu, în comuna Zau de Câmpie s-au derulat și se vor derula în continuare proiecte de peste 6 milioane de euro. Mă bucur că acest festival numit „Peștișorul de Argint” a ajuns la cea de a IX-a ediție. Nu este ușor pentru conducerea executivă a Primăriei și pentru Consiliul Local să organizeze un astfel de eveniment. Dânșii, au înțeles că pe lângă muncă, oamenii au nevoie și de distracție, de socializare, pentru că nu sunt prezenți doar locuitori ai comunei Zau, ci și oaspeți din împrejurimi, pe care îi salut.”

Lucian Goga, prefectul județului Mureș

Localitate în plină dezvoltare

„Iată că pentru a noua oară venim aici la Zau cu mare drag. Vin cu plăcere la colegul meu Iurian, fiindcă știu ce om este. Dacă până acum câțiva ani se vorbea despre Zau de Câmpie că are doar bujori și lacuri, în ultimii ani se vorbește despre Zau ca o localitate în plină dezvoltare, în care Primăria, echipa domnului primar, Consiliul Local, investește an de an pentru binele locuitorilor. Cred că acesta este cel mai important lucru, faptul că un gospodar știe să facă multe pentru comunitatea care o reprezintă. Asta se vede nu doar la Zau, ci în majoritatea comunelor conduse de liberali. Este un semn pe care și pe viitor trebuie să-l gândim.”

Cristian Chirteș, senator

Cântec, joc și voie bună

Programul artistic a fost unul bogat, de la cântecul și jocul popular adus pe scenă de Ansamblurile „Bujorii Zaului” din Zau de Câmpie, „Ardealul” din Luduș, „Datina” din Grebeniș, „Jucăușii” din Sânger, „Flori ardelene” din Șăulia, „Fii cocului” din Câmpia Turzii și Ansamblul din Sânpetru, precum și soliștii Alex Rusu, Ioana Covaci, Septimiu și Roxana Pop, Doru și Narcisa Țogorean, Crina Varga Haiduc, Ancuța Cosma, Sabina Leonte Alb, Georgiana Lobonț, Vlăduța Lupău, Alex de la Orăștie, până la muzica ușoară, adusă pe scenă de Simona Nae și Adda.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.