Pregăteşte Guşă lovitura de palat? Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 43 Vizualizări

Pregăteşte Guşă lovitura de palat?

72_lavinia.gifÎn 2002, Traian Băsescu îi lua locul lui Petre Roman la şefia Partidului Democrat în uma unei mişcări catalogate drept „lovitură de partid”. Succesul lui Băsescu atunci l-a scos, practic, pe Roman din politică şi l-a propulsat pe marinar în fruntea statului. În urma victoriei lui Băsescu, fotoliul de lider al democraţilor a rămas vacant, interimarul fiind „păpuşa de la Cluj”, Emil Boc, un politician care nu se apropie deloc de carisma şi autoritatea pe care o avea Băsescu. În situaţia în care negocierile de fuziune între PD şi PNL s-ar putea să aibă, totuşi, loc, democraţii au nevoie de un şef care să poată ţine piept unor pesonalităţi ca Tăriceanu sau chiar Stoica.

Chiar dacă declară că nu vizează nici un post de conducere, nici în partid nici în guvern, unul dintre cei care ar putea ocupa această poziţie după congresul din mai este Cosmin Guşă, actualul lider al grupului PD din Camera Deputaţilor. Guşă este, pentru cine nu ştie, fostul lider al tinerilor social democraţi, şi a fost puternic sprijinit de Băsescu atunci când a trecut în tabăra PD.

De altfel, Guşă este, actualmente, cel mai controversat politician din PD. După ce a agitat apele în partid cu proiectul de fuziune între liberali şi democraţi, prezentat aproape simultan cu cel al lui Stoica, tânărul lup a avut marţi o dispută serioasă cu conducerea PD, mai precis cu Radu Berceanu. Fostul ministru a contestat prezenţa lui Guşă în fruntea grupului democrat din Camera Deputaţilor, invocând o prevedere statutară care cere o vechime de doi ani în Parlament pentru a putea ocupa această funcţie. Disputa s-a finalizat, însă, prin victoria lui Guşă, care cu 33 de voturi pentru şi doar 14 împotrivă şi-a păstrat funcţia de lider al grupului.
Dar susţinerea tinerilor deputaţi PD nu se rezumă la atât. Ieri, la iniţiativa Laviniei Şandru, deputat de Mureş, un grup de lideri localui a trimis o scrisoare deschisă prin care îi cer Guşă să candideze la preşedinţia partidului. Cu Boc plecat la un „mic dejun de rugăciune” în America şi Băsescu negociind la Londra cu Blair sprijin pentru bătălia anti-corupţie – aşa că nu poate fi acuzat că a intervenit în vre-un fel – , lupii tineri încearcă să preia iniţiativa. Anunţând că nu doreşte un conducerea formaţiunii, dar coagulând în jurul lui tinerii reformişti, oamenii lui Băsescu, Guşă, el însuşi om de încredere al lui Băsescu, pregăteşte, printr-un joc abil, preluarea puterii în Partidul Democrat.
Pe de altă parte, nu este exclus ca Guşă să mijlocească marea surpriză politică a primăverii. Liderul democrat a fost văzut prin Sălaj împreună cu Victor Ponta, răzvrătitul din PSD, şi nu este exclus ca „micul Titulescu” să ia şi el drumul PD-ului, pe modelul Guşă, mai ales că acesta s-a dovedit un succes.
Relu TĂTĂR

“În PD a început un proces de reformă care, după plecarea lui Traian Băsescu din fruntea partidului, a fost încetinit. Din grupul tinerilor, consider, cel mai potrivit pentru a continua şi impulsiona acest proces este Cosmin Guşă. Iniţiativa noastră a fost de a-i adresa o scrisoare deschisă, prin care să-i cerem să revină asupra deciziei de a nu se înscrie în cursa pentru preşedinţia partidului, întrucât, credem noi, este cel care, din postura de preşedinte sau de preşedinte executiv, poate să ducă la capăt reformarea PD. Nu e vorba de o contestare a lui Emil Boc, dar cred că doar cu Cozmin alături, ca preşedinte executiv, poate fi realizat acest lucru”. Dinu Socotar, preşedinte PD Mureş

“Am iniţiat o scrisoare deschisă lui Cozmin Guşă, un grup de lideri din PD: primari de municipii, preşedinţi de organizaţii judeţene, parlamentari. Eu sunt iniţiatoarea acţiunii şi noi i-am cerut lui Cozmin Guşă să participe la depunerea unei moţiuni pentru câştigarea alegerilor din partid. În scrisoare vorbim despre posibilitatea ca el să candideze la preşedinţia sau preşedinţia executivă, pentru că noi considerăm că toţi cei care au contribuit la câştigarea alegerilor locale, parlamentare sau prezidenţiale să-şi dea acum mâna pentru ca politica partidului începută de Traian Băsescu să aibă o continuitate. Împreună cu el, va trebui să găsim o soluţie pentru această continuitate, şi această soluţie nu-l poate exclude, în nici un caz. Lavinia Şandru, deputat PD

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE