Ca să iasă jocurile, liberalii schimbă legea Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 46 Vizualizări

Ca să iasă jocurile, liberalii schimbă legea

373_casaiasajocurile.gifVizibil iritat de faptul că presa nu a considerat normal felul în care cei din coaliţia de guvernare au negociat împărţirea şefiilor, purtătorul de cuvânt al liberalilor, deputatul Eugen Nicolăescu, a anunţat că Alianţa şi partenerii săi au de gând să respecte întru-totul legea. Doar că, pentru a o putea respecta, legea va trebui modificată.
În anul 1999, pentru a putea începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană, una dintre condiţiile pe care România trebuia să le îndeplinească era o lege a funcţionarilor publici care să garanteze independenţa acestora în faţă de influenţele politice. În 2001 PSD a schimbat, în huidielile opoziţiei, directorii instituţiilor deconcentrate numiţi în 2000 cu cei din propria ogradă. După 4 ani, a venit rândul şefilor numiţi de social-democraţi să plece, numai că, deşi numiţi politic, prevederile legii îi protejează împotriva unor destituiri pe alte criterii decât cele profesionale. Dar, după ce au negociat săptămâni întregi, cei din coaliţie sunt puşi acum în situaţia de a nu-şi putea lua în primire locurile pe care le-au obţinut. Cele două moduri în în care, în acest moment, pot fi schimbaţi directorii şi directorii adjuncţi din deconcentrate sunt ori demisia, ori destituirea în urma unor verificări efectuate de corpurile de control ale ministerelor de care aparţin.
Deputatul liberal Eugen Nicolăescu a apreciat ieri că este momentul să se renunţe la ipocrizie în legătură cu aceste numiri şi să se recunoască necesitatea că persoanele care au fost puse în fruntea unor instituţii descentralizate de către PSD trebuie să fie schimbate, pentru că sunt incompatibile cu programul actualului Executiv. Numai că, dacă lucrurile stau aşa acum declară Nicolăescu, adică dacă liberalii doresc respectarea legii, acest lucru este, practic, imposibil. Numai că acest lucru nu se poate face decât prin modificarea legii.
Potrivit lui Nicolăescu, se doreşte modificarea în sensul delimitării între personalul de conducere şi cel de execuţie în cadrul unui instituţii de acest tip. Astfel, boardul unei instituţii descentralizate, adică directorul şi directorii adjuncţi, va fi scos de sub incidenţa legii funcţionarilor publici, aceste persoane urmând a fi numite prin concurs, dar respectând criteriul politic. Ele vor fi încadrate în categoria personalului contractual, cu contract pe o durată determinată, egală cu mandatul guvernului, adică cel mult patru ani. În această situaţie, tot pe baza unor controale de management şi pe criterii de performanţă, un director ar putea fi destituit în momentul în care nu mai corespunde cerinţelor.
Un proiect ce vizează aceste scjimbări legislative urmează a fi discutat în cel mai scurt timp în cadrul Consiliului Naţional de Conducere al coalţiei, urmând ca până la sfârşitul lui martie chestiunea legislativă să fie rezolvată.
Relu TĂTAR

“Să spunem lucrurilor pe nume. Vine o administraţie cu funcţionarii ei, pleacă o administraţie cu funcţionarii ei”
Eugen Nicolăescu, deputat PNL

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE