Copiii cu nevoi speciale primesc ajutor Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 24 Vizualizări

Copiii cu nevoi speciale primesc ajutor

2970_copiii.gifCentrul judeţean de resurse şi asistenţã educaţionalã Mureş trebuie înfiinţat pânã în primãvarã. Acesta va cuprinde centre pentru educaţie incluzivã, cabinete de asistenţã pedagogicã şi cabinete logopedice. În judeţul Mureş funcţioneazã în acest moment trei unitãţi şcolare pentru învãţãmânt special, în care sunt cuprinşi 391 de elevi.

Ministerul Educaţiei a aprobat regulamentul de organizare şi funcţionare a centrelor judeţene de resurse şi asistenţã educaţionalã. În termen de 60 de zile, în fiecare judeţ trebuie înfiinţate astfel de centre, necesare pentru creşterea calitãţii educaţiei şi pentru copiii cu nevoi speciale.

Noutate în domeniu

Centrul judeţean va fi o nouã instituţie în atribuţiile cãreia vor intra: cuprinderea şi menţinerea în sistemul de învãţãmânt obligatoriu a tuturor copiilor, asigurarea suporturilor suplimentare necesare desfãşurãrii educaţiei de calitate în funcţie de potenţialul bio-psiho-social al fiecãrui copil şi informarea şi consilierea cadrelor didactice. Instituţia va coordona şi monitoriza activitãţile şi serviciile integrate, acţionând ca un nucleu care sã gestioneze serviciile de expertizare şi diagnosticare pânã la terapiile specifice de compensare, recuperare, reabilitare şi integrare. Beneficiarii activitãţii Centrului judeţean de resurse şi de asistenţã educaţionalã vor fi copiii din şcolile speciale sau de masã, pãrinţi, cadre didactice din învãţãmântul de masã, precum şi membri ai comunitãţii locale în cadrul cãreia funcţioneazã.

Finanţare localã

Finanţarea Centrului judeţean este prevãzutã a fi asiguratã de la bugetul judeţului. Statul de funcţii va cuprinde un post didactic de profesor cu funcţia de director, posturi didactic-auxiliare (mediatori şcolari, asistent social, secretar, contabil, documentarist) şi posturi nedidactice (îngrijitor, portar). Instituţia va trebui sã aibã de asemenea birouri, salã de conferinţe, bibliotecã de documentare metodico-ştiinţificã, salã de lecturã, sãli multifuncţionale şi cel puţin douã calculatoare conectate la reţeaua de Internet. "Ne gândim acum unde va funcţiona. Este o problemã cu toate acele sãli pe care Centrul va trebui sã le aibã, dar doamna inspector şcolar general cautã acum un spaţiu. Eu îmi doresc din suflet ca acest centru sã funcţioneze, va fi o realizare deosebitã. Am vorbit şi în alte judeţe, mai sunt şi acolo probleme, cãci Consiliile Judeţene trebuie sã-şi dea aprobarea pentru sediu", ne-a declarat Iolanda Cãtinean , inspectorul pentru învãţãmânt special din cadrul IŞJ Mureş.

Ionuţ OPREA
ionut@zi-de-zi.ro

Serviciile educaţionale speciale sunt anunţate ca una dintre direcţiile de dezvoltare a politicilor educaţionale la nivel naţional. În ultimii ani, educaţia specialã s-a dezvoltat atât prin restructurarea sau reorganizarea unitãţilor de învãţãmânt special, cât şi prin pãtrunderea acesteia în învãţãmântul de masã.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE