Performanţa agricolă, etalon al Câmpiei Transilvaniei cu ing. Dorel Istrate Agricultura
  • admin
  • 0 comentarii
  • 699 Vizualizări

Performanţa agricolă, etalon al Câmpiei Transilvaniei cu ing. Dorel Istrate

1Unul din cele mai respectate nume în materie de agricultură din Câmpia Transilvaniei este cel al inginerului Dorel Istrate din comuna Şăulia, judeţul Mureş, administratorul societăţii Istrate Prodserv SRL. În spatele acestui respect de care se bucură fermierul din Şăilia stă dragostea şi pasiunea pe care o pune în ceea ce face, o agricultură performantă la nivelul Cămpiei Transilvane.

Ieşirea din sistem, pasul spre agricultura performantă

Ca mulţi alţii, Dorel Istrate a dorit să pornească pe cont propriu imediat după revoluţie, nemulţumit de sistemul de stat care nu-i oferea mari perspective. “În 1991 am decis să părăsesc sistemul de stat, mi-am cumpărat un camion pe care lucram ca şi persoană fizică. Trei ani mai târziu am înfiinţat societatea, cu angajaţi, cu contabilitate, exact cum trebuie să funcţioneze o societate. Am început iniţial cu doi angajaţi, am luat credite prin Banca Agricolă, am cumpărat un tractor 650 care îl ţin şi acum în curte, un disc, o semănătoare, am luat vreo 15 hectare de pâmâmt în arendă, şi aşa am început să ne dezvoltăm. În prezent astăzi avem un parc de utilaje foarte performante, la care se adaugă 320 de hectare de pământ pe care le lucrăm. Nu e foarte mult, dar eu ma axez în principal pe producerea de seminţe, de porumb, de grâu, de orz, de lucernă. Să produci sămânţă, nu poţi să ai suprafeţe mari, e ceva foarte pretenţios. E exact ca şi la un copil mic, trebuie să ai grijă de el, să vezi ce probleme are”, afirmă ing. Dorel Istrate.

Utilaje moderne, agricultură performantă

Pentru o agricultură performantă, ai nevoie de utilaje performante, aspect luat foarte în serios de Dorel Istrate, obsesia sa fiind în special tractoarele Fendt. “În 1997 am fost pentru prima dată în Germania. Acolo am găsit un neamţ care mi-a spus: dacă vrei să ai linişte în curte, trebuie să-ţi cumperi un tractor Fendt şi o combină Claas. Într-adevăr, calitatea acestor utilaje s-a adeverit, lucru pe care l-am transmis şi colegilor. Unii m-au înţeles, alţii nu, dar 50 % din zonă sunt doar tractoare Fendt, iar rezultatele din acest punct de vedere sunt foarte bune. În 2007 am avut un program SAPARD, prin care am luat un tractor Fendt, cu un scarificator după el, un utilaj de care de asemenea sunt foarte mulţumit de randamentul pe care îl oferă. În 2011, firma MEWI a venit cu o ofertă , în care mi-au spus că-mi oferă un tractor Fendt nou nouţ de 400 de cai, cu plata în rate când pot eu. Au fost foarte mulţumiţi că le-am făcut reclamă în zona noastră, fapt care a dus la această achiziţie. Cu utilajele care le deţin la ora actuală, pot spune că fac o agricultură performantă, spune Dorel Istrate.

2An agricol bun

Anul 2015 din punct de vedere agricol se anunţă unul bun pentru ing. Dorel Istrate, la cele cinci culturi pe care le cultivă, grâu, porumb, sfeclă de zahăr, soia şi lucernă. “În total la grâu am avut 126 de hectare, iar producţia medie înregistrată este undeva la 6.350 kilograme la hectar. Am avut nişte soiuri mai timpurii care ne-au tras în jos , dar calitatea fiind foarte bună, suntem mulţumiţi de ce am realizat. La sfecla de zahăr am 40 de hectare, iar la porumb de sămânţă avem 30 de hectare, soiul Turda Star, un hibrid foarte bun, realizat de Staţiunea de Cercetări Agricole de la Turda, floarea soarelui nu am deloc în cultură. Eu având multă soia, pe 60 de hectare, o cultură de asemenea grea, dar am terenuri foarte bune şi o pot întreţine, apare samulastra în cultură şi nu o poţi combate, Apoi mai avem lucernă se sămânţă şi porumb de consum. Recoltatul la soia va începe pe la jumătatea lui septembrie. Anul trecut la această cultură ne-am încadrat cu producţii foarte bune, undeva la 3.900 kilograme la hectar, cu fertilizări foarte puţine. Per total sunt mulţumit de cum a decurs acest an, de producţia obţinută până în present. Bai e cu această căldură din ultima vreme, canicula asta o să ne dijmuiască foarte mult din producţia de soia şi de porumb. Dar asta este, nu te poţi împotrivii Celui de Sus. E o vorbă, omul pe pământ face 49 %, iar Dumnezeu restul”, afirmă Istrate.

Dezamăgit de instituţiile statului

Dacă producţia dă motive de bucurie, nu acelaşi lucru se poate spune despre anumite instituţii care să ajute fermierul, nicidecum să-l obstrucţioneze, după cum declară Dorel Istrate. “Am încercat nişte programe prin FEADR, dar cei de la Târgu-Mureş , o instituţie de îndrumare şi prelurea dosarelor sunt din păcate doar de preluare a dosarelor. Când începi cu îndrumarea, îţi spune să verifici pe site. Eu aşteptam altceva de la ei, că nu dau banii de la ei din straiţă, să îndrume întradevăr fermierii , să-i ajute, nu să-i obstrucţioneze. Am avut un proiect foarte bun pentru o fabrică de peleţi din paie şi depozit de cereale. Cu peleţii din paie alimentam uscătorul, se făcea o economie foarte mare, dar cei de la FEADR au considerat că nu-i eligibil, pe motiv că nu am avut cisternă de transport paie, ci doar remorcă. Şi tot felul de texte ca nu sunt la locul lor. În momentul în care nişte programe bune care le-am avut, am fost la mediu, la instutuţiile statului care trebuiau să le aprobe, au spus că e un program foarte bun, atâtea capete cu care am lucrat şi-au pus aprobarea pe acesta, iar cei de la FEADR au considerat că nu îi eligibil, pentru nişte chichiţe, o poartă sau o balama la uşă. De aceea consider că ce au făcut ei e rea voinţă, să nu ne dezvoltăm. M-am enervat şi am luat credite, am făcut totul pe cont propriu, să-mi achiziţionez utilaje. În momentul de faţă am cele mai performante utilaje în curte cu care facem o agriculturtă la nivel mare, agricultură performantă, undeva la nivelul occidentului.Chiar dacă nu putem fertiliza ca la nivelul celor din vest, producţiile le avem medii, dar sunt nişte producţii bune. Cu ce ne putem lăuda, se poate vedea cu ochiul liber în câmp”, declară Dorel Istrate.

Pentru mine agricultura e sfântă”

Problema este clară, statul roman, dacă el mai există, trebuie să gândească aşa : trebuie să respectăm fermierul, trebuie să respectăm fermele, că sunt de animale, de cultură mare, solarii, trebuie să-i respectăm deoarece muncesc, transpiră şi produc. Când eram la şcoală un professor spunea : talpa ţării este ţăranul. Spuneţi-i cum vreţi, fermier. agronom, ţăran, iar munca lor trebuie respectată. Pământul este un organism viu, iar plantele vorbesc. Orice greşeală pe care ai făcut-o, îţi va spune a doua zi dacă ai făcut rău sau bine. Pentru mine agricultura e sfântă, la fel şi pământul. Asta îmi place, asta fac, şi nu aştept de la nimeni nimic decât respect, aşa cum şi eu la rândul meu îi respect pe toţi”, declară Dorel Istrate.

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE