Asistaţi loviţi de lege Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 27 Vizualizări

Asistaţi loviţi de lege

886_Asistati.gifProiectul de hotărâre privind înfiinţarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului aprobat în şedinţa Consiliului Judeţean din 16 decembrie a dus nu doar la o hipercentralizare, dar a îngreunat mult activitatea Centrelor de Îngrijire şi Asistenţă. Directorul centrului din Brâncoveneşti, Pokorny Laszlo, care este şi consilier judeţean, s-a opus acestei forme de organizare, considerând-o ineficientă.
La patru luni de la aplicarea legii s-a dovedit într-adevăr, cel puţin la centrul din Brâncoveneşti, că acest lucru presupune un efort în plus şi material şi fizic.
“Pentru a cumpăra o cisternă de păcură este nevoie de 4 zile de umblat pe drumuri. În prima se obţine o factură proformă de la Competrol Reghin, a doua zi venim la Târgu Mureş să o plătim, la trezorerie, a treia ducem factura acasă şi în a patra zi mergem cu ea la Reghin. Acesta este doar un exemplu al consecinţelor absurde ale acestei legi. Alte judeţe, de exemplu Timiş, nu o aplică şi lucrurile merg mult mai bine. Este un exemplu strălucitor de centralism păbugos”, a spus Pokorny Laszlo.
La şedinţa de consiliu din 16 decembrie el a încercat, fără succes, să-şi convingă colegii de inutilitatea aplicării acestei legi.
“Unităţile de asistenţă socială din judeţ funcţionează de peste 40 de ani în condiţii mai bune sau mai puţin bune, dar oricum onorabil. Această hotărâre o consider, ca unul ce lucrez în sistem de 14 ani, inutilă”-a spus directorul de la Brâncoveneşti.
Toate cele 7centre au rămas fără personalitate juridică. Efectele colaterale sunt dezastruoase: asistaţii beneficiază de hrană mai puţină şi mai proastă, terapia ocupaţională s-a redus din cauza greutăţii cu care se achiziţionează materia primă.
Pokorny Laszlo a afirmat că această lege este în contradicţie cu cerinţele europene, care presupun descentralizarea sistemului, nu hipercentralizarea lui.
Cora MUNTEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE