Călin Enăchescu aşteaptă normele de aplicare la Legea Eduaţiei Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 50 Vizualizări

Călin Enăchescu aşteaptă normele de aplicare la Legea Eduaţiei

14_17.jpgNoua Legea a Educaţiei aduce printre altele, o modificare în ceea ce priveşte evaluarea instituţională a universităţilor din România, acţiune care era în atribuţia Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). Conform noii legi, această evaluare urmează să fie făcută de experţii agenţiilor din străinătate, chiar dacă evaluările de până acum aveau suportul experţilor străini. Trei dintre universităţile mureşene, UMF, UPM şi UAT au beneficiat anul trecut de recunoaşterea cu gradul de înaltă încredere din partea ARACIS. Prorectorul didactic al UPM, Călin Enăchescu, consideră că evaluarea instituţională a universităţilor se va regăsi sub o formă sau alta în noua lege.
“Sunt convins că va exista o modalitate, deoarece ARACIS nu se desfiinţează, funcţionează şi evaluările se fac în continuare. Este imposibil să lipseasă acest lucru”, a precizat Călin Enăchescu, prorector didactic UPM.

Aprecierea ARACIS pentru UPM

Universitatea “Petru Maior” a fost clasificată în 2010
în cadrul universităţilor de elită, cu grad ridicat de încredere, din partea ARACIS ceea ce reprezintă o garanţie a calităţii procesului de învăţământ. Reprezentantul universităţii consideră că importanţa Legii Educaţiei trebuie văzută mai degrabă în modul ei de aplicare şi în continuitatea acesteia. “Această Lege a Educaţiei, ca foarte multe legi româneşti, nu o poţi aprecia ca bună sau rea, modul de aplicare a ei va caracteriza valoarea ei, pentru că ea va trebui să fie urmată de un număr foarte însemnat de hotărâri de Guvern, de ordine ale ministrului. Este vorba de peste 100 de astfel de normative care efectiv sunt lăsate în aer, care sună bine, dar care până nu apar normele de aplicare, până atunci nu mă pot pronunţa dacă legea e bună sau nu”, a precizat Călin Enăchescu.

Riscul schimbării legii

Ca orice lege, există riscul ca la schimbarea puterii, legea educaţiei să treacă din nou prin vântul schimbării, dar care nu va putea modifica fundamental legea, potrivit prorectorului UPM. “Întotdeauna a existat acest risc, deoarece sunt afectate anumite structuri. Unele dintre acestea au anumite conotaţii politice, anumite cadre de conducere au anumită apartenenţă politică, şi se bulversează anumite chestii. S-ar putea ca un alt Guvern, de altă coloratură politică, să mai modifice câte ceva. În ansamblu, legea nu are ce să se schimbe. Modul în care se aleg sau nu rectorii, nu e chiar atât de fundamental. Sigur că există o anumită greutate, e important dacă sunt numiţi politic sau nu, dar nu în aşa mare măsură în care să afecteze conţinutul şi spiritul legii respective. Important este modul în care se va aplica, cum vor arăta acele sute de norme de aplicare, hotărâri de Guvern, vor da calitatea sau negativitatea legii”, a menţionat Enăchescu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE