Produse cu etichete traduse liber Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 263 Vizualizări

Produse cu etichete traduse liber

537_Produse.gifExistenţa unei etichete pe produs este inutilă atunci când, deşi este tradusă în limba română, nu se înţelege nimic din ea. Garanţia unui produs de "săptămâni" sau şosete "hot cakes" sunt informaţii mascate care derutează clientul şi, în cele din urmă păcălesc. În faţa riscului la care sunt expuşi consumatorii, primează dorinţa patronilor şi importatorilor de a câştiga cât mai mulţi bani, indiferent de urmări.

Atunci când intrăm într-un magazin, nu avem pretenţia decât să ştim cât costă ce cumpărăm şi mai ales ce cumpărăm. Legea spune că orice produs vândut la noi în ţară trebuie să conţină eticheta tradusă şi în limba română. Pentru majoritatea produselor există legi specifice care spun şi ce ar trebui să conţină eticheta. Reguli riguroase se impun la categoria jucăriilor şi cosmeticelor, lipsa sau nerespectarea acestora pot dăuna sănătăţii şi chiar siguranţei vieţii. Pentru jucăriile care se pot descompune în bucăţi mici şi pot fi uşor înghiţite se respectă eticheta, principala problemă se pune în cazul jucăriilor mari care ocolesc acest avertisment. "Eu nu am dat de jucării de acest gen. Dar mi s-a întâmplat cu o pereche de papuci de casă pe care i-am cumpărat fetiţei mele de un an şi jumătate. Foarte prost lucraţi, foarte prost lipiţi, chiar şi ciucuraşii din faţă, nişte bile mărunte colorate care au căzut de la prima purtare. În acea zi fata mea a şi înghiţit unul", spune Adriana Maghiar, 27 ani.

Termen de valabilitate, "săptămâni"

Existenţa unei etichete pe produs este inutilă atunci când, deşi este tradusă în limba română, nu se înţelege nimic din ea. De exemplu, pe cutia unui deodorant pentru toaletă, în capul listei cu instrucţiuni de folosire se scoate în evidenţă faptul că "este gata de folosire". Şi că, se poate reumple, iar prospeţimea durează "săptămâni". Cam ambiguu acest aspect, dar nu aşa stă problema şi în cazul parfumurilor pentru femei care avertizează foarte exact clientul că "se pulverizează de la o distanţă de 20 cm". La fel şi în cazul colanţilor unde se specifică talia, greutatea, culoarea şi chiar şi conţinutul unui "vârf întărit". La bărbaţi este altfel. Cei care optează să cumpere un deodorant riscă să se lovească de un mister dat de traducerea de pe etichetă, explicaţia "deo invisibil solid" băgându-i puţin în ceaţă. Nu acelaşi lucru se întâmplă şi la sfârşitul instrucţiunilor de folosire, unde se explică foarte clar că "se pune capacul la loc după fiecare folosire". "Eu nici nu am remarcat acest aspect. Este amuzant totuşi să explici chiar atât de amănunţit despre cum se utilizează un deodorant. Din păcate, pe unele se dau detalii inutile, iar pe altele nu se specifică mai nimic", spune Corina Câmpean, patron magazin alimente.

Şosete "hot"

Există o serie de produse care conţin specificaţii care cu greu pot să lămurească ce cumperi. Poate cel mai la derută este folosită explicaţia de pe majoritatea şosetelor comercializate în magazinele cu profil chinezesc a căror explicaţie se rezumă la "hot cakes". Şi atât. Legătura dintre amestecul de bumbac şi polistiren cu "prăjiturile fierbinţi" este una care ţine de imaginaţia fiecăruia în parte. "Dacă informaţia consumatorului asupra produsului nu este completă atrage după sine o sancţiune, amenda fiind cuprinsă între 2-20 milioane lei. Orice bun cumpărat trebuie să conţină termenul de valabilitate, greutatea produsului, adresa producătorului, a agenţiei de import-export, absolut orice element de identificare. Sancţiunea se aplică şi în cazul informaţiilor neclare", spune Emilia Leah, directorul Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor, Mureş. Deşi inspectorii OJPC efectuează controale foarte des în magazine şi pieţe agroalimentare, iar totalul amenzilor este considerabil de fiecare dată, patronii şi importatorii insistă în astfel de greşeli. În faţa riscului la care expun consumatorii primează dorinţa de a câştiga cât mai mulţi bani, indiferent de urmări.
Amalia VASILESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE