Circuitul politicienilor în natură Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 22 Vizualizări

Circuitul politicienilor în natură

3146_circ.gifPartidul Democrat se pronunţă în favoarea fuziunii cu PNL şi propune un calendar de realizare a acesteia, care să se finalizeze printr-un congres în data de 15 iulie, iar noua formaţiune să fie de centru-dreapta şi să se afilieze la PPE.

Decizia de fuziune a fost luată în unanimitate de Biroul Permanent Naţional al PD în şedinţa de marţi şi a fost anunţată de preşedintele PD, Emil Boc.
În opinia democraţilor, fuziunea trebuie să pornească de la principiul parităţii de unu la unu între PD şi PNL.
De asemenea, PD consideră că denumirea formaţiunii rezultată în urma fuziunii va trebui să conţină în mod obligatoriu titulaturile celor două partide. Boc a spus că noul partid s-ar putea numi, spre exemplu, Partidul Dreptate şi Adevăr (PNL-PD).
Preşedintele PD a precizat că după şedinţa BPN a partidului l-a sunat pe liderul PNL, Călin Popescu Tăriceanu. Acesta s-a declarat surprins de decizia democraţilor în condiţiile în care Congresul PNL a respins fuziunea. Ideea este totuşi susţinută de o grupare din PNL, iniţiatorul fiind chiar Valeriu Stoica. În ceea ce priveşte afilierea la PPE, noua formaţiune ar putea avea probleme din cauza UDMR, care a condiţionat o "bună recomandare" cu votarea Legii Statutului Minorităţilor Naţionale. Democraţii resping varianta care conţine şi acordarea autonomiei culturale în condiţiile în care liberalii sunt mult mai rezervaţi în declaraţii.
Preşedintele Curţii de Onoare şi Arbitraj a PNL, Bogdan Olteanu, a declarat ieri că liberalii vor lua o decizie cu privire la fuziunea cu PD exclusiv pe baza punctului de vedere al organizaţiilor judetene, la următoarea şedinţă a Delegaţiei Permanente, programată pentru 24 februarie.
O opinie similară a avut-o şi vicepreşedintele PNL Gheorghe Flutur, care a apreciat faptul că PD şi-a facut un calendar al fuziunii, dar că decizia finală urmează să fie luată abia după "o consultare a filialelor locale ale celor două partide"
Pe plan local fuziunea celor două formaţiuni i-ar aduce pe cei care au fugit din PNL şi aşteaptă trecerea perioadei regulamentare pentru a se înscrie în PD în locul de unde au plecat. Este vorba de senatorul Mihail Antonie şi de primarii şi consilierii locali care au plecat din PNL. De asemenea intenţia nemulţumiţilor din PD, care nu agreează numirea lui Dorin Florea în fruntea formaţiunii, de a părăsi formaţiunea pentru ca ulterior să se înscrie la liberali, ar însemna acelaşi lucru. În mod cert, Florea s-ar impune destul de uşor în fruntea noii formaţiuni rezultată în urma fuziunii, ceea ce ar genera iarăşi animozităţi.
Până în prezent proba de mariaj demonstrează că eventuala "căsătorie" PNL-PD va fi una cu năbădăi, cu uşi trântite, farfurii izbite de toţi pereţii şi capete sparte.

"Aş putea spune mai multe lucruri. Mă bucur că Partidul Democrat a preluat proiectul nostru lansat în urmă cu un an la Congresul PNL. În al doilea rând, relansarea acestui proiect este în avantajul ambelor partide, dar mai ales a cetăţenilor. În al treilea rând, în PNL s-a discutat că fuziunea trebuie să înceapă de la baza partidului, pentru că doar atunci vom şti dacă este dorită, cum este dorită şi cum se poate realiza. Apoi, dezbaterea trebuie să se facă fără condiţii prealabile, iar nu în ultimul rând este necesară o discuţie serioasă asupra modalităţii în care se vor pune în practică opţiunile, pornind de la bază, privind modul de realizare a fuziunii"
Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, preşedintele PNL Mureş

"În momentul în care te-ai logodit este firesc să urmeze şi nunta. Iar fuziunea este tocmai acest lucru. Eu salut acest lucru, deşi am fost sceptic în momentul constituirii Alianţei. Este adevărat că Alianţa funcţionează cu sincope, atât la nivel judeţean cât şi la nivel naţional, dar sunt sigur că acestea se vor rezolva o dată cu fuziunea. După aceea vor apărea alte probleme specifice unei căsnicii",
Teodor Giurgea, vicepreşedinte PNL Mureş

"În primul rând e vorba de o altă direcţie dată de "independentul" preşedinte Traian Băsescu, direcţie sugerată la bilanul unui an de guvernare. Tendinţa există, se vedem însă dacă va fi dusă la capăt. Nu cred că ne va afecta fuziunea, cel puţin în ceea ce priveşte organizaţia Mureş. Mai ales că PD este în reorganizare, iar PNL în degringoladă. Pe noi ne interesează modul în care se vor regăsi în PSD colegii din PUNR Mureş",

Cristian Georgescu, senator PSD

"Este o treabă internă a celor două partide pe care nu dorim să o comentăm. Oricum am făcut coaliţia de la guvernare cu Alianţa DA",
deputat Kelemen Attila, preşedintele UDMR Mureş

"Dacă aceasta declaraţie a fost făcută de preşedintele PD, înseamnă că există interes din partea lor, dar trebuie să vedem care este şi poziţia PNL. La momentul actual nu avem cu cine discuta din PD Mureş, la nivel de Alianţă. Se poate discuta despre fuziune, pentru consolidarea Dreptei, dar trebuie stabilite modalităţile, oportunităţile sau cum se va face",
Victor Mora, preşedintele PNL Târgu Mureş, care ne-a precizat că un punct de vedere al PNL va fi exprimat după şedinţa de astăzi a Biroului Permanent.

"Mă bucur să aud acest lucru, era o măsură pe care noi am aşteptat-o. Şi, aşa cum a spus-o preşedintele Traian Băsescu în 13 decembrie, aceasta era finalitatea firească, pentru că alegerile nu le-a câştigat nici PD, nici PNL, ci Alianţa",
Ioan Covaciu, membru în Comisia de Litigii, Etică şi Disciplină a PD

Bogdan Buda, vicepreşedinte PD, după ce ne-a solicitat să revenim pentru că se afla la o înmormântare, nu a mai putut fi contactat până la închiderea ediţiei, deoarece avea mobilul închis.
Preşedintele PSD Mureş, Ovidiu Natea, avea telefonul închis. Dinu Socotar, vicepreşedinte PD, respectiv Silviu Morariu, prim-vicepreşedintele Partidului Conservator Mureş, nu ne-au răspuns la telefon.

Cora MUNTEAN
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE