Alegerile au fost fraudate Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 41 Vizualizări

Alegerile au fost fraudate

555_alegerile.gifAnaliza procesului electoral din România, octombrie – decembrie 2004", în paginile căreia sunt prezentate contextul politic din toamna anului 2004, cadrul legislativ al alegerilor parlamentare şi prezidenţiale, desfăşurarea acestora şi sunt propuse o serie de recomandări privind îmbunătăţirea procesului electoral din România.
Odată cu lansarea acestei lucrări, Asociaţia Pro Democraţia face publice probe privind fraudarea alegerilor prin votul multiplu şi dimensiunile, deloc neglijabile, ale acestui fenomen. Dovezile prezentate au apărut în urma investigaţiei realizate de membrii Clubului APD Bucureşti în judetul Ilfov.

Verificările au demonstrat frauda

APD a obţinut dreptul de a accesa listele permanente şi speciale în care au fost înscrişi cei care şi-au exprimat dreptul la vot pe 28 noiembrie. Investigaţia a presupus analiza listelor permanente cuprinzând numele a aproximativ 10.000 de locuitori ai judeţului Ilfov care au votat la scrutinul din 28 noiembrie, precum şi a listelor speciale de tip I şi II în care au fost înscrise aproximativ 20.000 de nume. Rezultatele arată că 351 de alegători, reprezentând 3,76% din cei 9.322 de alegători care au votat în secţiile de votare la care au fost arondaţi şi care au fost"verificaţi" de APD, au votat de cel puţin două ori pe teritoriul judeţului Ilfov.
Rezultatele investigaţiilor întreprinse de membrii APD (din cadrul Clubului Bucureşti) reflectă doar o mică parte a fenomenului votului multiplu din acest judeţ. Pentru a avea o imagine completă a dimensiunii fenomenului, investigaţia ar trebui să conducă la verificarea tuturor listelor permanente precum şi a listelor speciale tip I şi II din toate localităţile judeţului Ilfov, precum şi a listelor permanente din judeţele limitrofe şi din municipiul Bucureşti. Un asemenea demers ar însemna introducerea şi prelucrarea datelor referitoare la câteva milioane de alegatori ceea ce depăşeşte potenţialul unei organizaţii civice precum Asociaţia Pro Democraţia. Această responsabilitate revine însă autorităţilor şi instituţiilor publice care au datoria de a investiga acuzaţiile de fraudare a alegerilor din noiembrie 2004.

Pe când o cercetare la nivel naţional?

Asociaţia Pro Democraţia îşi exprimă speranţa ca rezultatele verificărilor pe care APD le-a realizat în judeţul Ilfov (pe care le pune la dispoziţia autorităţilor în drept pentru a cerceta cazurile de fraudă electorală) vor constitui un sprijin pentru instituţiile statului de drept, în măsura în care acestea vor extinde investigaţiile la nivel naţional.
Se mai speră că toate concluziile rezultate în urma monitorizării procesului electoral din 2004, atât cele ale APD, cât şi altele aparţinând altor organizaţii româneşti, presei, actorilor implicaţi în competiţia electorală, unor organizaţii internaţionale (OSCE, spre exemplu) vor constitui impulsul pentru o reformă electorală consistentă care să se finalizeze înaintea organizării următoarelor alegeri legislative.
Cora MUNTEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE