Gala UNITER, pe ultima sută de metri la Târgu-Mureş Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 150 Vizualizări

Gala UNITER, pe ultima sută de metri la Târgu-Mureş

Pornită ca o idee a directorului Teatrului Naţional din Târgu-Mureş, Gasparik Attila, organizarea Galei UNITER la Târgu-Mureş prinde tot mai tare contur, evenimentul de prin rang al teatrului românesc urmând să devină realitate pe 28 aprilie 2014 la Palatul Culturii din Târgu-Mureş.

Promovarea brandului Mureş

Cu două luni înainte de marele eveniment, cei implicaţi în organizarea galei, în frunte cu Ion Caramitru, preşedintele UNITER, au oferit luni, 24 februarie, informaţii despre organizarea ediţie din acest an a Galei UNITER, a treia gală organizată în afara Bucureştiului din 1991 încoace. “Prin această gală vom reuşi să avem pentru judeţul Mureş şi pentru Palatul Culturii o rampă care să propulseze actul de cultură la nivel naţional dar şi internaţional.Continuarea proiectelor culturale la nivelul judeţului Mureş care a început cu Centenarul Palatului Culturii cred că va constitui de fapt unul dintre bunele prilejuri de promovare a brandului judeţului Mureş, multiculturalitatea şi avantajele pe care judeţul Mureş le are în comparaţie cu celelalte judeţe sau localităţi ale României. Îmi exprim gratitudinea faţă de maestrul Ion Caramitru care a fost unul dintre cei care a refuzat alte solicitări din alte zone ale ţării pentru organizarea Galei UNITER”, a precizat Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Multiculturalitatea joacă un rol important

În discursul său, preşedintele UNITER a punctat amintirile frumoase care-l leagă de Târgu-Mureş, de Palatul Culturii, precum şi multiculturalitatea existentă aici. “Iată-mă din nou în Târgu-Mureş unde veneam destul de des. În ultima vreme mai puţin datorită obligaţiilor mele care s-au înmulţit vis a vis de reconstrucţia Teatrului Naţional din Bucureşti şi de activitatea lui. Am reintrat în această clădire absolut splendidă unde am făcut nenumărate spectacole de-a lungul timpului şi căreia îi păstrez o amintire legată nu doar de frumuseţea ei cât şi faţă de calitatea publicului din Târgu-Mureş. Suntem într-un oraş, într-un judeţ în care multiculturalitatea joacă un rol extrem de important, e un leagăn al unui anumit tip de cultură care s-a născut şi există aici şi care, în afara specificului local are o deschidere europeană fără doar şi poate de mare anvergură”, a menţionat Ion Caramitru, preledintele UNITER.

Promovarea Târgu-Mureşului

Ion Caramitru a punctat ediţiile în care Gala UNITER a fost găzduită de Sibiu (2007) şi Iaşi (2013) precum şi avantajele care decurg pentru cei care au găzduit gala. “Am învăţat că trebuie să ducem gala înţară, şi bine facem pentru că sunt locuri extraordinare care pot fi puse în valoare. Iată-ne acum la Târgu-Mureş în această clădire care va putea fi arătată aşa cum e, întreg oraşul şi în măsura în care vom primi sugestii, echipa TVR va produce, înainte de eveniment reportaje despre zona în care se petrece gala, lucrurile care sunt necesare pentru punerea în valoare ale brandului Mureş. Nu doar oraşul dar şi alte zone culturale care să contribuie la imaginea globală”, a spus Ion Caramitru.

Nominalizările, la sfârşitul lunii

În ce priveşte nominalizările pentru gala din acest an, ele vor fi anunţate la finele acestei luni, potrivit preşedintelui UNITER. “Nominalizările pentru această gală urmează să fie raportate de conducerea UNITER la sfârşitul acestei luni, după care cel de-al doilea juriu care va delibera aici la Târgu-Mureş, cu două – trei ceasuri înainte de gală, va hotărî câştigătorii. Acesta este principiul galei, un principiu sănătos, există un prim juriu format din trei critici de specialitate care bântuie prin toată ţara, vede toate spectacolele recomandate de instituţiile participante la această competiţie şi iau hotărârile care apoi vor fi putea preluate de al doilea juriu,care de data asta are în componenţă doi critici, un actor, un regizor şi un scenograf, pentru ca toate breslele meseriei noastre să fie reprezentate”, a afirmat Ion Caramitru.

800.000 lei, costurile galei de anul trecut

Un aspect deloc de neglijat îl reprezintă costurile galei, ediţia de anul trecut de laIaşicostând 800.000 lei. “Nu vă ascund faptul că realizarea unei gale este extrem de complicată, avem oaspeţi din străinătate, avem nominalizaţi din toatăţara, avem obligaţia de a întreţine un anumit panaş al galei care nu poate fi sub nivelul celui de anul trecut. Am avut sponsori deosebit de importanţi de-a lungul galelor, sperăm ca şi la Târgu-Mureş să găsim susţinători care să ne ajute acolo unde nu putem acoperi din fondurile oficiale care ne vin. Imaginaţi-vă doar transportul la peste 150 de oameni, masă, cazare, diurne, premii, trofee, şi toate aceste lucruri care trebuie respectate duc la sume consistente. Dacă nu mă înşel, anul trecut costul galei a fost de 800.000 lei, dacă nu chiar mai bine. Am avut un sprijin şi din partea Ministerului Culturii care prin Teatrul Naţional va veni şi în acest an în întâmpinare”, a menţionat Ion Caramitru.

Spectacole nominalizate la Târgu-Mureş

Un aspect inedit al galei îl reprezintă intenţia organizatorilor de a aduce, în săptămâna premergătoare galei, spectacolele nominalizate pentru Marele Premiu UNITER. “Sper ca ceea ce am visat să se întâmple, ca anterior zilei de luni în care va avea loc gala, săptămâna de dinainte, să putem aduce la Târgu-Mureş cele trei spectacole nominalizate la Marele Premiu astfel încât publicul să poată vedea concurenţii la premiul cel mai important. Este o altă cheltuială care trebuie acoperită pe undeva şi vom vedea abia după ce sosesc nominalizările”, a precizat Ion Caramitru.

“Nu ne-am simţit minoritari”

Directorul Naţionalului târgumureşean, Gasparik Attila, a punctat rolul UNITER în ce priveşte afirmarea teatrelor altor culturi. “Gala UNITER este cel mai important eveniment de teatru şi nu numai al breslei româneşti de artă. Fiindcă aparţin unei minorităţi, trebuie să spun că UNITER este o uniune unde permanent şi cei care aparţin unei alte culturi teatrale, fie teatrul maghiar, fie teatrul german, a fost premiat, a fost nominalizat şi niciodată nu ne-am simţit minoritari în această uniune. Noi mulţumim prin acest gest al nostru UNITER-ului prin ceea ce a făcut pentru noi. Noi am promis acum aproape trei ani că încercăm să aducem şi nu să readucem, teatrul din Târgu-Mureş a avut momente foarte importante dar perioade mari importante la nivel naţional nu prea a avut, de la înfiinţare. Noi am pus un accent extraordinar să aşezăm teatrul nostru pe drumul succesului, pe plan local, regional şi naţional. Sper că a venit momentul când acest efort al nostru a fost apreciat de către UNITER prin a ne alege pe noi, pe teatrul nostru ca partener. Acele rezultate ne-au ajutat în aşa zisele negocieri. Pentru noi este un efort extraordinar să ajutăm la organizarea acestui eveniment. Până pe 28 aprilie vom avea cinci premiere, la care noi lucrăm absolut normal şi nu trebuie să se simtă în teatru că noi ne concentrăm pentru o zi, pentru o seară, pentru o gală. Sper că va ieşi foarte bine şi pe plan naţional, să putem contribui la acest brand, ce înseamnă Mureş, ce înseamnă turismul cultural, ce înseamnă o identiotate culturală între Sibiu şi Cluj”, a menţionat Gasparik.

Selecţia şi jurizarea

De asemenea, Ion Caramitru a punctat modul de selecţie şi jurizare a spectacolelor în contextul în care polemicile şi discuţiile nu au lipsit în anii trecuţi privind  premiile UNITER. “Gala şi premiile UNITER au născut de-a lungul anilor tot felul de supărări. Am ajuns în anumiţi ani la unele “conflicte” deschise din partea unora sau altora, de la Andrei Şerban care s-a simţit frustrat de neacordarea unor premii, după ce luase altele, sau supărarea de la Sibiu, după ce a luat cele mai multe premii UNITER de-a lungul timpului, care neluând o dată s-a supărat. Mai toţi au uitat de aceste supărări. M-au iritat iniţial aceste lucruri, dar în sinea mea am fost foarte bucuros pentru că, atâta vreme cât aceste premii nu nasc pasiuni, înseamnă că ele nu au valoare. Este o ecuaţie simplă, câtă vreme însă faptul că unii nu privesc nominalizarea ca fiind un pas extrem către premiu şi în acelaşi timp o efigie ornamentată a participării la devenirea teatrului românesc, cum se întâmplă la Oscar sau în altă parte. În CV-urile marilor artişti nominalizarea la Oscar este o mare reuşită. Din fericire, am văzut CV-urile unor colegi de-ai mei unde sunt trecute nominalizările la Premiile UNITER. Până atunci pasiunile sunt mari, evident toate criticile sunt asupra mea, toată lumea are impresia că eu dau premiile, ceea ce este complet inexact câtă vreme cei care conduc UNITER se exclud din premii, cum am stabilit că este normal să fie. Pentru mine este important ca premiile să fie acordate şi să fie justificate. Pentru mine nu e important cine ia premiul, el este dobândit pe măsura unui merit. Nu cred că există o soluţie mai democratică câtă vreme cei care văd toate spectacolele nu sunt decât criticii. Actorii, scenografii şi regizorii nu circulă ca să poţi să faci primul juriu de nominalizări care să cuprindă şi aceste specializări. De la început şi până acum, acesta este sistemul. Când aria se restrânge apare al doilea juriu, adăugăm şi cele trei profesiuni care se adaugă criticilor, în număr fără soţ, astfel ca nota finală să fie împărţită la cinci. Nu avem niciun fel dejenăsă spunem că orice juriu are o parte de subiectiv. Mie poate să-mi placă un spectacol, altora nu şi să nu aibă apetenţa la genul de teatru respectiv. Nu cred că există o formă mai democratică în materia asta, decât amplificând subiectivitatea”, a spus Ion Caramitru.

Remember 1994

Gala UNITER de la Târgu-Mureş prilejuieşte şi un moment de aduceri aminte despre ani frumoşi ai Naţionalului, în acest an împlinindu-se 20 de ani de la ultimul mare succces la UNITER pentru teatrul din Târgu-Mureş, “Satyricon” după Petronius, în regia lui Victor Ioan Frunză. “Am o mare bucurie că după 20 de ani, atunci când Teatrul Naţional din Târgu-Mureş a obţinut, în 1994, premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol, pentru “Satyricon”, reuşim să aducem Gala UNITER la Târgu-Mureş”, a menţionat Nicolae Cristache.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE