Tratament în stil occidental Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 233 Vizualizări

Tratament în stil occidental

315_tratament.gifIeri, la ora 13, a avut loc inaugurarea primului compartiment de toxicomani din judeţ. Cu o finanţare din partea Ministerului Sănătăţii şi a Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, conducerea Clinicii de Psihiatrie I a avut posibilitatea de a aranja un spaţiu de aproximativ 100 metri pătraţi la standarde occidentale, care vine în ajutorul tratării uneia din cele mai grave probleme, una care tinde să facă ravagii în rândul tinerilor, drogurile. Compartimentul cuprinde două saloane a câte trei paturi, baie, o încăpere de primire a vizitatorilor şi o cameră mai mică, unde bolnavii îşi pot păstra anumite lucruri. În dotarea spaţiului s-au investit 1,5 miliarde lei, iar CJAS Mureş va deconta pentru fiecare bolnav suma de 10,6 milioane lei pentru tratamentul urmat în dezintoxicare.
Bolnavilor le va fi interzis să părăsească incinta clădirii, tocmai în acest scop geamurile fiind blocate cu gratii. Ei vor avea posibilitatea să fie vizitaţi de către membrii familiei sau prieteni şi, dacă sunt de acord, pot face publică problema lor prin intermediul mass-media, tocmai pentru a încerca să aducă în faţa lumii ceea ce implică, de fapt, dependenţa de drog, felul tragic în care acesta frânează existenţa, deteriorează psihicul şi ucide. “Dacă pacientul este conştient şi îşi dă acordul că vrea să vorbească cu presa, este liber să o facă. Dacă este psihotic, în schimb, este interzis a lua legătura cu el în scopul de a-i face publică problema”, spune conf. univ. dr. Iosif Gaboş Grecu, medic primar psihiatru, coordonatorul Centrului. Toxicomanii care se prezintă din proprie iniţiativă la o unitate medicală specializată pentru a beneficia de tratament pot cere confidenţialitate.

30 de toxicomani într-un an de zile

Anul trecut, în judeţul Mureş au fost 30 de cazuri de toxicomani, iar anul acesta
s-au înregistrat încă şapte. “Sperăm că nu va fi nevoie de mai mult spaţiu. O singură dată mi s-a întâmplat să am 5 cazuri deodată, de aceea am considerat că este suficient să avem şase locuri, cele două saloane fiind separate pe sexe”, mai spune dr. Gaboş Grecu. Personalul medical al compartimentului de toxicomani va fi format dintr-un medic psihiatru, 4-5 asistenţi, 1 psiholog şi un infirmier.
De cele mai multe ori, consumatorii de droguri consideră că folosirea drogului este mult mai importantă decât hrana, sexul, prietenii, familia sau locul de muncă. Când un toxicoman încearcă să renunţe la consumul drogului apare sevrajul, care se manifestă prin stări de rău şi durere, iar singura cale de a ieşi pare a fi o nouă doză, de aceea renunţarea la drog impune o mare voinţă din partea bolnavului şi o bună colaborare a acestuia cu medicul care-l tratează.
În România, media de vârstă a consumatorilor de droguri a scăzut în ultimii doi ani de la 25-30 de ani la 20 ani şi se observă o trecere, într-un timp relativ scurt, de la consumul de droguri uşoare (cannabis, marijuana) la consumul de droguri tari, respectiv heroina şi drogurile de sinteză.
Deşi centrul din Cadrul Clinicii de Psihiatrie vine în întâmpinarea unor probleme strigente, această problemă trebuie abordată, în primul rând, cu măsuri proflactice, pentru că drogul nu rezolvă problemele, le amplifică.
Amalia VASILESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE