Ungaria vrea adoptarea legii minorităţilor Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 33 Vizualizări

Ungaria vrea adoptarea legii minorităţilor

Preşedintele Parlamentului Ungariei Szili Katalin s-a întâlnit sâmbătă la Târgu Mureş cu preşedintele UDMR, Marko Bela şi cu alţi politicieni maghiari. Deşi în acest an în Ungaria sunt alegeri, oficialul de la Budapesta a ţinut să precizeze că, potrivit hotărârii luată la Forumul Parlamentarilor Maghiari din Bazinul Carpatic în septembrie 2005, problemele maghiarilor din afara graniţelor nu vor face subiectul discursurilor electorale.
Discuţiile dintre cele două părţi au vizat implementarea hotărârilor luate în cadrul şedinţei comune de guvern, român şi ungar, care a avut loc la Bucureşti. Szili Katalin şi-a declarat susţinerea pentru adoptarea legii statutului minorităţilor. „Noi urgentăm adoptarea acestei legi, o lege care asigură în primul rând autonomia culturală a maghiarilor. Respectăm însă în acelaşi timp ideea că acest lucru trebuie elaborat şi adoptat de Parlamentul României", a declarat oficialul ungur. Atât în opinia politicianului ungur, cât şi a preşedintelui UDMR cea mai importantă problemă a României în această perioadă este integrarea în UE.
Pe de altă parte Marko Bela susţine că fuziunea prin absorbţie a PUNR de către Partidul Conservator poate determina tensionarea relaţiilor interetnice din cauza discursului naţionalist al membrilor PUNR. În ceea ce priveşte intenţia declarată a conservatorilor de a ieşi de la guvernare, liderul UDMR consideră că acesta gest nu este unul potrivit, deoarece acest lucru ar destabiliza cadrul politic. Nu de aceeaşi părere a fost ministrul Borbely Laszlo, care crede că ieşirea PC de la guvernare nu ar fi o mare pierdere. Borbely a mai spus că toate aceste aspecte urmează să fie discutate în cadrul şedinţei Consiliului Coaliţiei. Preşedintele Parlamentului de la Budapesta a participat la un forum al oamenilor de afaceri şi la inaugurarea Casei Bolyai din Târgu Mureş, acţiuni organizate în cadrul Zilelor Culturii Maghiare. Szili Katalin consideră că relaţiile româno-ungare sunt bune şi că Ungaria sprijină toate demersurile noastre în vederea aderării.
Cora MUNTEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE