Antrenorul Sport
  • admin
  • 0 comentarii
  • 31 Vizualizări

Antrenorul

918_Antrenorul.gifBölöni a ales să facă şcoala de antrenori de la Clairefontaine, poate cea mai bună "facultate" a tehnicienilor din fotbal. A făcut-o temeinic, aşa cum a fost obişnuit să trateze toate lucrurile din viaţa lui.

După ce a absolvit cursurile de la Clairefontaine, mureşeanul s-a ocupat de pregătirea echipei de tineret a clubului francez AS Nancy-Lorraine, iar la scurt timp a fost numit antrenor principal al acestei echipe. A rămas aici până în anul 2000.
În vara anului 2000, Loţi Bölöni s-a întors în România. A fost instalat la cârma naţionalei. Era nevoie de un tehnician care să schimbe jocul tricolorilor, să construiască o nouă echipă, iar mureşeanul, educat şi călit în cea mai bună şcoală de fotbal din lume, cum este considerată la ora actuală şcoala franceză, a înţeles ce are de făcut.
Din păcate, la nici un an de la venirea în România, în 17 iunie 2001, Bölöni a pus punct contractului cu Federaţia Română de Fotbal şi a plecat din nou.

Plecarea lui a fost regretată.

Aurel Ţicleanu: "M-am bucurat foarte tare când a ajuns la echipa naţională. Eu eram antrenor la Oţelul Galaţi atunci. Aveam discuţii interminabile privind campionatul, privind diferiţi jucători. Mie îmi pare rău, nu a fost îndeajuns sprijinit la echipa naţională, cum ar fi meritat, pentru că Loţi a fost omul care a sesizat momentul de cotitură. A dat credit generaţiei care a pierdut meciul cu Italia. Dacă vă aduceţi aminte, în meciul de la Bucureşti a schimbat şi a introdus cam 8-9 jucători sub 20 de ani, a avut un joc care a mulţumit pe toată lumea din punct de vedere al desfăşurării. Eu cred că dacă Loţi ar fi fost păstrat la naţională în continuare, cu acel grup de tineri, nu am mai fi pierdut calificări. Iată că am ajuns în 2005 să discutăm de schimbarea generaţiilor de la naţională. Cred că prin înlăturarea lui s-au pierdut cel puţin cinci ani la echipa naţională. Păcat, fiindcă Loţi nu merita asta".
Emeric Jenei: "Bölöni, trăind în Franţa a preluat nişte lucruri extraordinare. La echipa naţională a făcut o treabă bună, pentru că a avut o selecţie excelentă. Echipa României a avut perspectiva de a ajunge din nou în elita Europei, dar, din păcate, Bölöni
s-a dus la Sporting, unde a câştigat şi campionatul şi cupa. Desigur, pe parcursul acestui marş triumfal a avut şi lucruri negative, nu se poate să ai într-o carieră numai lucruri bune, dar el a reuşit să schimbe ceva în jocul naţionalei. Să o pună pe drumul cel bun".
Cristian Ţopescu: “Sunt convins că, în cazul în care ar fi rămas la echipa naţională a României, Bölöni ar fi reuşit să îmbunătăţească mult rezultatele ei. A întinerit această echipă care juca altfel. Chiar şi atunci când a fost învinsă de Italia, juca altfel. El a susţinut de multe ori necesitatea întăririi centrelor de copii şi juniori, avea chiar un plan, un program inspirat din fotbalul francez. Cu siguranţă, în câţiva ani de zile ar fi dat o altă faţă fotbalului românesc. Avem talente, numai că lipsa de răbdare şi unele, hai să zic, interese de culise împiedică promovarea acestor talente. Mai e şi graba de a vinde jucătorii peste hotare".
După doi ani petrecuţi în Portugalia, Bölöni s-a întors în exigentul fotbal francez, unde acum două sezoane a preluat echipa Stade Rennes şi luptă pentru o calificare în cupele europene.
Aici se închie povestea celui mai titrat fotbalist mureşean. Vineri mureşenii îl vor întâlni la Gala din Sala Polivalentă, la un spectacol grandios.
Amănunte despre cariera mureşeanului veţi putea găsi în Cartea "Gala Boloni", care va putea fi găsită la Polivalentă şi apoi, din 5 mai, în librării.
Sărbătoritului îi spunem de pe acum "La mulţi ani!"

Florin MARCEL

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE