ROMGAZ rãmâne la stat Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 23 Vizualizări

ROMGAZ rãmâne la stat

3197_romgaz.gifDupã ce anul trecut a demarat procesul de privatizare a 51% din acţiunile statului deţinute la ROMGAZ, prin selectarea consultantului, Credit Suisse First Boston Linklaters şi FRAI, Guvernul a revenit asupra deciziei iniţiale şi regândeşte strategia de privatizare în cazul producãtorului de gaze din Mediaş.

Oficialii Guvernului au anunţat la sfârşitul sãptãmânii trecute cã, în baza memorandumului întocmit de cãtre reprezentanţii Ministerului Economiei şi Comerţului, privatizarea SNGN ROMGAZ SA Mediaş nu se va face cãtre un investitor strategic, deoarece va fi în defavoarea statului român.
De altfel, Codruţ Şereş, ministrul Economiei, îşi exprimase acest punct de vedere încã de anul trecut, când au fost intens contestate privatizãrile companiilor de stat care deţin un monopol natural, în special vânzarea PETROM cãtre austriecii de la OMV.
Guvernul rãstoarnã prin aceastã decizie calculele investitorilor interesaţi de a participa în competiţia pentru achiziţia pachetului majoritar deţinut de stat la ROMGAZ. Vã reamintim cã, potrivit calendarului fixat de MEC, la începutul acestui an ar fi trebuit sã înceapã procesul de depunere a scrisorilor de intenţie pentru cumpãrarea ROMGAZ, dupã ce în vara anului a fost selectatã firma de consultanţã care va intermedia privatizare ROMGAZ.
Companiile, printre care Gaz de France, societate care deţine 51 % din acţiunile Distrigaz Sud, E.ON Ruhrgas, concernul german care este proprietar al Distrigaz Nord, Enel, holdingul italian care deţine deja o parte din societãţile de distribuţie a energiei electrice din Oltenia şi Moldova, respectiv Wintershall, firma germanã implicatã în exploatãri gazeifere alãturi de ROMGAZ şi dintre ai cãrei acţionariat face parte colosul rusesc GAZPROM, firme care şi-au exprimat anul trecut interesul pentru ROMGAZ vor mai avea de aşteptat pânã Guvernul va elabora o nouã strategie de privatizare.
De asemenea, oficialii Guvermului şi ai MEC nu au mai comentat nici asuŢra intenţiei de a lista între 5-10% din acţiunile ROMGAZ la Bursã, pentru a se cunoaşte valoarea realã de piaţã a acţiunilor producãtorului de gaze. Cu toate acestea, 15% din acţiunile ROMGAZ s-ar putea sã fie totuşi listate pe Bursã pânã la jumãtatea acestui an, prin intermediul Fondului Proprietatea, fond destinat despãgubirii foştilor proprietari de clãdiri şi terenuri, confiscate abuziv de comunişti.
Pânã când va fi fãcutã publicã strategia aplicabilã pentru ROMGAZ, compania rãmâne la stat, urmând ca în acest an sã finalizeze programul investiţional de 28 de milioane de euro destinat dublãrii capacitãţilor de înmagazinare de la 3 la 6 miliarde de mc, respectiv sã atingã 80.000 mp foraţi, ceea ce echivaleazã cu execuţia a 45 de sonde noi, proiect estimat la peste 200 de miliarde de lei ROL.
Ligia VORO

Fostul ministru al Industriilor, în prezent deputat PD, Radu Berceanu, a lansat sãptãmâna trecutã o propunere de spargere a ROMGAZ, care activeazã atât pe parte de exploatare şi producere gaze naturale, dar şi în domeniul înmagazinãrii, astfel încât partea de depozitare sã fie preluatã de cãtre o societate de gaz distinctã, Depogaz. Oficialii MEC nu s-au pronunţat încã asupra acestei propuneri, iar reprezentanţii ROMGAZ SA Mediaş nu au dorit sã comenteze.

SNGN Romgaz SA este cel mai important producãtor şi furnizor de gaze naturale din România, în anul 2004 având o cotã de furnizare pe piaţa internã de gaze de 38,37% (7,1 miliarde metri cubi). Producţia şi înmagazinarea gazelor naturale este realizatã, la nivelul SNGN Romgaz SA, prin exploatarea a peste 3.600 sonde, 20 staţii de comprimare şi 6 depozite de înmagazinare subteranã, cu o capacitate actualã de 2,55 miliarde metri cubi/ciclu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE