Hajnal Iuliu: “Trăim din amintiri” Sport
  • admin
  • 0 comentarii
  • 448 Vizualizări

Hajnal Iuliu: “Trăim din amintiri”

187_Hajnal-Iuliu.gifPentru fotbaliştii de la ASA, care au evoluat la echipa militară în perioada de glorie, orice întâlnire cu alţi foşti jucători, la turnee de old-boys, este un prilej de rememorare a vremurilor bune. Hajnal Iuliu, unul dintre foştii mari jucători de la ASA, a povestit despre întâlnirile de acest fel şi a vorbit despre soarta actuală a fotbalului mureşean, într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi.

Florin Marcel: Domnule Hajnal, nu cu mult timp în urmă aţi câştigat cu ASA un turneu de sală, “Cupa Bibco”. Cum a fost reîntâlnirea cu cei pe îi aveaţi ca adversari acum 20-25 de ani?
Hajnal Iuliu: A fost o mare bucurie. În acele zile sau ore în care suntem împreună la turnee de acest fel, foşti jucători sau antrenori, trăim, practic, din amintiri. Luăm informaţii unii de la alţii, despre ceea ce facem sau despre cei care nu sunt acolo. Ne amintim cu drag de cei care nu mai sunt printre noi. Vreau să vă spun că turneul la care am participat recent şi pe care l-am şi câştigat a adunat foarte mulţi foşti jucători importanţi din fotbalul românesc, cum ar fi Lupescu, Marcel Răducanu, Vlădoiu. În echipa noastră au jucat Adi şi Daniel Botezan, Fodor, Lucian Popa, Cioloboc, Zsigmond, Popescu, Biro II, Szekes Karoly. După cum se vede, a fost o echipă puţin mai tânără pentru că o parte dintre colegii mei de generaţie nu au putut veni, iar celelalte echipe au avut un lot şi mai tânăr decât al nostru.

F.M.: Cum comentaţi situaţia în care se află fotbalul mureşean, ASA, în special?
H.I.: Văd că echipa noastră de suflet, echipa fanion a judeţului, ASA, are un culoar favorabil pentru promovare. Acest lucru se întâmplă, deşi condiţiile în care şi-a desfăşurat activitatea au fost extrem de vitrege. Echipa a jucat în tur fără să aibă un sprijin substanţial din partea oraşului. Eu consider că cei care s-au ocupat de echipă au făcut o treabă foarte bună, dacă în condiţii de austeritate au menţinut echipa în partea superioară a clasamentului. Pe de altă parte, există o serie de probleme care ar trebui rezolvate, în cazul în care ASA ar promova. În Târgu Mureş nu există în momentul de faţă un teren care să fie omologat pentru Divizia B. Stadionul Municipal are nevoie de investiţii foarte mari pentru a putea face faţă unei omologări.

F.M.: Nu este numai problema stadionului. E vorba şi de echipele de juniori…
H.I.: Aşa este. Din păcate, de câţiva ani buni se întâmplă un fenomen care aduce imense deservicii fotbalului mureşean. Foarte mulţi juniori pleacă la echipe din alte oraşe. E păcat să nu poţi beneficial de creşterea talentelor şi să se bucure alţii de aceşti jucători, dar într-un fel sunt de înţeles şi părinţii care îşi duc copiii în alte oraşe. Dacă aici nu există continuitate, nu e de mirare că are loc acest exod. Unui mic fotbalist trebuie să îi oferi multe până să poţi beneficia de pe urma lui.

F.M.: Cum apreciaţi gradul de implicare al autorităţilor locale în sprijinirea sportului, a fotbalului?
H.I.: Am văzut că există amabilitate şi bunăvoinţă doar în preajma alegerilor. Se promit multe şi se fac foarte puţine. Dar problema mai are un aspect. Eu nu ştiu dacă cei care au solicitat sprijin de la Consiliul Local sau de la Consiliul Judeţean au prezentat nişte proiecte serioase, care să-i convingă pe cei ce conduc destinele oraşului că merită să aloce bani. Când banii sunt atât de puţini şi nevoile atât de mari, trebuie să te străduieşti foarte mult pentru a beneficia de sprijin.

F.M.: Nu credeţi că şi care se află în fruntea oraşului, a judeţului, ar trebui să vină cu iniţiative, pentru sprijinrea sportului?
H.I.: Evident, ar trebuie să existe o preocupare serioasă din partea lor. Ar fi normal să există o strategie la nivel de judeţ, pentru ca tineri să fie atraşi spre arenele sportive. Din păcate, asemenea strategii nu există. Eu sper să se facă ceva în scurtă vreme, pentru că Târgu Mureşul a fost un punct important pe harta sportului românesc, nemaivorbind de fotbal…
A consemnat Florin MARCEL

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE