Seara de la Bratislava Sport
  • admin
  • 0 comentarii
  • 50 Vizualizări

Seara de la Bratislava

878_Seara.gifToamna anului 1983 l-a găsit pe Bölöni tot printre roş-albaştri, la Târgu Mureş, dar avea să fie ultimul lui sezon la clubul unde a muncit 14 ani. În 10 august, Bölöni a jucat cu naţionala un amical la Oslo, împotriva Norvegiei (0-0), apoi, două săptâmâni mai târziu, România a învins echipa Republicii Democrate Germane, cu 1-0, la Bucureşti. A mai venit un test, nefericit, cu Ţara Galilor, în octombrie, la Wrexham. Galezii ne-au bătut cu 5-0, cu un Ian Rush autor al primelor două goluri.
Pe 12 noiembrie, România a jucat partida de la Limassol, din preliminarii, cu Bölöni marcator al singurului gol, în minutul 77. Mai era nevoie de cel puţin un punct în meciul capital de la Bratislava, unde urma să se joace calificarea României la Euro1984.
Seara friguroasă din 30 noiembrie, în care 60.000 de cehoslovaci au venit pe stadionul S.K. Slovan să ne vadă învinşi, avea să se transforme într-una dintre cele mai frumoase seri ale fotbalului românesc.
Cu farmecul său aparte, Ioan Chirilă a povestit, în câteva rânduri, în cartea “Zile şi nopţi pe stadion”, începutul feeriei de la Bratislava: “Mai sunt 5 minute. Acum chiar că… Vai! Augustin pasează lateral! Intercepţie! Centrare. Sare Vizek! Mimează, de fapt, săritura… Mă surprind urlând – Luhoviiii! – Dar e-n zadar. Luhovi marchează golul egalării. Ce-a fost asta? De ce? Avangarda lui Ştefănescu pare zdrobită…Ultimul minut se scurge lin. Pasele merg, Hruska îşi dă seama că e un om în plus. Fluierul arbitrului se aude ca o sentinelă…”.
Într-o grupă cu Suedia, Italia, Cehoslovacia, Suedia şi Cipru, cotată cu şansa a 4-a, România a terminat pe primul loc!

La Euro

La sfârşitul lunii mai, Bölöni a plecat cu lotul naţional în Italia, unde Lucescu a făcut câteva meciuri amicale. Echipa era aproape gata pentru înfruntarea de la Campionatul European din Franţa. După o mică escală cu partide de verificare în Olanda şi Belgia, tricolorii au ajuns în Franţa.
Pe 14 iunie, în primul meci al României, cu Spania, Bölöni a marcat în minutul 35. Naţionala lui Lucescu s-a ales, însă, numai cu un punct, pentru că golul mureşeanului a venit după ce ibericii deschiseseră scorul din penalty, în minutul 22.
Loţi a jucat apoi toate minutele din meciurile cu Republica Federală Germania (1-2) şi Portugalia (0-1), dar după jocurile din grupă s-a întors acasă. Cu un punct din trei dispute, România a ocupat ultimul loc. Cu partidele jucate în Franţa, mureşeanul a ajuns la 76 de selecţii în prima reprezentativă.
Avea să joace pentru România 108 meciuri, cu 25 de goluri marcate, iar de 23 de ori a purtat pe braţ banderola de căpitan de echipă… Dar să nu ne grăbim. Între timp au apărut în palmares o Cupă a Campionilor Europeni şi o Supercupă a Europei. După 14 ani de împliniri şi suferinţe pe Stadionul Municipal din Târgu Mureş a ales să meargă la o echipă mai mare, mai puternică.

Florin MARCEL

*Amănunte despre cele mai importante momente din cariera fotbalistului mureşean, puteţi citi în cartea “Gala Bölöni ”, care va fi lansată în 29 aprilie, la Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu Mureş şi la Sala Polivalentă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE