Regionalizarea, între teamă şi obsesii Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 80 Vizualizări

Regionalizarea, între teamă şi obsesii

450_regionaliz.gifCea mai tânără organizaţie neguvernamentală, născută din disperarea PSD după pierderea puterii, LIDER, nu putea intra în atenţia publică fără o manifestare care să suscite interesul, aşa că a organizat un seminar despre regionalizare.

Motto: “Păcat că am unit Ardealul de România” (Iuliu Maniu)
Chiar dacă, graţie grabei cu care Octav Cozmâncă a închis capitolul de politici regionale în negocierile cu UE, acest subiect va putea fi pus în practică abia după 2011, raţionamentul organizării unui seminar cu această temă face parte din antrenamentul românilor pentru viaţa de după integrare. În perioada interbelică, regionalismul risca să fie suspectat de a fi etichetat drept separaţionism, acum acest subiect nu ar trebui să dea frisoane nimănui. În Memorandumul românilor din Transilvania trimis regelui Carol al II-lea la 15 decembrie 1938 se arată clar amărăciunea locuitorilor de a fi trataţi doar ca o sursă de bogăţii, dar politic nu s-a ţinut niciodată cont de aceştia. În perioada Şcolii Ardelene, românii transilvăneni preferau să spună că sunt nemţi sau unguri, iar istoricii şi politicienii vremii au spus cuvinte grele izvorâte dintr-o realitate dureroasă: “Românii sunt un popor de secături”(O. Goga), “Trăsătura caracteristică a românului e papagalismul” (Alexandru Macedonski), “Păcat că am unit Ardealul de România” ( Iuliu Maniu). Un personaj controversat al acestor timpuri, Sabin Gherman, exprimă şi el destul de plastic această stare: “Specialiştii în apocalipse au făcut din apa Dâmboviţei Iordan naţional – agheasmă obligatorie, unică şi născătoare de eroi încrâncenaţi”.
Această introducere lungă, care nu s-a discutat la seminarul organizat sâmbătă, vine doar să completeze dorinţele nerostite sau spuse fără prea mult curaj, de autonomie.
Analistul politic Cristian Pârvulescu a afirmat că cele opt regiuni de dezvoltare în care a fost împărţită România în urmă cu şase ani sunt total ineficiente. Oricum, politica administrativă se va desfăşura pe aceste structuri deoarece nu se pot schimba regulile în timpul jocului, iar Uniunea Europeană a alocat deja 132 de milioane de euro pentru dezvoltarea regională a Regiunii VII Centru.

Concluziile …altă dată

Cea mai pertinentă intervenţie, bine argumentată s-a dovedit a fi cea a copreşedintelui Ligii Pro Europa şi membru al grupului Provincia, Szokoly Elek, care a spus clar că identitatea regională este egală cu patriotismul local, singurul patriotism autentic, restul fiind naţionalism.
Crearea acestor opt regiuni s-a dovedit o idee nefericită deoarece nu se suprapun elementele culturale şi istorice peste cele geografice. Singura regiune unde se regăsesc aceste elemente este Oltenia. Chiar dacă întrunirea a beneficiat şi de prezenţa consilierului de preaderare, Birgitte Schliewenz, precum şi de discuţii de o selectă ţinută, problema a rămas tot în suspans. De altfel, potrivit autorităţilor şi organizatorilor, aceasta a fost doar o primă discuţie, fără concluzii. Se pare că interesele politice tind mai mult pe menţinerea unui stat hipercentralizat. Oricum iniţiativa acestei discuţii deschide o cale care nu poate fi ignorată.
Cora MUNTEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE