FOTO/VIDEO – S-a inaugurat noua piață agro-alimentară din cartierul Márton Áron din Sângeorgiu de Mureș Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2485 Vizualizări

FOTO/VIDEO – S-a inaugurat noua piață agro-alimentară din cartierul Márton Áron din Sângeorgiu de Mureș

Cu ocazia serbării Zilelor comunei Sângeorgiu de Mureș, joi, 9 mai, dis de dimineață, a avut loc deschiderea oficială a noii piețe agro-alimentare amenajată în cartierul Márton Áron. Primarul comunei, Sófalvi Sándor Szabolcs, înconjurat de mai mulți producători locali, a oficializat inaugurarea prin mulțumiri aduse cetățenilor, administrației locale și micilor agricultori care vor umple tarabele din piață cu legume și verdețuri proaspete. „Panglica” festivă a fost „tăiată” de una dintre localnicele care va vinde produse cultivate de mâna ei, în vârstă de 100 de ani, primii pași sfioși în interiorul pieței fiind făcuți de aceasta și de restul producătorilor care așteptau cu nerăbdare să își expună bunătățile pe noile tarabe.

Deschiderea pieței din Sângeorgiu de Mureș este un motiv de bucurie, căci nu am avut piață în ultimii ani, iar localnicii au fost nevoiți să vândă legumele recoltate în grădinile proprii pe unde au putut. Atunci am hotărât că trebuie să facem, tocmai aici în zona blocurilor, unde locuitorii nu au grădini proprii, o piață. Am găsit, astfel, un loc prielnic fix aici și am construit această piață mică în care puținii producători locali să poată să își vândă produsele fără să mai fie nevoiți să meargă în oraș pentru a face asta. E motiv de sărbătoare triplă, să spun așa, în primul rând pentru comoditatea producătorilor locali, în al doilea rând pentru locuitorii din zonă care nu mai sunt nevoiți să își cumpere o legumă sau o verdeață proaspătă din magazin sau din oraș și în al treilea rând este un motiv de bucurie pentru noi, cei din administrația locală, pentru că scopul de a realiza această piață a fost să contribuim la un mod de viață mai sănătos al sângeorzenilor”, a explicat primarul comunei Sângeorgiu de Mureș.

Investiție făcută din economiile bugetului local

Noua piață din comună a fost ridicată printr-un proiect sponsorizat integral din economiile bugetului local. Primarul a mai menționat că din suma economisită dintr-un proiect mai vechi care viza schimbarea sistemului de iluminat public din localitate s-a amenajat și un spațiu de joacă pentru copii, alăturat pieței agro-alimentare.

Investiția aceasta nu a fost una foarte mare, vorbim de o sumă aproximativă de 150 de mii de lei, împreună cu terenul de joacă alăturat pieței, dar am reușit să economisim acești bani dintr-un an de economisire a banilor pe care îi plăteam pe iluminatul public. Acum un an am terminat un proiect mare de investiție, prin care am înlocuit toate becurile vechi din comună și am trecut la un sistem de iluminat public smart, economisind astfel de la bugetul local o sumă atât de mare încât să o putem folosi pentru ceea ce vedeți astăzi aici”, a declarat Sófalvi Sándor Szabolcs.

Întrebat de către jurnaliștii cotidianului Zi de zi dacă ideea a fost una internă, venită în cadrul ședințelor de consiliu, sau dacă a fost cererea locuitorilor, primarul a răspuns că a fost o „îmbinare” cu final fericit ale celor două aspecte.

De mult timp am fost întrebat dacă se va construi, într-o bună zi, o piață și în comuna noastră, dar, în același timp, au existat și rețineri când a venit vorba despre acest subiect, căci mulți locuitori nu au considerat că este o nevoie atât de mare, mai ales că municipiul Târgu Mureș este foarte aproape de noi, iar majoritatea oamenilor își făceau cumpărăturile din piețele din oraș. Dar, cu timpul, au realizat că o piață agro-alimentară în mijlocul blocurilor din comună nu este o idee chiar așa de rea, ba chiar va fi la îndemână pentru toți cei care doresc să își facă rapid și eficient cumpărăturile. Pe de altă parte, într-adevăr, ne-am gândit și noi, la nivel administrativ, că este absolut necesar să existe o astfel de piață, mai ales în zona de blocuri a comunei, aici unde oamenii nu beneficiază de teren agricol. Așa că, a fost, într-adevăr și o idee a noastră, dar și o cerință locală”, a răspuns primarul comunei Sângeorgiu de Mureș.

Cât despre o potențială extindere a pieței, sau construirea unei alte zone de vânzare a produselor locale agro-alimentare, administrația locală prevede amenajarea unor alte piețe de mici dimensiuni, asta în cazul în care lucrurile vor funcționa „ca la carte” în noua piață inaugurată joi. „Din păcate, această piață, din cartierul Márton Áron, nu o vom putea extinde căci nu avem suficient spațiu pentru asta. Însă, am dori să înființăm astfel de spații în celelalte cartiere ale comunei, mai ales dacă va exista o asemenea cerință din partea sângeorzenilor”, a mai informat primarul Sófalvi Sándor Szabolcs.

Deschiderea oficială a pieței, după cum am menționat anterior, face parte dintr-o serie mai mare de evenimente dedicate Zilelor comunei Sângeorgiu de Mureș. Astfel, în perioada 9 – 11 mai, comuna va fi sărbătorită prin evenimente culturale în care mai mulți artiști și trupe vor crea atmosferă pentru localnici, dar vor exista și mai multe evenimente de inaugurare și activități specifice acestor tipuri de serbări. De asemenea, n perioada 10 – 12 mai va fi și un târg de artă meșteșugărească (în Piața Sf. Gheorghe și pe strada Tofalău), iar în Curtea Castelului va funcționa și parcul de distracții pentru copii.

Vezi care va fi programul Zilelor Sângeorzene AICI.

Text: Lorena PINTILIE

Foto/video: Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE